[Video] Še en udarec? Iranci v novem jedrskem sporazumu izpogajali veliko več, kot so pričakovali?

Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi na obisku v Iranu pri zunanjem ministru Hosseinu Amir-Abdoulahianu 5.3.2022 (foto: EPA)

Glavni ruski pogajalec za iranski jedrski dogovor je v intervjuju razkril, da so uspeli Iranci izpogajati veliko več, kot so kdajkoli pričakovali. Temu je botrovala tako šibkost administracije ameriškega predsednika Joeja Bidna kot tudi močna podpora ruskih in kitajskih pogajalcev.

Že osmi krog pogajanj, ki potekajo na Dunaju, so se začela pred mesecem dni. “Iranski kolegi se za svoje nacionalne interese borijo kot levi,” je v intervjuju povedal glavni ruski pogajalec za iranski dogovor Mihail Uljanov. “Borijo se za vsako vejico, vsako besedo in po pravilu so dokaj uspešni.”

Ruski diplomat je priznal, da so iranski pogajalci uspeli v zadnjem krogu pogovorov izpogajati veliko več, kot so sprva pričakovali. Zasluge temu Uljanov do določene mere pripisuje tudi dejstvu, da so se Iran, Rusija in Kitajska povezali ter se na pogajanjih medsebojno podpirali. “Naši kitajski prijatelji so bili ravno tako zelo učinkoviti in uporabni sopogajalci,” je v intervjuju, ki je bil v angleščini in s tem primarno namenjen zahodnemu občinstvu, razkril Uljanov.

“Spomnim se na ducate primerov, kjer nam je pri dokaj resnih, pomembnih vprašanjih uspelo skupaj doseči pozitiven rezultat blizu tistega, kar smo želeli doseči,” je še povedal Ulyanov. Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki, ki je v preteklosti v ušanki s sovjetskim srpom in kladivom pozirala za fotografijo z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, je ameriškim novinarjem sporočila, da se ZDA in njeni zavezniki “bližajo” jedrskemu dogovoru z Iranom, a je potrebno še doseči dogovor glede “pomembnih delov”.

Nove sankcije bi pognale ceno nafte še višje
Vodja pogajalske skupine EU Enrique Mora je medtem prek Twitterja sporočil, da so se pogovori končali in je čas za politično odločitev o zaključku pogajanj. “Vse ostalo je hrup,” je še dodal Mora.

Reuters svari, da bi nesprejetje novega jedrskega dogovora z Iranom lahko vodilo do pospešenega razvoja jedrskega orožja v Iranu in sprožilo novo vojno na Bližnjem vzhodu. Ob tem so izpostavili tudi možnost uvedbe novih sankcij na Zahodu proti Iranu, kar bi lahko še dodatno zvišalo ceno nafte. Sankcije proti Rusiji in po možnosti še Iranu zadnje čase po žepu najbolj udarijo navadne ljudi na Zahodu, medtem ko so že tako izolirane in od Zahoda odrezane države primorane v krepitev svoje lastne samozadostnosti ali pa iskanju novih trgovinskih partnerjev na Vzhodu.

Ivan Šokić