fbpx

[Video] Rumeni jopiči tudi v Španiji: Začelo se je z nezadovoljstvom taksistov, zdaj vajeti prevzeli kmetje

Rumeni jopiči v Španiji (posnetek zaslona: Twitter)

Če so protesti rumenih jopičev v Franciji postali stalnica, pa so se prijeli tudi drugod po Evropi. Lani smo lahko poročali o podobnih protestih rumenih jopičev v Belgiji in na Nizozemskem, zdaj pa se demonstracije odvijajo tudi v Španiji.

Če je za povod francoskih originalnih protestov bila napoved 23-odstotne podražitve goriva, v Španiji rumeni jopiči protestirajo proti Uberju in drugim aplikacijam za taksi službo, ki delujejo v okolici Madrida.

Sindikati taksistov, ki so organizirali protest, trdijo, da Uber in ostale taksi službe, ki se poslužujejo aplikacij, izigravajo špansko zakonodajo, ki od taksistov zahteva, da morajo imeti s strankami vnaprej dogovorjen termin.

“V madridski skupnosti je očitna politična volja na strani VTC platform, ki rine taksi kolektiv na margino,” je povedal predsednik madridske federacije profesionalnih taksistov, Julio Sanz.

Na protestnike je po pisanju Expressa pazilo več sto pripadnikov protiizgrednih enot policije, ki so skušali pomiriti strasti, preden bi prišlo do nasilja. Protestniki so se tako utaborili in začeli kuriti taborne ognje sredi mesta.

To ni ganilo predsednika madridske skupnosti Angela Garrido, ki pravi, da ne bo popuščal zahtevam po odstranitvi konkurence. Od taksistov je celo zahteval, da protestirajo “odgovorno” in povedal, da “stavka taksistov ne koristi nikomur,” kar naj bi vplivalo na tisoče turistov, ki se nahajajo v mestu.

To je bil zgolj začetek rumenih jopičev v Španiji, konec januarja. Te dni so se protestom pridružili tudi kmetje, ki so besni na špansko vlado, ki uvaža poceni pridelke iz Maroka, medtem ko sami propadajo.

Ivan Šokić