fbpx

[Video] Tako brutalno je Madurova vojska pretepla odvetnico in ji razbila glavo, ker od nje ni uspela izsiliti denarja

Foto: Twitter

Iz Venezuele prihajajo pretresljivi videoposnetki, ki prikazujejo, kako brutalno je vojska pretepla odvetnico Evo Leal potem, ko od nje ni uspela izsiliti denarja. Do incidenta je prišlo potem, ko so odvetnico, ki je bila na poti iz službe domov, ustavili pod pretvezo, da naj bi kršila policijsko uro, nato pa so od nje skušali izsiliti denar za plačilo “globe”. Nobenih dokazov ni o tem, da bi Bolivarska narodna garda Lealovi dejansko izstavila globo, so pa nastali številni posnetki in fotografije, saj je brutalen pretep privabil pozornost množic. Lealova, ki so ji v pretepu razbili glavo, se bo zdaj morala z obtožbami o nespoštovanju vojske soočiti na vojaškem sodišču, kar je v nasprotju z venezuelsko ustavo in z mednarodnim pravom.

Odvetnica Eva Leal je bila na poti domov iz svoje pisarne v kraju Barquisimeto v venezuelski zvezni državi Lara, ko so jo ustavili pripadniki Bolivarske nacionalne garde in od nje zahtevali plačilo »globe« pod pretvezo, da je kršila policijsko uro, ki naj bi jo uvedli z namenom zajezitve širjenja novega koronavirusa. Lealova, ki so jo ustavili ob 15:20 je sicer priznala, da je kršila policijsko uro, a je želela od vojaka izvedeti, kdaj je bila ta s strani oblasti uvedena.

Ko je odvetnica skušala posneti dogajanje, so jo pretepli
Lealova je kmalu posumila, da pravzaprav ni dolžna plačati nobene kazni in vojaki od nje želijo izsiliti denar, kar se v državi sicer pogosto dogaja. Situacija je nato postala napeta in, ko je Lealova z mobilnim telefonom skušala posneti dogajanje, so jo vojaki izvlekli iz vozila in jo pričeli pretepati kar sredi ceste. Dokazov o tem, da bi Lealovo vojaki dejansko skušali oglobiti, ni.

Na prizorišču jezna množica posnela dogajanje
Dogajanje je pritegnilo pozornost in na prizorišču se je kmalu zbrala jezna množica. Nekateri so brutalen pretep posneli, na posnetkih pa je vidno, da ena izmed vojakinj z nogo pritiska na vrat odvetnice in tako njeno glavo tišči k tlom, zato nekateri incident že primerjajo s smrtjo Georga Floyda.

Odvetnica se bo na vojaškem sodišču soočila z obtožbami o nespoštovanju Madurove vojske
Na fotografijah, ki zdaj krožijo po spletu, so jasno vidne poškodbe glave, ki jih je v napadu utrpela odvetnica. Kot poroča Breitbart, je v četrtek odvetničina družina sporočila, da se bo ta z obtožbami o nespoštovanju Bolivarske nacionalne garde soočiti na vojaškem sodišču.

Posnetki privedbe Lealove v vojaško oporišče so dokaz kršenja človekovih pravic
Na dan so prišli tudi posnetki Lealove, ki so jo iz bolnišnice privedli v vojaško oporišče, kar po eni strani dokazuje, da je po napadu ostala živa, po drugi strani pa je to še en dokaz o kršenju človekovih pravic s strani venezuelskih oblasti.

Venezuela s sojenjem državljanom na vojaških sodiščih krši lastno ustavo in mednarodno pravo
Venezuela pod vodstvom diktatorja Nicolasa Madura svojim državljanom sodi na vojaških sodiščih že vsaj od leta 2017, kar je sicer v nasprotju z venezuelsko ustavo kot tudi mednarodnim pravom, zlasti z Mednarodnim paktom o državljanskih in političnih pravicah (ICCPR).

Rok Krajnc