[VIDEO] Slovenka o strahovih v Bruslju po krvavem torku

Foto: youtube

Belgija in cel svet žalujeta za žrtvami terorističnih napadov. Kljub strahu, ki so ga teroristi Islamske države znova zasejali v Evropi, pa se prebivalci belgijske prestolnice ne vdajo v usodo. Že včeraj so znova vzpostavili obratovanje podzemne železnice, še vedno pa so motene telefonske linije.

Pogovarjali smo se z Majo Nemec, pripravnico v Evropskem parlamentu, ki živi in dela v Bruslju.

Kakšno je vzdušje v belgijski prestolnici dan po napadih?
Danes nekako vse poteka dokaj mirno, v zraku se čuti, da ljudje žalujejo in da so pretreseni po tem, kar se je zgodilo včeraj. Počasi se vzpostavlja nek nov ritem, v vsakem primeru pa je v zraku čutiti težko, napeto atmosfero – hkrati pa vsi Belgijci in drugi, ki tukaj živimo, vstopamo v nov dan s pozitivnim duhom. Lahko bi morda rekla, da še bolj močnejši in še bolj prepričani, da si želimo varno Evropo in da je na tem potrebno delati.

Kako varno se danes počutite?
Moram odkrito povedati, da sem kar prestrašena. Nikoli še nisem doživela takšnega napada oziroma bila neposredno vpletena v tako kaotično stanje. Sem prestrašena, vendar se mi zdi, da imajo ljudje tukaj v mislih, da lahko pride do takšnih napadov. Nekako znajo s tem živeti, čeprav je težko.

Kako pa je s prometom, že poteka normalno? Kakšno je stanje na letališčih?
Kolikor sem seznanjena, javni promet poteka dokaj normalno, predvsem podzemna železnica in mestni avtobus. Letališče, na katerem se je zgodil napad, je do nadaljnjega zaprto, zato vse lete preusmerjajo na bližnja letališča.

Včeraj je bilo veliko težav tudi s samo komunikacijo. Ali danes telefonske linije že normalno delujejo?
Včeraj smo imeli s telefonskimi povezavami kar nekaj težav. Na trenutke sploh ni bilo možno klicati kogarkoli. Večinoma smo komunicirali preko družbenih omrežij oziroma interneta, danes pa že vse normalno deluje.

Ste uspeli najti vse svoje prijatelje, so na varnem?
Da, smo. Včeraj je bilo precej kaotično stanje in zelo neprijetni občutki. Komunikacija je potekala le preko desetin e-mailov, Facebook in Viber sporočil. Mnogo nas je tudi uporabilo Facebook aplikacijo Check-in, da smo lahko svojcem sporočili, da je z nami vse v redu.

Kako se je odzvala belgijska vlada, so sprejeti že kakšni prvi ukrepi?
Zaenkrat še nimam podatkov o tem, vem le to, da so se že včeraj začele določene aktivnosti. Vsi uradniki v Evropskem parlamentu smo nekako v šoku, predvsem zaradi bližajočih se praznikov. Večina izmed nas je odšla tudi že na predpraznični oddih.

Že včeraj so se znova pojavile kritike evropske politike do migrantov. Kako v Belgiji gledate na odprte meje, ki so v zadnjem letu v Evropo spustile več kot milijon migrantov, med njimi žal tudi številne kriminalce in teroriste?
Zdi se mi, da so Belgijci dokaj kritični. Sama imam izkušnjo, ko sem se pred dnevi pogovarjala s priseljenim taksistom, ki v Beligiji dela že 10 ali 15 let. Sam je bil zelo kritičen – dejal je, da se zelo boji in da Evropa še ni doživela česa takšnega. Belgijci se zelo bojijo napadov.

Delate v Evropskem parlamentu. Ali že potekajo novi pogovori in načrti, kako se mora Evropa sedaj odzvati na migrantsko problematiko?
Vsekakor. Menim, da delovne skupine, ki so za to področje zadolžene, že aktivno delajo, razmišljajo, kako naprej. Na splošno pa je delovanje v Evropskem parlamentu trenutno nekoliko okrnjeno, mnogo uradnikov in poslancev je danes zapustilo Bruselj. Gotovo pa se bo na varnosti intenzivno delalo v prihodnjem tednu. Danes večina uradnikov ni prišla na delo, delamo od doma preko spleta. Tako so nam svetovali zaradi varnosti.