fbpx

[Video] Teroristični napad na hotel v Somaliji: Obleganje hotela trajalo 11 ur, najmanj 26 mrtvih, še 56 ranjenih

Hotel, ki je bil tarča terorističnega napada džihadistov al-šabab (printscreen: Youtube)

V terorističnem napadu islamistične teroristične skupine Al-Šabab je bilo v somalijskem hotelu ubitih najmanj 26 ljudi. To je najhujši teroristični napad v mestu Kismayo po letu 2012, ko so iz mesta uspeli pregnati džihadiste.

V terorističnem napadu na hotel v somalijskem mestu Kismayo, do katerega je prišlo med vikendom, je bilo po poročanju Reutersa ubitih najmanj 26 ljudi, še 56 pa je bilo ranjenih. Med njimi so državljani Velike Britanije, ZDA, Tanzanije in Kenije. Po trditvah teroristov naj bi bilo ubitih 30 ljudi.

To je bil najhujši teroristični napad v mestu, odkar so somalijske oblasti uspele leta 2012 iz mesta pregnati teroristično skupino. Teroristični napad se je začel na južnem delu mesta z eksplozijo avtomobila bombe, nato pa so trije džihadisti vdrli v hotel in začeli streljati.

Oblasti so hotel obkolile, a je obleganje trajalo kar 11 ur. Trije teroristi naj bi bili ubiti. Med mrtvimi pa je tudi predsedniški kandidat za lokalne volitve v regiji Jubbaland. Odgovornost za napad je teroristična skupina prevzela takoj po začetku napada.

Teroristični napad mesec pred volitvami
Regionalni predsednik Ahmed Mohamed Madobe je ob tem sporočil, da so hotel napadli štirje teroristi. “Eden od njih je bil samomorilski napadalec v avtu, dva sta bila ustreljena in sta mrtva, enega pa so varnostne sile Jubbalanda zajele živega.”

Al-Šabab je od leta 2011, ko je bil pregnan iz Mogadiša, stalno v umiku. Leta 2012 so regionalne milice, ki jih je vodil Madobe s pomočjo Kenijcev, osvobodile tudi mesto Kismayo. Za Somalijo je bila to prelomna točka, saj je pristanišče v mestu predstavljalo velik vir prihodkov. Islamistična skupina je dobro služila na račun davkov, izvoza premoga in dajatev na orožje in druge ilegalno uvožene dobrine.

Ivan Šokić