fbpx

[Video] Strokovnjaki opozarjajo pred sproščanjem omejevalnih ukrepov: Drugi val epidemije novega koronavirusa bi bil v Italiji lahko še smrtonosnejši

Foto: epa

Kot kažejo matematični izračuni poročila raziskovalcev Imperial kolidža, bi v Italiji lahko nastopil drugi val koronavirusa covid-19 – ta bi bil lahko še smrtonosnejši kakor prvi. Italijani so med tem že pričeli s postopnim ukinjanjem omejevalnih ukrepov.

Imperial kolidž v Veliki Britaniji je pripravil poročilo, kjer so prikazali projekcijo, kakšne bi lahko bile posledice drugega vala koronavirusa, medtem ko so Italijani pričeli z rahljanjem omejevalnih ukrepov. Če se 20 odstotkov Italijanov vrne nazaj na delo, bi lahko to povzročilo med 3.700 in 5.000 novih žrtev virusa. Če bi se mobilnost prebivalstva dvignila za 40 odstotkov, bi to povzročilo dodatnih 10 tisoč do 23 tisoč smrti. V primeru, da bi se življenje vrnilo v stare tirnice, se pravi pred uvedbo karantene, pa bi bilo število žrtev večje, kakor v prvem valu, ki je po zadnjih podatkih presegla število 30 tisoč. Vse te najdbe še toliko bolj podpirajo trditev, da je nujno potrebno uvesti aplikacijo za sledenje kontaktov, pravila socialne distance in obvezno nošnjo mask, ko bo država dvignila prepovedi, poroča Daily Mail.

Italija vstopa v drugo fazo karantene po skoraj dveh mesecih, milijonom Italijanom je bila dovoljena vrnitev na delo v tovarne in na gradbišča. Javni parki so ponovno odprti za telovadbo, družine se lahko obiskujejo znotraj iste regije, druženje med prijatelji še ni dovoljeno. Skupina 15 ljudi pa je dovoljena izjemoma samo na pogrebih. V tem tednu pričakujejo, da se bo na delo vrnilo 4 milijoni ljudi.

Strah ostaja
Najhuje je bilo prizadeto območje Lombardije, kjer bi po napovedi, ob krčenju ukrepov, krivulja ponovno strmo narasla. Prav tako kažejo podobne projekcije za Ligurijo, kjer podatki kažejo na pesimistično napoved v primeru, da se ukrepi karantene umaknejo. Turistične destinacije so spet polne ljudi. Na trgu Svetega Marka v Benetkah, ki je veljal za mesto duhov v času karantene, je ponovno možnost videti turiste. Potovanje s podzemnim vlakom v Milanu je omejeno, saj je določena distanca ljudi, prav tako je obvezna nošnja maske.

Foto: iStock

Takoj za Italijo jo po smrtnosti prehiteva Velika Britanija, kjer se je število žrtev povzpelo na 29 tisoč. Prav zato se bojijo, da bi še vedno visoko število okužb v Italiji botrovalo k visoki smrtnosti ob krčenju ukrepov. Po podatkih pa je število okužb vseeno upadlo in je sedaj na najnižjem nivoju od 10. marca, vrednost reprodukcijskega faktorja je padla pod 1, kar pomeni, da en človek okuži manj kot enega človeka in daje znak oblastem, da je situacija postavljena pod kontrolo.

Sara Kovač