fbpx

[Video] Statistika pokazala: V Veliki Britaniji vsaki dve uri nov napad z mačeto

Foto: iStock

Novi statistični podatki so pokazali, da se je v zadnjih dveh mesecih leta 2019 v Veliki Britaniji na nekaj več kot vsaki dve uri zgodil napad z mačeto.

Po statističnih podatkih zbranih iz 34 od 43 policijskih uprav v Angliji in Walesu je britanska policija v zadnjih dveh mesecih leta 2019 obravnavala kar 663 primerov kaznivih dejanj, v katerih so bila, kakor o tem piše britanski Sun, “uporabljena smrtonosna rezila.”

Preberite še: Je sporni policist znani levičar, vse skupaj pa je bila dobro premišljena akcija krogov LMŠ?

To pomeni, da je do napada z mačeto v zadnjih dveh mesecih 2019 prišlo vsakih 130 minut. Samo tri leta nazaj je bilo število kaznivih dejanj, ki so vključevala mačete, več kot šestkrat manjše. Takrat je bilo obravnavanih “zgolj” sto napadov z mačeto.

https://twitter.com/rhowardbrowne/status/1157982874714480640

“Velika rast v številu napadov z mačeto s strani utrjenih kriminalcev je zelo zaskrbljujoča,” je razkritje statističnih podatkov komentiral David Spencer iz Centra za preprečevanje kriminala. “Absolutno ni nobenega razloga, da bi kdorkoli v Združenem Kraljestvu imel mačeto.”

Novo razkritje bi moralo po Spencerjevem mnenju dati vladajočim dodaten zagon za prepoved “teh brutalnih rezil.” Prepoved nošenja nožev je že leta 2018 sprejel tudi londonski župan Sadiq Khan. Število napadov z mačetami od takrat narašča. Nihče pa se ne želi ukvarjati z dejstvom, da niso problem mačete, temveč ljudje, ki jih vihtijo. Navadni državljani, ki spoštujejo zakone, ne bodo nosili nožev in mačet. Kriminalcev pa nobena prepoved ne bo ustavila.

Število napadov z mačetami še ni dokončno. Čaka se še na poročila preostalih devetih policijskih uprav, kar pa bi lahko pomenilo, da so napadi z mačeto bili še pogostejši kakor kaže trenutna statistika.

Ivan Šokić