fbpx

[Video] Socialistične oblasti v Boliviji zaprle opozicijskega voditelja, ljudje množično na ulicah

Potem ko so Luisa Camacha aretirali, so izbruhnili množični protesti, ki zahtevajo njegovo osvoboditev. (Foto: epa)

Po aretaciji lokalnega guvernerja in vodje opozicije Luisa Fernanda Camacha so v Boliviji izbruhnili protesti. Camacho je že dolgo v sporu z levičarsko vlado predsednika Luisa Arceja in si prizadeva za zvezni model upravljanja Bolivije, da bi se izognil “zlorabam moči s strani centralne vlade”, je dejal v videosporočilu, objavljenem v torek na družbenih medijih.

Protestniki so preplavili mesta v provinci in zahtevali svobodo opozicijskega voditelja Luisa Camacha, ki ga oblasti obtožujejo domnevnega “terorizma”, sam pa je svojo aretacijo označil za “ugrabitev”. V tem tednu so se protestom pridružili tovornjakarji, ki so s stotinami tovornjakov blokirali avtoceste bolivijske kmetijske regije Santa Cruz, ki velja tudi za gospodarski motor Bolivije.

43-letnega Camacha, ki je že dolgo v sporu s levičarsko socialistično vlado, je sodišče 30. decembra obsodilo na štiri mesece “pripora pred sojenjem” v bolivijskem strogo varovanem zaporu Chonchocoro zaradi obtožb o “terorizmu”. “Pripor pred sojenjem” pomeni, da vladi ni bilo potrebno dokazati, da je Camacho zagrešil kakršno koli kaznivo dejanje, da bi ga zaprli za toliko časa. Da je njegov pripor neupravičen, so bili mnenja mnogi, ki so se podali na ulice in zahtevali njegovo izpustitev.

Protestniki na ulicah v vedno večjem številu
Protestnikom na ulicah province so se pridružili tovornjakarji, ki so s stotinami tovornjakov blokirali avtoceste bolivijske kmetijske regije v ponedeljek pa je shod žensk organizirala tudi Camachova žena Fátima Jordán, ki oblastem očita “brutalno ugrabitev” njenega moža. “Posnetki z današnjega pohoda žensk v Santa Cruzu. Skandirajo: “Nimamo orožja, imamo dostojanstvo”, je objavila pohod žensk uporabnica Twitterja.

Bolivijska policija se je na miroljubne protestnike odzvala s solzivcem, pri čemer so nekateri protestniki policijo obtožili orkestriranja samonapadov kot so požigi in vandalizem na ulicah. Skupina Bolivijcev je podporo Camachu izkazala tudi na ulicah Manhattna v New Yorku, ki je dosegla vrhunec na Times Squareu, da bi izrazila svojo podporo Camachu, piše Breitbart. Na uporabo neupravičene vladne sile nad protestniki se je po poročanju tujih medijev odzval tudi Državljanski odbor Santa Cruza, ki je vladi socialističnega predsednika Luisa Arceja očital uporabo “režima državnega terorizma” z “iracionalno uporabo sile” proti protestnikom.Protesti v #Boliviji in policijska represija trenutno v #SantaCruz . Bolivijska vlada je za zatiranje protestov uporabila vojaško in policijsko silo”, je zapisal uporabnik na Twitterju poleg videoposentka.

Kljub dokazom o goljufiji je socialistični voditelj Morales nastopil kot “žrtev”
Bolivijska vlada Camachu očita sodelovanje pri strmoglavljenju vlade nekdanjega bolivijskega predsednika Eva Moralesa. Volitve so bile netransparentne, Morales pa je novembra 2019 prostovoljno odstopil, potem ko so dokazi, ki jih je predstavila Organizacija ameriških držav (OAS), pokazali nepravilnosti pri štetju glasov v njegovo korist. Po odstopu je Morales skupaj s skupino članov kabineta iz njegove politične stranke Gibanje proti socializmu (MAS) pobegnil iz Bolivije v Mehiko, poroča Breitbart.

Govor nekdanjega bolivijskega predsednika Eva Moralesa. (Foto: epa)

Pa vendar je kljub dokazom o očitni volilni goljufiji nekdanji socialistični predsednik trdil, da je bil žrtev “državnega udara”, katerega del naj bi bili protesti, ki jih je delno vodil Camacho. Camacha je obtožil tudi napada na demokracijo, čeprav so po poročanju Breitbarta takrat izvedene ankete pokazale, da 70 odstotkov Bolivijcev meni, da Moralesov odstop ni bil “državni udar”, temveč posledica “družbenih nemirov”.

Arce krepi odnose tudi s trdim socialistom Luizom Inácia Lula da Silva
Arce, ki se je v Braziliji udeležil inavguracije tretjega predsedniškega mandata trdega socialista Luiza Inácia Lule da Silve, namerava z njim sodelovati na vseh področjih.

Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva, desno, in bolivijski predsednik Luis Arce pozirata za fotografije med dvostranskim srečanjem v palači Itamaraty dan po inavguraciji Lule v Brasilii v Braziliji. (Foto: epa)

Na področju “socialnih politik”, “energije” in “oskrbe z gnojili”, kar je velika regionalna skrb od izbruha vojne v Ukrajini. Brazilski predsednik je svoj prvi dan na položaju obeležil svojo vrnitev z vzpostavitvijo odnosov z regionalnimi in svetovnimi voditelji.

Tanja Brkić