fbpx

[Video] Steve Hilton, Fox News: “Trumpova dediščina, trumpizem, presega predsedniški mandat!”

Foto: Twitter

Steve Hilton, britanski voditelj oddaje The Next Revolution na Fox News, je v svoji zadnji oddaji postregel z briljantnim monologom o volitvah, demokratih, republikancih, Donaldu Trumpu in – “trumpizmu”. Hilton zagovarja tezo, da četudi Trump na koncu prav zares izgubi na teh volitvah, da za seboj pušča nekaj veliko bolj pomembnega, dediščino tako imenovanega trumpizma, konzervativnega populizma, s pomočjo katerega je po priznanju strokovnjakov vzdolž celotnega političnega spektra iz republikanske stranke naredil moderno, rasno slepo stranko delavskega razreda, demokrate a razgalil kot stranko ekonomskih, akademskih elit in osrednjih medijev.

Oddaja The Next Revolution na Fox Newsu, ki jo vodi britanski politični komentator, Steve Hilton, je znana po svojih pronicljivih in navdihujočih, seveda protrumpovsko pristranskih političnih komentarjih. V svoji zadnji oddaji pa je Steve Hilton očitno prav zares zadel žebljico na glavico, saj ga je ‘retvitnil’ sam predsednik, Donald Trump.

Hilton je svoj tokratni monolog pričel z razgaljanjem dvojnih meril in hipokrizije demokratov in osrednjih medijev, ki so v zadnjih dneh napadali Donalda Trumpa, češ, da spodkopava verodostojnost ameriške demokracije, ker Joeja Bidna ne priznava za izvoljenega predsednika, ker je vse preveč sumov v goljufijo na volitvah.

Ko je Trump zmagal leta 2016, se je soočal s številnimi sovražnimi komentarji
Hilton je pokazal vrsto posnetkov, v katerih demokrati, od nekdanje kandidatke za predsednico, Hilary Clinton, pa vse do voditeljev popularnih ameriških nočnih in dnevnih pogovornih oddaj, stand up komikov in levičarsko pristranskih političnih komentatorjev kot je Van Jones, Trumpa kmalu po zmagi na volitvah leta 2016 proglašajo za “nelegitimnega” predsednika, karkoli to pomeni, njegove volivce pa bodisi za rasiste, homofobe, nestrpneže, bodisi za brezbrižne egoiste, ki jim na mar za sodržavljane.

Inavguracija predsednika Donalda Trumpa. (Foto: epa)

Izpostavil je, da so štiri leta, brez prestanka, protestirali na ulicah, kričali, da to ni njihov predsednik, si izmišljevali načine, kako bi ga lahko odstranili iz Bele hiše, ga defamirali, denuncirali, o njem lagali, zavajali javnost, zdaj pa želijo jahati moralnega osla, češ, kako oni spoštujejo demokracijo, Trump pa je ne, in od njega in njegovih volivcev pričakujejo, da se bodo, kot se je izrazil, “preprosto prevrnili pred njihovimi zahtevami”.

Foto: epa

Pomembna točka Hiltonovega monologa je del, kjer obenem pripoznava, da obstaja veliko razlogov za sume v volilno prevaro in da je potrebno narediti vse, da se jo razgali, kjer je izrazil sočutje s Trumpovimi privrženci, ker ve, da so veliko prestali in so res. Na drugi strani pa, kot se je izrazil, ni treba lagati, da še obstaja upanje za ponovno izvolitev, če je, oziroma, ko je več ne bo.

Trumpova dediščina presega predsedniški mandat
Po Hiltonovo namreč ni najpomembnejše, da Trump obdrži svoj “stolček”, ker tega bo tako ali tako “po naravni poti” izgubil čez štiri leta, temveč to, kar je Trump, kot le redkokateri voditelj v zgodovini, uspel zapustiti kot svojo dediščino v spremembah miselnosti ljudi. Trump je lastnoročno spremenil republikansko stranko v stranko, ki združuje delavski razred vzdolž vseh etnij, vseh ras, spola, spolne usmerjenosti. Dokaz so rekordne številke pri pridobivanju glasov manjšin. Vse več temnopoltih, latinoameričanov, homoseksualcev, Judov – prestopa na Trumpov vlak. Kaj je Trumpov vlak? Konzervativni populizem ali “trumpizem”, kot se je izrazil. Kombinacija prostotržnega odnosa do podjetništva in protekcionizma do delavskega razreda glede trgovinskih sporazumov in priseljevanja. To bo po Hiltonovo velika in najpomembnejša zapuščina Donalda Trumpa, ne glede na to, kdo bo zmagovalec volitev.

Aleš Ernecl