[Video] To morate videti! Slovenec vztrajal, da italijanski policisti v Trstu od njega zahtevajo dokumente v slovenščini!

Foto: printscreen

Po družbenem omrežju Facebook kroži posnetek, kako je zaveden Slovenec vztrajal, da italijanski policisti v Trstu od njega zahtevajo dokumente v slovenščini.

Posnetek je dolg okrog pet minut in prikazuje zmedene italijanske policiste, ki ne vedo, kako naj od Slovenca zahtevajo dokumente v slovenščini, kakor je ves čas vztrajal. Trst je bil namreč vse do leta 1954 slovenski, uradna jezika pa sta bila italijanščina in slovenščina, v določenih delih celo hrvaščina. Očitno pa so nekateri v Trstu (pre)hitro pozabili na svoje korenine …

Posnetek poglejte tukaj:

Nič novega v Trstu. Oziroma je vedno slabše!Niente de novo a Trieste. Anzi pezo del pezo con discriminazioni raziali a go-go.Siamo in Italia e si parla Italiano! Detta da un poliziotto nel centro de Trieste il 6 febbraio 2019 no nel 1919. Dove xe la legalità, dove il rispetto delle leggi che regola gli accordi post-bellici firmati dall'Italia? Me porte a Bazovica a fucilarme perchè domando che veni rispetado un DIRITTO UMANO?

Gepostet von David Danev am Mittwoch, 6. Februar 2019

M. S.

 • Nšo-či

  Pogumno!

  • slosin

   naši levičarji bodo rekli, da je to zagotovo kakšen nacionalist iz SDSsa……

   • Nšo-či

    upam :)

 • šmentanamuha

  Js ne morem slišati posnetka, a ma kdo povezano do YT?

  • Miža

   Na videoposnetku klikni na x na ikoni za predvajanje zvoka, da se bo ta odprl.

  • Steiermark

   Mislim, da ko boš uspela slišati posnetek, boš nad “govorico” tega “zavednega sloenca” zelo razočarana – govori namreč, kot samouki Italjan in izvaja direkten prevod iz italjanščine v slovenščino! Zato dvomim, da boš sploh kaj razumela…..

   • Drago

    Misliš da bi moral tržaški slovenec govoriti po štajersko, da bi ga ti in kakšen tebi podoben razumel.

    • Steiermark

     Tebi na žalost naj povem, da mene takšni jugoizmečki, ki so do zadnjega, pa še sedaj, pljuvali po Slovencih in njihovi želji po demokraciji in svobodi, katerih najbolj intimna opcija, nikoli ni bila samostojna in svobodna Slovenija, istočasno pa poveličujejo tita, kučkota itd., nemorejo prevarati, ker se spoznam, zelo dobro na “dialekte” zamejskih Slovencev ker sem veliko let službovala v Trstu in imela opravka tako z enimi, kot drugimi, ki ga pa to govedo , očitno, ne pozna, ker zamejski Slovenci res govorijo dialekt, ki ni podoben knjižni slovenščini, pa čeprav je dialekt. Ta teleban pa je uporabljal “direktni prevod” besed, iz italjanščine v “slovenščino”, kar pa počnejo tisti italjanski prebivalci, ki slovenščine ne poznajo, malo je manjkalo, da ni govoril kar italjansko! govoril je slabše, kot da bi bil “zamejski slovenec iz južne sicilije”!

    • Steiermark

     Vi, “tržaški jugoslovenci” se niti med sabo ne razumete, kajšele, da bi govorili razumljivo Slovencem!

     • Drago

      Kaj šele, se piše ločeno.

     • Steiermark

      Dobra ugotovitev!

 • Margu501

  Jih je pa zamoril, tudi policija je bila lepo strpna, naši bi ga pobasali v marico in odpeljali.

  • slosin

   a si siguren, da ni pristal v kibli?

  • Steiermark

   Tam ima policija drugačno kulturo, kot oni pri nas – nihče, niti pri nas, niti pri njih, pa ni “avtohtoni”, največkrat so njihovi policaji z juga Italije, pri nas pa z “jugoslavije” in se tako tudi, še vedno obnašajo!

   • Friderik Peršič

    Se pravi so naši policaji stari 60 let ali kaj …? Najlažje je anonimno nabijati o stvareh o katerih nimaš pojma …

    • Steiermark

     Tupkotom je težko dojeti realnost v Sloveniji…….poglej si, kdo je “policaj” v Sloveniji in čigavi potomci upravljajo z nami!

