[Video] Po uničenju jezu mesto poplavljeno, dejanje obsodili tudi evropski predstavniki

Foto: Twitter

Ukrajina je obtožila Rusijo, da je razstrelila ogromen jez, ki oskrbuje Krim z vodo, in jedrsko elektrarno Zaporožje. Kijev in Moskva se medsebojno obtožujeta za incident. Medtem je na družbenih omrežjih zaokrožil videoposnetek poplavljene hidroelektrarne, ki je, potem ko se je zaradi zrušenja jezu dvignila gladina reke, povsem pod vodo. Poškodbe na jezu za zdaj ne ogrožajo jedrske elektrarne v Zaporožju, sta danes zatrdili ruska in ukrajinska stran. Napad na jez so ostro obsodili tudi nekateri evropski predstavniki, sklican je bil tudi Varnostni svet ZN.

V zgodnjih torkovih urah so se začeli pojavljati posnetki razlitja vode iz strateško pomembnega jezu Nova Kahovka v južni Ukrajini. Južno vojaško poveljstvo ukrajinske vojske je sporočilo, da so jez razstrelile ruske sile. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je za dejanje obtožil Ruse in jih označil za “teroriste” in med drugim na Twitterju zapisal, da dejanje “potrjuje vsemu svetu, da jih je treba pregnati iz vseh kotičkov ukrajinske zemlje“.

Zaradi poškodovanega jezu hidroelektrarne Kahovka na jugu Ukrajine je danes poplavilo bližnji kraj Nova Kahovka.  “Namen je očiten – ustvariti nepremostljive ovire na poti napredujoče [ukrajinske vojske] … upočasniti pravičen zaključek vojne,” je na Twitterju zapisal svetovalec ukrajinskega predsednika Mihailo Podoljak. “Na velikem ozemlju bo vse življenje uničeno, mnoga naselja bodo uničena, okolju bo povzročena velikanska škoda.” “Tako je videti mestna hiša v mestu Nova Kakhovka, potem ko je Rusija danes zjutraj porušila jez Kakhovka”, je med drugim zapisal profil Visegrad na Twitterju in objavil posnetek poplavljenega mesta.

Po navedbah tujih medijev je Zelenski opozoril, bi lahko poplavilo kakšnih 80 krajev, in obljubil, da bodo ukrajinske oblasti storile vse, da bi rešile ljudi. Potrdil je tudi, da so izdali ukaz o čim prejšnji evakuaciji vseh, ki živijo na ogroženih območjih. Zelenski je ob tem ponovil, da je za poškodbe na jezu odgovorna Rusija. Po njegovih besedah so jez razstrelili “od znotraj” malo pred 3. uro po krajevnem času, videoposnetki poplavljenega mesta pa že kažejo nepopravljive posledice.

Združeni narodi in voditelji po vsej Evropi so napad obsodili, Ukrajina pa je pozvala k nujnemu sklicu Varnostnega sveta ZN
Napad na jez Nova Kahovka na jugu Ukrajine je ostro obsodil predsednik Evropskega sveta Charles Michel, “šokiran sem nad napadom brez primere na jez Nova Kahovka. Uničenje civilne infrastrukture je jasno opredeljeno kot vojni zločin in poskrbeli bomo, da bodo Rusija in njeni zastopniki odgovarjali,” je Michel zapisal na Twitterju. Sporočil je tudi, da bo to vprašanje sprožil na junijskem zasedanju Evropskega sveta in predlagal več pomoči za poplavljena območja. Ob tem je izrazil solidarnost z vsemi družinami v Ukrajini, ki “jih je prizadela ta katastrofa“. Uničenje jezu je kot “nezaslišano” danes obsodil tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. To po njegovem kaže na brutalnost ruske agresije proti Ukrajini. “Današnje uničenje jezu Kahovka ogroža na tisoče civilistov in povzroča resno okoljsko škodo. To je nezaslišano dejanje, ki ponovno dokazuje brutalnost ruske vojne v Ukrajini,” je tvitnil Stoltenberg.

Vodja za državno obnovo Ukrajine Mustafa Nayyem je na Twitterju zapisal, da bo imela “razstrelitev hidroelektrarne Kakhovskaya uničujoče posledice vključno z desetletnim pomanjkanjem vode na Krimu, nepopravljivo škodo za več sto tisoč življenj in nevarnostjo utopitve tisočih ljudi”, medtem ko se je kasneje na družbenih omrežjih se je razširil videoposnetek, ki naj bi prikazoval poplavljene hidroelektrarne Kahovka. Ta je povsem pod vodo, potem ko se je zaradi zrušenja jezu dvignila gladina reke Dneper. Gladina vode se je dvignila za več kot 10 metrov, poroča ruska državna tiskovna agencija Tass, ki se sklicuje na lokalne oblasti, ki jih podpira Rusija.

