fbpx

[Video] So to še ljudje? Glavni švedski epidemiolog Tegnell v velikem številu mrtvih ne vidi problema

Vodilni švedski epidemiolog Anders Tegnell z s švedske agencije za javno zdravje (foto: EPA)

Na Švedskem je več kot 16 tisoč okuženih s COVID-19, več kot dva tisoč ljudi je umrlo. Vodilni švedski epidemiolog je priznal, da imajo v državi “dokaj veliko število mrtvih”, a vztraja, da je wuhanski koronavirus del naše nove realnosti in se moramo s tem sprijazniti ter navaditi novega načina življenja.

“Moramo priznati, da imamo dokaj veliko število umrlih,” je v debati s kolegi iz Evrope, Izraela in ZDA, ki jo je organiziralo debatno društvo Cambridge priznal vodilni švedski epidemiolog Anders Tegnell.

Vseeno Tegnell vztraja, da je švedski način izvajanja socialnega distanciranja, ki temelji na ‘orweljanskem’ dvogovoru “vladnih priporočil” in odgovornosti posameznika uspešen. Kakor je sam povedal, tudi na Švedskem izvajajo ukrepe za socialno distanciranje, to zgolj počnejo na način drugačen od preostanka sveta.

Podpora socialistični vladi, ki jo vodi Stefan Löfven je po pisanju Večernjega v zadnjem mesecu zrasla s 32 odstotkov na 53 odstotkov, kar po mnenju Petra Santessona iz agencije Demoskop, za čas krize ni presenetljivo.

Zmanjkuje mest za mrtve
A optimizem med Švedi in njihovim vodilnim epidemiologom ni najti pri izvršnem direktorju Zveze za pokopališča in krematorije Janu Olovu Anderssonu, ki opozarja, da v stockholmskih mrtvašnicah zmanjkuje mest za trupla. Andersson razmišlja o shranjevanju trupel v kontejnerjih ali neke vrste ledenih jamah.

Tegnell se s tem ne obremenjuje. Ne obremenjuje se niti z dejstvom, da je njegova inštitucija v zadnjih dnevih izdala poročilo v katerem je pisalo, da bo v kratkem okuženih šest milijonov prebivalcev Stockholma, medtem ko ima Stockholm vsega okoli milijon prebivalcev. Poročilo so kasneje umaknili in izdali popravljeno verzijo v kateri piše, da bo okuženih okoli ena četrtina prebivalcev Stockholma, kar pomeni 250 tisoč ljudi.

Tegnell v pogovoru izpostavlja, da so prepovedali obiske v domovih za starejše, a pozablja omeniti, da so švedske oblasti to storile šele potem, ko je v teh istih domovih že prišlo do širjenja okužbe s COVID-19. Kazni za kršitve ni, ravno tako ni manevra za strožje ukrepe, na Švedskem namreč primanjkuje policistov. Tegnell pa poudarja, da veliko tega ne vemo o wuhanskem koronavirusu, a moramo paziti tako na javne kot tudi ekonomske potrebe, ki vztraja, da se bomo morali navaditi živeti skupaj s COVID-19.

Ivan Šokić