[Video] Švicarski Bern bo stroške nasilnih demonstracij naložil kar nasprotnikom covidnih ukrepov

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Ne samo v Ljubljani, tudi v švicarskem Bernu je mogoče na ulicah videti protestnike, ki redno izražajo svoje nasprotovanje covidnim ukrepom. Ker pa v zvezi z zagotavljanjem varnosti nastajajo stroški, ki niso majhni, so se v Bernu odločili, da del teh naložijo  protestnikom.

Mesto Bern je vložilo vlogo pri policiji v kantonu Bern, da se stroški, nastali zaradi nepooblaščenih demonstracij v zvezi s covidom, prenesejo na določene udeležence demonstracij. Z vidika mesta so za to izpolnjeni prav vsi pogoji.

“Na kantonsko policijo v Bernu smo vložili prošnjo za prenos teh stroškov,” je v petek, nasproti stavbe radijskega programa SRF Regional Diagonal, povedal Reto Nause, ki je v Bernu zadolžen za področje varnosti. Mesto trenutno čaka na vse potrebne podatke. Takoj ko bodo povratne informacije prispele, bo mesto lahko zahtevalo tak prenos stroškov.

https://twitter.com/ThorDeplorable/status/1443693980349341696

Gospodarska škoda, ki vsak četrtek nastane v mestu Bern zaradi nasprotnikov covidnih ukrepov, je ogromna – prav tako mora posredovati tudi policija, je dejal Nause. Pretekli shodi so bili nedovoljeni in so se izrodili v nasilje. To po njegovih besedah pomeni, da obstajajo predpogoji za prenos stroškov.

Novi zakon, ki se nanaša na kantonsko policijo in je v veljavi od junija 2020, predvideva možnost prenosa stroškov na demonstrante. Občine lahko zato organizatorju in nasilnim demonstrantom zaračunajo stroške v vrednosti do 10 tisoč švicarskih frankov (9.300 evrov), v posebej hudih primerih tudi do 30 tisoč švicarskih frankov (27.900 evrov).

Na protestih je večkrat izbruhnilo nasilje
Vsak nedovoljena demonstracija zaradi koronavirusa v Bernu povzroči policijske stroške v višini od 100 tisoč do 200 tisoč švicarskih frankov (od 93 tisoč evrov do 186 tisoč evrov), razkriva švicarski Blick. Bernska policija mora namreč imeti zaradi zagotavljanja javne varnosti velik kontingent več sto dežurnih policistov. Na demonstracijah je bilo večkrat zaslediti izbruh nasilja. Policija je proti protestnikom večkrat uporabila vodne topove, gumijaste naboje in solzivec. Z eno izjemo so bili vsi zadnji shodi nedovoljeni.

Foto: Twitter

Nina Žoher