fbpx

[Video] Srečanje papeža in turškega diktatorja Erdogana spremljali protesti

Foto: epa

Na italijanskih ulicah se je odvilo več protestov, potem ko je turški predsednik obiskal Rim. Protestniki pa so dobesedno ponoreli in se spopadli s policisti – razlog je bil nestrinjanje z operacijo turške vojske v sirski kurdski enklavi Afrin.

Kljub 24-urni prepovedi demonstracij v središču mesta papeža Frančiška, se je zbralo okrog 200 protestnikov, večinoma Kurdov, na obrežju reke Tibere in glasno protestiralo. Demonstracije pa so se sprevrgle v nasilje, potem ko so se protestniki poskušali približati Vatikanu, kjer sta se srečala Erdogan in papež. Nekateri so celo poskušali predreti policijski kordon, posledica pa je bila, da so policisti dve osebi aretirali.

Prokurdska aktivistična skupina je poskušala prebiti policijsko varnostno linijo. Očitno je, da so policisti pričakovali nemire, saj so bili opremljeni optimalno, med drugim pa so na protestnikih, ki so vpili: “Sramota!” in “Erdogan terorist!”, uporabili tudi palice. V demonstracijah je bil vsaj en protestnik poškodovan, kar je razvidno tudi iz fotografije, ko na tleh leži nek moški, čelo pa mu krvavi.

Vatikan se je ob prihodu Erdogana dobesedno izoliral – pripravljenih je bilo kar 3.500 policistov, ki so stražili po Rimu.

Erdogan je s prihodom v Vatikan “vrnil obisk” papeža Frančiška, ki je Turčijo obiskal leta 2014. To je sicer prvi obisk turškega predsednika v Vatikanu v zadnjih 59 letih, piše Russia Today. Papež in turški predsednik sta si vzela približno 50 minut in v tem času razpravljala o razmerah na Bližnjem vzhodu, s posebnim poudarkom na statusu Jeruzalema. Predvsem sta poudarila, da je treba v tem delu sveta spodbujati mir in stabilnost. Govorila pa sta tudi o stanju katolikov v Turčiji in sprejemanju migrantov v Ankari. Ob koncu srečanja je papež Erdoganu podaril bronast medaljon, na katerem je “angel miru, ki tlači demona vojne – svetovni simbol, ki temelji na miru in pravičnosti”.

Foto: epa

Erdoganovo potovanje v Italijo je ravno v času, ko se turška vojska ukvarja z vojaško kampanjo v kurdskem Afrinu v severni Siriji, kar je tudi razlog omenjenih protestov. To kampanjo so poimenovali “Operacija oljčna vejica”, začela pa se je 20. januarja. Uperjena je zoper položaje kurdskih Ljudskih zaščitnih enot (YPG), Ankara pa trdi, da je namen operacije predvsem boj proti terorizmu, saj poleg Islamske države tudi sile YPG-ja označuje kot teroristične. Turki si ob tem prizadevajo ustvariti 30-kilometrsko “varno območje” na sirskem ozemlju. Medtem ko Turčija trdi, da so ubili več sto teroristov, pa so Kurdi obtožili turške enote, da so napadli civiliste, med njimi pa naj bi bilo tudi več ubitih otrok.

M. S.