fbpx

[VIDEO] Sirske vojaške enote obstreljevale novinarsko ekipo Sky Newsa! Ob ogledu posnetka boste obnemeli!

Foto: epa


Skupina novinarjev je bila “opažena, spremljana in napadena s strani režimskih sil, ki jim je pomagala ruska aviacija”, je zapisala Crawfordova v poročilu na spletni strani Sky News.
Ko je novinarska ekipa pobegnila, se je bombardiranje nadaljevalo, nato so jim sledili z droni, je dejala novinarka.
Novinarska ekipa je snemala prispevek o posledicah sirske vojne v Al Habitu v provinci Idlib in je poleg civilnih političnih aktivistov v prispevek vključila tudi producenta Sky Newsa Martina Vowlesa.
Crawfordova je dejala, da je ena oseba iz novinarske ekipe nosila jakno z jasnimi oznakami tiskovne agencije, druga pa je imela jasno označbo prve pomoči. Novinarji, med njimi tudi producent Sky Newsa Martin Vowles, so bili z dvema civilnima političnima aktivistoma, ki sta nosila kavbojke in majice. Eden od aktivistov, Bilal Abdul Kareem, ki se je pred tremi leti iz New Yorka preselil v Sirijo, je bil med napadom ranjen s šrapnelom, posnetki pa so pokazali kri iz rane, ki je pronicala skozi belo majico. Crawfordova je dejala: “Območje, na katerem smo bili, je bilo zapuščeno, vsi civilisti so že zdavnaj odšli. Opazili so nas vojaški droni, nenadoma smo postali njihov cilj in nato so iz tanka večkrat streljali na nas, menimo, da s 125-milimetrskimi izstrelki iz ruskega bojnega tanka T-72“, je dejala novinarka.

“Tudi ko smo se umaknili, da bi zapustili območje, so nadaljevali s streljanjem na nas”, je dejala Crawfordova. Dodala je: “Namerno napadanje novinarjev je huda kršitev mednarodnih standardov.” Zanimivost: med napadom je bila Crawfordova oblečena v črno abajo, dolgo muslimansko obleko, da bi med Ramazanom “opazovala kulturno raznolikost”.

M.V.