[Video] Šokantni posnetki priprav na kitajski festival mačjega in pasjega mesa

Foto: youtube/printscreen

Na kitajskem kulinaričnem festivalu Yulin vsako leto pogine več deset tisoč mačk in psov. Mnogi zmed njih so bili hišni ljubljenčki, ki so jih ukradli zaradi izjemno velikega povpraševanja. Verjetno najbolj neokusen festival mačjega in pasjega mesa bo tudi letos izzval zgražanje javnosti in organizacij za varstvo živali.

Festival Yulin se bo začel 20. junija. Lokalne oblasti se na svetovne kritike ne ozirajo, saj trdijo, da gre za tradicionalni dogodek in da klanje traja samo nekaj dni, poroča Index. Vsako leto se na festival odpravijo številne humanitarne organizacije, ki na skrivaj posnamejo dogajanje, da bi dokazale, da klanje “hišnih ljubljenčkov” ni samo enkratni dogodek, temveč se dogaja čez celo leto.

Humanitarne organizacije trdijo, da se klanje psov in mačk ne dogaja samo za časa festivala ter v mestu Yulin, kjer festival poteka, ampak naj bi se dogajalo po celotni Kitajski. Pozivom k prepovedi festivala se je pridružila tudi Mednarodna zdravstvena organizacija (WHO), ki pasje in mačje meso povezuje z nekaterimi boleznimi, med drugimi s kolero in steklino.

Na spletu potekajo številne akcije, katerih namen je povečati pritisk na kitajske oblasti, da bi festival prepovedale. Na Twitterju se je razširil “hashtag” #StopYulin, podpišete pa lahko tudi spletno peticijo.

Ž. K.