[Video] Rusi se umikajo iz Hersona. Ali gre za past?

Datum:

Danes bi že lahko rekli, da je bila Ruska invazija na Ukrajino ena velika šlamastika. Po osmih mesecev brutalne vojne so bili najprej brutalno poraženi na severu države, nato so bili poraženi v provinci Harkov. Edino večje mesto z okolico, ki so ga dejansko uspeli osvojiti, je bil Herson, zaseden v prvem tednu vojne in ilegalno priključen prejšnji mesec. Vse kaže, da bo Rusija v kratkem izgubila tudi to mesto. Gre za neverjetni dosežek Ukrajincev, a se kljub temu nekateri sprašujejo, ali ne gre nemara za past. Tega se očitno zaveda tudi ukrajinski predsednik Zelenski. 

Umik ruske vojske naj bi bila domislica novega vodje ruskih oboroženih sil Sergeja Vladimiroviča Surovkina. Ta naj bi predlagal umik zaradi onemogočene oskrbe položajev na zahodnem bregu reke Dneper. O podrobnostih umika smo poročali že konec prejšnjega meseca v članku Vojaški strateg Ryan: Verjetno je, da bodo Rusi ob umiku čez reko Dneper uporabili civiliste kot živi ščit. A način umika, predvsem pa medijsko poročanje, ki ga spremlja, med opazovalci dviguje obrvi.

Ukrajinske oblasti so do napovedi ruskega umika nadvse skeptične. Predsednik Zelenski je namreč javno povedal, da bi lahko Rusi le zaigrali strateški umik na zahodni breg reke Dnjeper, zato da bi zvabili ukrajinsko vojsko v neugoden teritorij, kjer bi Rusi lažje branili svoje položaje.

Tem strateškim premislekom ukrajinskih oblasti pa se je pridružilo tudi nadvse nenavadno obnašanje ruskega vojaškega vrha, ki je na televiziji javno razlagalo, kako je obramba vzhodnega brega reke brezupna. General Surovkin je tako pred rusko javnostjo dejal, da je veliko bolj smiselno ustvariti novo obrambno linijo na vzhodnem delu reke Dnjeper. Na to je ruski obrambni minister odgovoril: “Sergej Vladimirovič, strinjam se s tvojimi zaključki in predlogi. Za nas so življenja ruskih vojakov vedno prioriteta.” 

Gre za skrajno nenavaden pogovor. Prvič, ruska vojska nikoli ne napoveduje strateških umikov. Pogosto se v medijih do zadnjega hipa sprenevedajo, da imajo situacijo pod kontrolo. Hkrati je izredno nenavadna dikcija, da je ruskemu vrhu na kakršen koli način mar za lastne vojake. V ilegalni invaziji, ki so jo sprožili februarja, so doslej izgubili približno 80 tisoč ljudi. Številka vključuje ubite, poškodovana ali pogrešane vojake.

Vojaški analitik: Prav lahko bi šlo za past!
Da gre za past, je prepričan tudi vojaški analitik Oleg Zhdanov. Cilj bi lahko bil, da se ukrajinske sile zvabi v ofenzivo, te bi nato prebile rusko obrambo, ki bi jim kasneje zadala močan udarec z bočne strani. Na koncu je celotno javno diskusijo zaključil kar ukrajinski predsednik Zelenski, ki je komentiral: “Moramo se obvladovati. Definitivno ne bom hranil sovražnika s vsemi podrobnostmi naših operacij. Ko bomo imeli rezultate, jih bodo lahko vsi videli.” 

Gal Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Prisila v času svobode

V času vladavine "svobode" tako rekoč ne mine teden,...

[Video] V libijski oddaji navdušeni nad tem kako Palestinci rojevajo otroke, da bi jih lahko žrtvovali

V Evropi smo priča demografskemu vojskovanju in zavojevanju, saj...

Elita nam sporoča: Znižali vam bomo standard!

"V prihodnosti bomo morali začeti živeti drugače, imeti manj,"...