   • sloven

    Ti si avtohtoni bedak

  • terminalar

   Pri nas ni policije, ampak je še vedno milica (strankarska policija).

  • Edvard Snifferson Žerjal

   Sej policija mu ni morala čisto nič, ker so pač nezakoniti. Sicer imamo na tržaškem nekoliko drugačne norme še v veljavi, katere naši gospodje odvetniki lahko preverijo in sicer: zakon 3054 iz dne 25. novembra 1952, s katerim Italija ratificira zakonodajni odlok (dekret) iz 28. novembra 1947 št. 1430, seveda še danes v veljavi (lahko se to preveri na italijanski državni spletni strani Normattiva). Kaj pravi zakonodajni odlok št. 1430 še danes v popolni pravnomočnosti? V tem odloku je opisana mirovna pogodba podpisana v Parizu 15. septembra 1947. Najzanimivejši člen tega odloka je čl. 21 drugi odstavek piše: Italijanska suverenost nad območjem, ki sestavlja Svobodno Tržaško Ozemlje, kot je opredeljeno zgoraj, bo prenehalo z začetkom veljavnosti te pogodbe.
   Zakon 3054 iz dne 25. novembra 1952 ratificira celotni odlok št. 1430 in ne le del tega.

   S sprejetjem tega zakona Italija izrecno sprejme celotno mirovno pogodbo z vsemi prilogami. Posebno zanimivo je za nas slovence v VI. prilogi člen št. 7, kateri pravi: »Uradni jeziki v Tržaškem Svobodnem Ozemlju bodo italijanski in slovenski. Ustava bo določila okoliščine, v katerih se lahko hrvaščina uporablja kot tretji uradni jezik.«
   Zako je zakon in mora biti spoštovan še največ od tistih, ki bi morali dati lep vzgled.

   • francelj3

    Policija mu ni morala, ampak mu ni mogla čisto nič. Še večina polpismenih bedakov razlikuje med ‘more’ in ‘mora’, temule borcu za slovenščino pa še to ne gre.

 • rubec

  Najprej za Slovenijo zahtevajmo, da se govori slovensko. Šele potem se pojdimo kurčit v tujino.

  • stajerc5

   Ama Rubec, pisi da te razumijem!

  • Steiermark

   +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  • Peter+

   Drži kot prebito,samo v drugih državah bi morali spoštovati njihovo Ustavo,zakone,…..

  • Nata

   Sijajno !!

   • rubec

    lp, rubec

 • Peter+

  Niti pri nas v Sloveniji večina državljanov in državljank in celo njihovih otrok iz bivše jugoslavije ne govori slovensko niti nočejo in jim ni treba,saj tega od njih nihče ne zahteva in to veselo izkoriščajo.

 • Miža

  Meni pa takšni zdraharji niso všeč. So slovenska manjšina, vendar v državi Italiji in ne morejo od vsakega Italijana zahtevati, da govori tudi slovensko. Ko bodo s takšnim obnašanjem začeli žeti neodobravanje italijanskega prebivalstva in jih dobivati po puklu, pa bodo spet vpili: “Fašisti”. Dejansko takšni tipi samo škodijo Slovencem.

  • von Rhein

   Eksaktno!.

  • Ales Ciril

   Od vsakega ne, ampak človek očitno izkorišča svojo pravico. A veš. tudi pri nas morajo uradne osebe na ozemlju it in madž. skupnosti uporabljati it. oz madž. jezik, če pripadnik manjšine to zahteva.

  • sloven

   Dejansko je to dvojezicno obmocje in bi lahko to vsi zamejci zahtevali,ker pa smo zelo miren narod pa izgleda kot neka provokacija pa zal ni

  • Steiermark

   Veš kaj, problem takšnih “zamejskih Slovencev” ni v tem, da nebi smeli zahtevati da se jih obravnava v slovenščini ampak v tem, da tega nikoli niso hoteli in to kar je ta tip storil sedaj, sem prepričana, da nikoli ne govori sloven” tudi dokazal, ker ni govoril v nobenem slovenskem dialektu ampak v spakedranščini – da ga nobeden, niti Slovenec niti Italjan, nemoreta zastopit! Istočasno pa takšni tipi, ko se je dogajala osamosvojitev Slovenije, so bili izrecno proti nam in naši odcepitvi ter nas prav takšni zmerjali z “slavi, sciavi itd” najbolj ugabnimi psovkami za prave Slovence! To kar mislim jaz, mi je bilo potrjeno tudi s strani nekega, pravega zamejskega Slovenca, ki trdi, da je ta eden izmed tistih, ki hoče zafrkniti oz. delovati proti pravim zamejskim Slovencem in njihovim interesom, po uveljavitvi Svobodnega tržaškega ozemlja, kjer imajo Slovenci iste pravice,na tržaškem, kot Italjani – jezikovno, kulturno ….. meša meglo in prodaja te Slovence…….

