fbpx

[Video] Socializem je hitra pot do uničenja lastne države

Ko lačni gladovno stavkajo v Venezueli (foto: EPA)

Potem ko je socializem na revolucionarni fronti klavrno propadel, so socialisti ubrali drugo pot, na srečo bolj miroljubno. Šlo je za implementacijo socialističnih reform skozi čas, postopoma, s pomočjo demokratičnega procesa. Tak primer so med drugim številne južnoameriške države, med njimi tudi Bolivija in Venezuela.

“Podatki govorijo zase: socializem uničuje bogastvo,” je na Twitterju zapisal profesor aplikativne ekonomije z univerze John Hopkins Steve Hanke.

Priloženi graf kaže, kako je kupna moč v državah. kjer so na oblast prišli socialisti, močno upadla. Nič bolj obetavni niso niti grafi, ki kažejo stopnjo inflacije.

CNBC je avgusta 2019 poročal, da je venezuelska stopnja inflacije poskočila na deset milijonov odstotkov, a da bo po pričakovanjih mednarodnega monetarnega sklada padla na zgolj milijon odstotkov.

Uspeh socializma v zmožnosti prepričanja, da ni bil še nikoli “zares” implementiran
“Venezuela je klasični primer [države], ki je šla od ekonomskega uspeha do humanitarne katastrofe,” so zapisali pri Panam Postu. Država, ki je s pomočjo naftne industrije v 20-ih letih prejšnjega stoletja uspela združiti ekonomsko rast in zmanjšanje revščine, se je z obratom k socializmu znašla v nezavidljivem položaju.

Kakor je zapisal profesor ekonomije na Instituto Tecnológico de Santo Domingo Harold Vásquez, “dandanes socializem prihaja v obliki progresivnih reform, katerih namen je zmanjšati ekonomske in politične svoboščine”.

“Da, v Venezueli so uvedli socializem – tako kot v številnih državah Latinske Amerike – in socializem je vzrok trenutne krize. A tako kot pri hudiču, se uspeh socializma skriva v zmožnosti, da ljudi prepriča, da ni bil še nikoli implementiran,” je še dodal Vásquez.

Ivan Šokić