[Video] Spor v Natu, ker Turčija od ostalih držav članic zahteva razglasitev kurdskih milic za teroriste

Zastavi NATO in Turčije (foto: EPA)

Turčija noče podpreti NATO načrta za dodatno krepitev obrambe na Baltiku in Poljski dokler države članice NATO ne bodo pripravljene razglasiti pripadnikov kurdske milice YPG za teroriste.

Uradna turška oblast v Ankari naj bi po poročanju Reutersa od ostalih držav članic zahtevala politično podporo v obliki priznanja pripadnikov kurdske milice YPG na področju Sirije za teroristično organizacijo.

S tem imajo še največ težav ravno Američani, ki pripadnike kurdskih milic že več let uradno obravnavajo kot svoje zaveznike.

Turčija ima svoje zahteve v zameno za krepitev skupne obrambe na Poljskem
Spor, ki je priplaval na površje pred 70-letnico od ustanovitve vojaškega pakta kaže na razdor med Turčijo ter Washingtonom, kar je v praksi razdor med Turčijo in ostalimi državami članicami NATO.

https://twitter.com/GissiSim/status/1199235661968158720

Turki držijo Vzhodno Evropo za talca, naj bi povedal eden od diplomatskih virov, ki je ostal neimenovan. Vseeno predstavniki NATO upajo, da bo dosežen kompromis, kar bi v praksi pomenilo, da bi Turčija popustila.

Glede na skrhane odnose med ZDA in Turčijo zaradi turškega nakupa ruskega protizračnega sistema S400, zaradi katerega so jim ZDA odrekle nakup lovcev F35, ni pričakovati, da bi se lahko kaj kmalu dosegel sporazum.

Bo vsemu navkljub dosežen dogovor?
A vsemu navkljub, gre Turkom v prid, da je ameriški predsednik Donald Trump po pisanju Washington Times že pred izvolitvijo trdil, da ZDA ni mesto v boju Sirije proti Islamski državi, ter da ne vidi težav z ruskimi napadi na tarče v Siriji, vključno z “uporniki”, ki jih podpirajo ZDA, t.j. kurdskimi milicami.

Ivan Šokić

 • stajerc5

  Vsaj otomansko vprasanje bi lahko USA in EU resila na skupen nacin.
  Posljite ze enkrat Pedrokana v tri alahove materne!!!

 • pajot

  tega majmuna bi bilo treba nagnat iz Nata.
  No,ja,saj ga bojo. Ko bo prišel čas.

 • Anton

  Kva hudiča nucamo Turke?

  • samotoje

   To se je že Adam Ravbar spraševal.

 • samotoje

  Današnja Turčija z Erdoganom vred spada nekam med Iran in Irak. Evropski del Turčije bi morali z globokim prekopom ločiti od celine. Odžagati.

 • Van Der Waals

  TURKI MUSLIMANI NIMAJO KAJ POČETI V NATU… ONI OGROŽAJO NAS!!!

 • Andrej

  Turki so turki in so dobri, dokler ostanejo v Turčiji. Nekaj podobnega velja tudi za vse ostale. Dokler bomo imeli samo obrambna ministrstva, ki napadajo, drugače ne bo.