 • est

  Trst je naš !

  • Steiermark

   Vaš? Čigav? Srbski?

   • Peter+

    Bil bi naš in tudi Istra če bi imeli naši politiki in naši predniki v preteklosti kaj hrbtenice in pameti.

    • Steiermark

     Morda bi res bil “slovenski”, vendar so se vsi ti raje pajdašili z jugoćefurji in titom, zato so pa zavezniki odločili drugače! In to sem še pod jugovino, večkrat tudi jugosom in komunistom povedala, da Hvala Bogu, da se je tako zgodilo, sicer bi jugosi še Trst uničili, kot so med drugim, celo Slovenijjo!

     • Friderik Peršič

      Hahahaha , dobro je skočiti v Trst , od časa do časa …tam kjer ni ravno Ponterosso in Chinatown pol stvari propada , tudi fasado ali dve bi lahko obnovili ob morju …in ti očitno še vedno rabiš tabletko ali dve na dan za svoje blodnje …

     • sloven

      Spet nekdo z izdajalskim vzdevkom kokodaka o zgodovini slovencev in njihovem ozemlju smesno

     • Steiermark

      Izdajalec si kvečjemu ti in še omejen, ker ne poznaš zgodovine Štajercev, poznaš pa verjetno, dobro, pravljice svoje jugobraće , ki gospodari na tem teritoriju, zadnjih 100 let, ko nas je okupirala ćefurska drhal, s pomočjo, najprej izdajalca maistra, nato pa ostale komunistične pedofilsko morilske drhali, ki je samo na ozemlju Slovenije, poklala več kot 200.000 nedolžnih ljudi, med njimi tisoče otrok!
      Kar se pa takšnih tičev, kot je ta bedak, ki niti po slovensko ni znal povedati oz. “zahtevati”——“me morte prašati na slovenski……” Govorica duševnega pohabljenca in prav takšen se tudi “zavzema” zanj in pravice komunistov! Kje ste bili pa ob osamosvojitvi Slovenije, ko ste nas iz Slovenije imenovali z imeni, kot je jugosi, ščavi, in ko ste nas tolažili, da kaj sploh hočemo, Slovenci, v Sloveniji, da naj se kar spoprijaznimo z balkanom, ki bojdda spada v Slovenijo in da vi tudi imate svoj jug, pa se ne upirate…… Seveda se ne, jugokomunistični izmečki, dobra navodila ste dobili od svojih plačnikov komunistov…… Ker si pa res nerazgledan in tvoje kokodakanje razkriva, da pojma nimaš, za kaj je šlo pri tem tvojem “vzorniku”, in njegovem izpadu do nič krivih policaje, ter glede Svobodnega tržaškega ozemlja in pravic tržačanov , zaradi česar ste polno angažirani, da že v drugo minirate uveljavljanje vsega že pridobljenega……Ne bo vam uspelo, ker je gibanje za uradno uveljavitev svobodnega tržaškega ozemlja, o vaših namerah in hinavskih akcijah , že obvestilo vse pristojne organe, tako v Sloveniji, kot Italiji ter se tudi distanciralo od takšnih kolaborantskih spak, ki hočejo mešati meglo in prodajat laži, z namenom, da preprečite njihovo delo…..

