fbpx

[VIDEO] Tako je videti prisilna mobilizacija v Ukrajini

Vir: (zajem zaslona, Twitter)

Ruski kolaboratorji na ozemlju seperatističnih ozemelj v Donetsku in Lugansku nasilno rekrutirajo ukrajinske državljane v rusko vojsko in jih pošiljajo v boj proti lastnim rojakom. Ukrajinci na fronti hitro postanejo “kanonfuter“, saj jih Rusi pošiljajo na najnevarnejše misije. Posnetek v tem članku prikazuje, kako je takšna rekrutacija videti. Nasilneži ti odvzamejo potni list in strpajo v kombi, možnosti pritožbe ni. 

Rusi so začeli z mobilizacijo ukrajinskih državljanov, potem ko so v prvi fazi vojne doživeli hude poraze na bojišču. To je bil čas, ko so v Ukrajino začele prihajati prve pošiljke protitankovskega orožja, ki so ga nato Ukrajinci s pridom uporabili. To je bil tudi čas, ko so ukrajinske obveščevalne službe prestrezale zasebne pogovore med ruskimi vojaki in njihovimi družinami doma. Ti so v svojih pogovorih pogosto omenjali brezizhodnost situacije, v kateri so se znašli, in željo po tem, da bi se vrnili domov.

Preberite še: [Video] Tragično: Štiriletna Liza je 30 minut pred ruskim napadom veselo potiskala voziček

Nemotivirane in mrtve vojake so nato začeli nadomeščati z Ukrajinci, ki si niti najmanj ne želijo boriti za rusko stran. Kot prikazuje posnetek, ki ga je objavila Oleksandra Matviichuk, vodja Centra za državljanske svoboščine iz Kijeva, celotni postopek deluje precej ad-hoc, saj ni videti, da bi mobilizacijo izvajale uradne osebe, temveč terenski kolaboranti, prav tako ukrajinski državljani, a ruske etnične pripadnosti.

Ta posnetek je naredila njegova soproga. Vzeli so mu potni list in ga hoteli strpati v avto. Nanje je vpila, da je njen mož državljan Ukrajine in da se kot tak ne more boriti proti Ukrajini,” je v objavi zapisala Matviichukova.

Vojni zločin
Gre za vojni zločin,” je nadaljevala. Sporoča, da je takšna mobilizacija običajna praksa na okupiranem ozemlju. V smrt naj bi pošiljali celo študente. Njena organizacija je doslej prejela na ducate prošenj Ukrajincev z okupiranih območij, ki so jih pod prisilo mobilizirale ruske sile, ki pa jim ne morejo pomagati, saj za to ni nobenega pravnega instrumenta. “Potem so izgubili upanje in nehali pošiljati sporočila,” je obupano zapisala v objavi.

Andrej Žitnik