Mednarodna agencija za jedrsko energijo je sporočila, da “ni neposrednega tveganja za jedrsko varnost v elektrarni”, vendar spremlja situacijo. Energoatom, operater jedrske energije v Ukrajini, je dejal, da gladina vode v akumulacijskem jezeru Kahovka upada, vendar je gladina v hladilnem bazenu elektrarne znašala 16,6 metra, kar je “zadosti za potrebe elektrarne”.

Kremelj trdi, da gre za sabotažo
Kremelj obtožbe zanika, nasprotno, obtožil je Kijev, da je šlo za sabotažo in odvračanje pozornosti od domnevno opotekajoče protiofenzive proti ruskim silam. “Nedvoumno lahko trdimo, da govorimo o namerni sabotaži ukrajinske strani,” je novinarjem dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, poročaju tuji mediji in dodajajo, da je poudaril, da želi Ukrajina tudi Krimu, ki ga je priključila Rusija, odvzeti sladko vodo, ki jo dobiva iz rezervoarja prek Severnokrimskega kanala.

Jez ima strateški pomen
Od začetka ruske vojne proti Ukrajini je bil jez Nova Kahovka označen kot potencialna tarča tako zaradi njegovega strateškega pomena – kot tudi zaradi škode, ki bi jo povzročilo njegovo uničenje. Rusija ga je zavzela na začetku invazije Moskve februarja 2022 in od takrat ga ima v lasti. Oktobra, ko je bila Ukrajina sredi vračanja velikih delov okupiranega Hersona, je Volodimir Zelenski pozval Zahod, naj opozori Rusijo, naj ne razstreli jezu, in opozoril, da bo poplavil veliko območje južne Ukrajine. Takrat je trdil, da so ruske sile v jez postavile eksploziv. Zelenski je dejal, da bi “uničenje jezu pomenilo katastrofo velikih razsežnosti” in takšno dejanje primerjal z uporabo orožja za množično uničevanje. Ukrajinska vojaška obveščevalna služba je dejala, da bo obseg ekološke katastrofe daleč presegel meje Ukrajine in prizadel celotno črnomorsko regijo.

Foto: Twitter

Jez, projekt sovjetske moči, je bil dokončan leta 1956 in je bil visok 30 metrov, zadrževal je ogromen rezervoar z 18 milijoni kubičnih metrov vode. Leži približno 20 milj gorvodno od Hersona, ki je v rokah Ukrajine, vendar modeliranje kaže, da bi poplave, če bi se zrušil, odnesle večino otokov v delti reke Dnipro in nizko ležeče kopno na južnem bregu, ki ga upravlja Rusija. Zelenski je novembra lani posvaril, da Rusija načrtuje razstrelitev skoraj 3-kilometrske strukture in da bi to povzročilo “katastrofo velikega obsega”, ki bi prizadela ljudi, ki živijo dolvodno.

To je vojni zločin
Ženevska konvencija pravi, da je razstrelitev jezu lahko obravnavana kot vojni zločin , če “lahko povzroči sprostitev nevarnih sil in posledično hude izgube med civilnim prebivalstvom”, nevarnost velikega izpusta vode na ljudi in domove pa ostaja. Ukrajinska vojaška obveščevalna služba je novembra tudi opozorila, da je Rusija izvedla glavna rudarska dela že aprila 2022, vendar je opozorila, da so protipoplavne zapore in podpore jezu dodatno utrdili novembra, ko so se ukrajinske sile približale Hersonu. “Zdaj morajo vsi na svetu ukrepati močno in hitro, da bi preprečili nov ruski teroristični napad,” je takrat dejal Zelenski.

Most čez jez je bil pred vojno eden od dveh prehodov čez Dnipro južno od mesta Zaporožje. Drugega, cestni most Antonivksy pri Hersonu, so novembra uničili umikajoči se Rusi, ruski ostrostrelci pa ciljajo na vsakogar, ki se zadržuje na obali blizu preostalega razpona mostu. Tudi samo mesto Herson, ki so ga konec lanskega leta pred kratkim ponovno zavzeli Ukrajinci, bo verjetno v veliki meri poplavljeno. Videoposnetki porušenega jezu Nova Kahovka, objavljeni na družbenih omrežjih, kažejo, da so nekateri bližnji otoki že pod vodo.

Posledice tega terorističnega dejanja se že kažejo v obliki odplavljenih domovanj ljudi, narasla voda je prizadela domače in divje živali.

 Ana Horvat