     • sloven

      Prevec neumnosti za prebrati pri maistru sem koncal , ki je eden najvecjih herojev nasega naroda.verjamem da ga prodane duse kot si ti ne marate kar je pa brez pomena pritozi se merklci pa k njej cim prej saj vse sprejme ne dela razlik med golaznijo tako ,da srecno pot.kar se pa tice gospoda na posnetku govori seveda v narecju in to slovenskem.kateri jezik pa ti govoris bojda si neka nemka al kaj ze pa verjetno besedice ne razumes

     • Steiermark

      Udbovčke matra pismenost, zato je zelo “naporno” prečitati kaj več kot dve besedi skupaj……… Ko gobcaš o maistru, ki je bil navaden okupator, ki je naše avtohtone Štajerce najprej okupiral, jih izropal ter preganjal, nato pa naseljeval Štajersko z polupismenimi balkanci in čiči! In kot se za čiče spodobi, zaradi nepismenosti, je za vas velik uspeh, če klobasate v neki spakendranščini, kot oni tipček na posnetku ki se izraža bolj obupno, kot vsak “sciavo”, ko uporablja direkten prevod iz italjanščine, kar pa seveda vsi normalni in razgledani, tudi vemo! Sedaj pa naj bo dovolj, s takšnimi polupismenimi prizadeteži z rdečo zvezdo, kot si ti, sploh nočem imeti nikakršnega opravka, zato te bom blokirala. Bljak……..

     • sloven

      Ha ha ti pa moras bit neka zagrenjena baba.avtohtoni stajerci so pa slovenci kot maister ne razumes ane

     • Steiermark

      Kaj te muči teleban iz vsrane luknje? Teleban niti ne razumeš, kdo smo Štajerci, staroavstrijci! Zate očitno obstajajo samo zagovedni balkanci in takšni tiči, ki od italjanskih policajev (ki so od kjerkoli iz Italije…..) zahtevajo, da se z njimi pogovarjajo po “slovensko”, medtem, ko niti sam tepec ni sposoben povedati enega stavka po Slovensko! In četudi bi s takšnimi teleti policaji govorili po slovensko, kdo ve, ali se to zagovedno in prodano tele nebi pritoževlo nad njimi, da češ, da ne znajo enakega “dialekta” (spakedranščine, ki ni nobeden dialekt), ko ga pozna on! Pa, pobaraj še tega kretena, kako se je pisal(po svoji volji), do pred kratkim, ko seše ni hotel predstavljati kot Daneu ampak Danieli….. No, sicer pa, zakaj sploh tratim čas s takšnimi omejenci, ki niti ne vedo kaj klamfajo…..

     • sloven

      Kdo pa tebe razume.kaksne neumnosti govoris stajerci staroavstrijci.stajerci se imenujejo po pokrajini tele drugace pa so slovenci.staroavsrijci pa so skupek narodov v a.o. stajercev ni med njimi so pa slovenci kar je eno in isto.vzami tablet pa spat

    • macon

     Trsta ne bi dobili, ker je bil največ vreden na meji, brez komunistov pa bi imeli celotni piranski zaliv, Medmurje in 2% večjo državo. Z zavezniki bi se po vojni po mojem prej dalo kaj zmeniti okoli Gorice.

    • Steiermark

     Bil bi en drek “naš”, ker nikoli tudi prej, ni bil! Kaj naj šele potem, Avstrijci zahtevajo “nazaj”, čeprav so oni edini, ki niso ustvarjali fojb in žrtev!

 • Steiermark

  Vse to je bullshit zakompleksanih jugoslovencev v Trstu alla pierazzi……, ki so pač na antle. Ko pa gre zares, potem se pa poskrijeejo po luknjah in bluzijo. Trst nikoli ni bil Slovenski ampak so po vojni dobili Svobodno tržaško ozemlje z italjansko administracijo, z vsemi narodnostnimi pravicami, ki jih pa nikoli niso uveljavljali – ker to ni bila “najbolj intimna opcija” komunistov, ki so jih financirali z našim denarjem. Ko je smrdliva jugovina padla, so pa na veliko pljuvali po nas iz Slovenije ter nas zmerjali z izdajalci! Veliko let sem živela v Trstu in poznam veliko “zamejskih Sloevencev”, ki so pa večinoma komunisti in proti nam! Ko sem nekoč, s sodelavko iz urada na kavi, v baru pod uradom, sva se pogovarjali v slovenščini, nakar je naenkrat pogovor prekinila in začela po italjansko. Ko sem jo vprašala, zakaj je to storila, je zaela jamrati, da so oni “preganjani” in če jih sliši kdo da govorijo slovensko, imajo potem težave! navadno nakladanje in ideološko sranje, neresnično! Seveda sem ji potem povedala, da ji ne verjamem, in če je dovoljeno, tako srbom, kot kitajcem in ostalim tujim narodnostim uporabljati svoj jezik, zakaj bi se pa oni naj potem bali. Česa?

