fbpx

[Video] Tako prisrčno sta nam za dan državnosti čestitali prijateljski Češka republika in Poljska!

Tomáš Petříček (Foto: posnetek zaslona)

Na letošnji dan državnosti dežujejo čestitke z vseh koncev sveta, še posebej prisrčni pa sta čestitki iz prijateljskih držav Češke republike in Poljske. Češki minister za zunanje zadeve Tomáš Petříček nas je nagovoril v slovenščini, osebje poljskega veleposlaništva v Ljubljani pa je najprej v slovenščini in nato še v poljskem jeziku recitiralo verze Zdravljice.

Češki zunanji minister Tomáš Petříček je Slovenkam in Slovencem v videonagovoru čestital za dan državnosti. V slovenščini je med drugim izpostavil, da sta Slovenija in Češka v skoraj treh desetletjih skupne poti, tudi v okviru EU in Nata, uspešno izvedli proces demokratičnih in ekonomskih reform. “Ob vašem prazniku, dnevu državnosti, vam čestitam za izjemen napredek, ki ga je vaša država dosegla v skoraj treh desetletjih samostojnosti,” je sporočil minister Petriček v nagovoru, ki ga je na Twitterju objavilo slovensko veleposlaništvo v Pragi.

Petříček izpostavil sodelovanje med prijateljskima narodoma
“Velik del te poti smo prehodili skupaj skozi naše skupno članstvo v Evropski uniji, Natu in skozi proces demokratičnih in ekonomskih reform v obeh državah. Menim, da zelo uspešno,” je dejal minister.

Izrazil je zadovoljstvo, da je po pandemiji novega koronavirusa prišlo do sprostitve omejitev potovanj med državama. “Lahko ponovno v polnem obsegu sodelujemo na političnem, gospodarskem in kulturnem področju, za kar si tudi sam zelo prizadevam,” je dejal.

Izpostavil je tudi pomen ohranjanja “dragocene mreže medčloveških stikov”, ki jo vzdržujejo državljani obeh držav. “Tudi sam rad obiskujem vašo lepo deželo. Dragi slovenski prijatelji na Češkem in v Sloveniji – želim vam lep praznik in vse dobro,” je še dodal češki zunanji minister.

Osebje veleposlaništva Poljske v Ljubljani recitiralo verze Zdravljice
Posebej prisrčna pa je bila tudi čestitka osebja veleposlaništva Poljske v Ljubljani, ki je recitiralo verze naše himne Zdravljice, najprej v slovenščini in nato v poljskem jeziku. Videoposnetek si lahko ogledate na spodnji povezavi:

Rok Krajnc