fbpx

[Video] Srbski “jamski človek” prilezel iz svoje votline, da bi svetu sporočil, da se je treba cepiti!

Panta Petrovič je živel kar 20 let v jami (Foto: Facebook)

V Srbiji so cepili moškega, ki je 20 let preživel v izolaciji. Gre za 70 let starega Panta Petrovića, ki se je po nekaj razočaranjih in hrupnem življenju v mestu umaknil v šel živet v votlino. Pred nekaj tedni pa je obiskal mesto, kjer je tudi prvič slišal za epidemijo koronavirusa, in se odločil: “Ja, tudi jaz se moram cepiti!

Iz Srbije poročajo o človeku, ki je zadnjih 20 let preživel kot človek v jami. 70-letni Panta Petrović je zaradi želje po umiku iz družbe pred 20 leti poiskal nov dom – votlino na jugu države, v kateri še vedno živi, piše Bild.

Toda tudi puščavnik Petrović je opazil, da ima pandemija svet pod nadzorom: ob enem redkih obiskov mesta je prvič slišal za covid-19 in se odločil: “Ja, moram se cepiti!” Ko so bila na voljo prva cepiva, je Petrović prišel iz svoje jame po odmerke cepiva. Petrović je za tiskovno agencijo AFP povedal: “Virus ni izbirčen. Tu bo prišel tudi v mojo jamo.”

Petrović je v Srbiji dobro poznan in upa, da bo njegovo lastno cepljenje motiviralo druge, da se tudi sami cepijo. Jamski človek pravi, da ne razume “navdušenja nekaterih skeptikov glede cepiva”: “Želim si vsa tri cepljenja in prosim vsakega občana, da se cepi.”

Foto: Informer

Poslovil se je od svojega življenja v mestu, ki mu je postalo vse preveč naporno: njegovo trdo delo v Srbiji in tujini ter zasebni vzponi in padci so razpadli. Dolga leta je živel v osami, cepljenje pa je tako bila priložnost ponovnega stika z ljudmi. Zadnjih nekaj let je postal prava atrakcija za novinarje, ki so ga obiskali v njegovem domovanju. Mogoče pa se kdaj vrne tudi med ljudi.

Podaril je svoje bogastvo in se preselil v jamo
Zaradi razočaranja v življenju in nad ljudmi se je odločil za lastno “socialno distanciranje”: vse svoje bogastvo je podaril, da bi v svojem mestu zgradil tri majhne mostove in iskal jamo v gorati in težko dostopni regiji. “V mestu nisem bil prost. Vedno je bil kdo na poti – ali sem se prepiral z ženo, sosedi ali policijo. Tu me nihče ne jezi,” je še obrazložil.

Sara Rančigaj