  • rubec

   *************

  • Nšo-či

   Mogoče pa ta gospod ponuja svež veter in ni komunist.

   • Steiermark

    Ne pusti se zavajat! Poznam takšne tiče, katerih najintimnejša opcija nikoli ni bila samostojna in svobodna Slovenija, kar so ti ob osamosvojitvi in po njej, še danes, vedno znova povedali ter govorili, da oni niso hoteli nas “Slovencev” ampak jugoslovane! Isto kot pierazzi in ostala drhal, se je poitaljančila po padcu fašizma. To so kameleoni, kot ta oseba tudi, katerepriimek je bil, do pred kratkim danieli in ne daneu, kot danes…….
    Nikoli niso hoteli niti dajati občutka, da imajo karkoli skupnega s Slovenci ter sami uporabljali zaničevalni izraz zanje, kot je pr. sciavi…..(ščavi). Imam inormacije in “prve roke”, da je pri tem dejanju botrovalo zlizanje levakov z Italjani in tako skupen nastop – pogrom nad tistimi, ki se danes zavzemajo za ponovno uveljavitev Svobodnega tržaškega ozemlja ter delovanja proti njim……..Poleg tega, tovariš zamejc bi naj pokazal “slovenske dokumente” in šele nato zahteval obravnavo v slovenskem jeziku….. Njegova slovenščina pa je bolj podobna “jeziku” kakšnega “zamejskega slovenca z južne sicilije”, pa še tisti bi verjetno bolj pravilno, govoril slovensko, kot ta………

    • Nšo-či

     Ohjoj..žalostno.

    • rubec

     ***************
     Grem stavit, da v prostem času nosi kamne na Sabotin. Če je sila, pa tudi med službo.

 • von Rhein

  Navadno preseravanje in hohštaplarija.Izzivanje bedaka,ki je sam sebi v napoto.Drugo bi bilo,če bi jim takoj pokazal dolkumente v slovenščini do katerih ima pravico.
  Že po nastopu se vidi,da je nek zblojenec,ki bi se že v Villachu poscal v hlače,če bi se tako obnašal do korektnega nastopa policije.
  p.s.”.moraste me prašat” tudi ni slovensko in policajki ni potrebno,da razume.

  • Iztok Pušnik

   “moraste me prašat”… seveda je slovensko!

  • sloven

   Villach mislis beljak ane. nismo se vsi prodali svabom in ostalim okupatorjem

 • šrauf

  Moje spoštovanje Gospod….bolj si bi zaslužili Prešernovo nagrado, kot pa marsikateri od včerajšnih dobitnikov…

  • von Rhein

   Kakšno nagrado? Polovico ali več tega kar je izustil nima nobene zveze s slovenskim jezikom,ki je uradni jezik (SLOVENŠČINA)manjšine.Vse skupaj je navadna spakedranščina domačega narečja KI NI uradni jezik.

   • Alojz Veselič

    Potem po tvoje nas večina slovencev nismo slovenci če govorimo v svojem narečju ??bedak 1klase .

 • Peter

  Če si v Trstu, jej tržaško omako, ne čevapčićev, no.

 • von Rhein

  In še avtorju članka,ki klobasa o zavednem Slovencu.Lahko je bil Trst do leta 1954 slovenski pa vseeno so obiskovalci v 70 tih letih na Ponte Rosso razumeli vse v kontaktu s prodajalci,ki niso govorili slovensko.

 • Iztok Pušnik

  Model je neke vrste kopija Joška Jorasa… :-)

 • Gor Pri

  Ah! Vse to zato ker je narobe parkiral! Jebala vas zavednost!

 • Hribouc

  Bravo.

  Nikoli se tega nisem spomnil, hudiča.

  • Rožle

   A narobe parkirat … ?

 • Nata

  No, s temle člankom ste pa malo mimo udarili.
  Človek je narobe parkiral ? Pa bi se rad repenčil s slovenščino ?

 • Mirko Sedlar

  Ma kaj ga niso namukali ko junca pa bi hitro znal govorit in razumet….
  Provokator naložit pa v Udine peljat za dva meseca pa ga pol prašat če razume ….

  • Igor Kavcic

   Aha, v Sloveniji pa mora biti tolmac v makaronscini, pa se masaza zraven. Pridejo koroski slovenci cez mejo,pa zacnejo narocevat v nemscini. Nobene narodne zavednosti. Kljub temu da imamo svojo drzavo , nam je od nekdanje Karantanije, ostala majhna z vseh strani oglodana kura,ki mora vzdrzevati vso mogocno birokracijo katera ni v sluzbi naroda , ampak za lastno korist.

   • Iztok Pušnik

    Če Koroški Slovenec v Lublani govori slovensko, ga Lublančan razume samo s pomočjo tolmača. In temu ni kriv Koroški Slovenec.

    • Igor Kavcic

     Ne no Iztok . Zabil si zadnji zebelj v krsto slovenskega jezika. Moja gorenjscina je podobna ljubljansscini in je res da ta nacin govora prevladuje v javnih obcilih. Kar jaz vidim kot problem, da vsak clovek hoce uveljavljati svoj nacin in svojo voljo in ce se kaksno narecje res ne da razumeti je to prekmurscina. Ko je bivsa drzava razpadala in so nasi ljudje po televiziji zaceli govoriti slovensko z onimi od dol,je bilo malo takih njih da ni razumel. Torej gre v vecini primerov za sprenevedanje. Temu cloveku ki se je spustil v avanturo uveljavljanja dvojezicnosti pa kapo dol, ker zgodovina uci da so italijani se vecji fasisti kot jodlarji. In potem dobimo kot sosednjo Hrvasko V slovenskih javnih obcilih takrat, v casu osamosvojitve, so jo imenovali po originalu, Hrvatska, ceprav to nikoli ni bilo slovensko ime za sosednjo republiko. Nakazuje pa ,kako smo jim takrat lezli v rit, oni pa so nas hinavsko trepljali po rami da smo zavezniki, dokler so imeli opravka z upornimi srbi. Pa lep dan.

     • Iztok Pušnik

      Eh, škoda, da ne poznaš moje goreče pripadnosti slovenstvu. Sem med zadnjimi, ki bi zabijal žeblje (žreble) v krsto mojega maternega jezika. In ja, mene ne bodeš slišal izreči vsiljene pritrdilnica – da. Mučim se, ko pišem po pravilih Hrvata Toporišića, ki je Slovencem predpisal bukvalni jezik in gramatiko spremenil v slovnico in besedar v slovar, čeprav so nam hkrati priznali, da je slovenski sinonim za tujo besedo – slovo… črka. Kot Štajerc pa si lomim jezik ob vrinjanju črke – j – za črko – l – in – n, kjersigabodi. Primer: runkelj in pletnja.

     • Igor Kavcic

      ko omenjas toporisica. opazil sem da vecino filmov in veliko ostalega materiala prevajajo ljudje z mehkim c. dolgo so nas drkali v soli s to slovnico in ker so hrvati ljekavci imamo po zaslugi toporisica v slovenskem knjiznem jeziku besedo zebelj, mene je slovenscino ucila Zvezdana in nekako smesno je da nas potomci priseljencev popravljajo.to je verjetno zato ker tisti ki se ta jezik hoce uciti, se ga bo bolj natreniral. Za poimenovanje zebla so potem dodali se besedo zicnik, ki pa je nihce ne uporablja

    • bubamara

     Prav Ljubljančan AVT korošcu: pa kako vam uspelo održat slovenački jezik.

  • Den456

   Videm je slovensko ime za kraj, ki ga omenjaš. V Trstu po italijanskih zakonih velja dvojezičnost. Tudi policisti morajo upoštevati zakone.

 • bubamara

  Trst ni bil nikoli Slovenski. Če so živeli Slovenci v Trstu, še ne pomeni da je samo Slovenski. Še dvojezičnosti jim niso priborili Titovi “junaki”.

  • Iztok Pušnik

   Avtohtono ime za Trst je Tergeste. Tamkaj so Vlahi ali Veneti trgovali z dobrinami, ki so jih trgovci pripeljali po morju ali po Jantarni cesti. Beseda – trg je lastna samo Slovencem in Romunom.

   • bubamara

    Trst je bil vedno trgovski center za kranjsko, istro, furlanijo…… Ampak v sodobnem času so vladali mestu Italijani. Kot so v Kopru, Piranu, Izoli, Poreču…..

    • Iztok Pušnik

     Nonsens. Moja nona je imela trgovino v Trstu, tam v letih 1910 – 1917. Italijani so jo, po zmagi nad njeno domovino, Austro Ogrsko monarhijo, izselili iz stare domovine v Kraljevino SHS, natančneje v Maribor.

 • Iztok Pušnik

  David Daneu je pričujoči akter. Kot zanimivost, je slovenski priimek Daneu v Trstu dokaj znan.
  —————

  V knjigarni Konzorcij v Ljubljani so v sredo predstavili najnovejše
  knjižne izdaje založbe Mladinska knjiga. Med omenjenimi novostmi je na
  pobudo Marte Verginelle od sedaj na voljo tudi slovenski prevod dela
  Alessandre Lavagnino z naslovom Družina Daneu, starinarji. Prevajalec
  Vasja Bratina je uvodoma dejal, da zajema čas med 19. in začetkom 20.
  stoletja. Predstavil je slovensko družino Daneu z Opčin, ki je bila
  lastnica sprva gostilne pri obelisku, zatem gostišča in nato hotela.
  Zaradi uspešnega poslovanja je pod njihovo okrilje med drugimi prišlo
  tudi upravljanje s poštnimi storitvami za celoten Trst z okolico, kar
  jih je povzdignilo med pripadnike zgornjega meščanskega sloja. Poleg
  trgovske žilice pa naj bi jih odlikovala tudi skrb za izobrazbo. Celo
  žensko potomstvo, kar je bilo za takratni čas bolj izjema kot pravilo,
  naj bi se šolalo na priznanih šolah po svetu. Kot primer je navedel šolo
  v okolici Bodenskega jezera, kjer so se šolale le plemkinje in ultra
  bogatašinje, med njimi pa tudi nekatere izmed potomk družine Daneu. Po
  mnenju prevajalca naj bi vsi člani družine Daneu bili izjemno pismeno
  nadarjeni, zato naj bi se pisateljica odločila in njihove številne
  dopise, pisma … vključila v svoje delo, kar pomeni, da veliko stvari
  izvemo iz prve roke.
  Bratina je še dejal, da se je po dekretu, s
  katerim so poštne storitve prišle pod okrilje železnice, Vincent Daneu
  preselil v Palermo in tam ponovil uspešno poslovno zgodbo, tokrat na
  področju starin. V njegovo starinarnico naj bi zahajale kronane glave,
  priznani umetniki in veleindustrialci iz cele Evrope in ZDA…

 • dob

  Normalno, saj je tudi parkiral po slovensko!

 • FORT WORTH

  Zamejec z litrom terana z italijanskim drzavljanstvom z italijanskim vozniskim dovoljenjem se kurci v slovenscini v Italiji.
  Zakaj pa tam ne proda imetja in se preseli v naso Venezuelo ??
  Ne, to pa ne !!

  • Iztok Pušnik

   Njegova domovina je Italija. Zakoni, ki veljajo v Italiji, se morejo spoštovat, v nasprotnem primeru sledi kazen. Daneu je bil kaznovan, ker je storil nekaj proti zakonu, ki velja v Italiji za vse enako. Ker pa očitno velja v Trstu tudi nek posebni zakon, se je Daneu skliceval na to posebnost. Ta posebnost pa predpisuje represivnim organom Italije, da v Trstu morejo na zahtevo obravnavanega etničnega Slovenca, proti njemu ukrepati s pomočjo njegovega maternega jezika.

   • FORT WORTH

    Naj pride ziveti v Slovenijo za 700€ mesecno pa bodo z njim govorili v Slovenscini.
    Tale je raje pri fasistih v Italiji tako, kot Pierazzi za 2.200€.
    Zaveden slovenec my ass.

    • Iztok Pušnik

     Argument je trhel, saj Daneu zahteva samo spoštovanje zakona, ki velja v njegovi domovini. Daneu krivde ne zanika in kršenje zakona priznava. Daneu zahteva enako tudi od represivnega organa njegove domovine. Nič drugega. Kakšno zvezo ima to s plačo v neki drugi državi?

     • FORT WORTH

      Vezo ima, da vedo samo za koristi in pravice.
      Sklicujejo se pa na zavednost.
      Gre pa za provokacijo !

     • Iztok Pušnik

      Seveda je provokacija. Tudi Joško Joras je provociral. Provocirali so tudi svoj čas, domorodci na Južnem Tirolskem.

  • sloven

   Saj je v sloveniji ce je ozemlje pod okupacijo to ne spremeni dejstva in pa verjamem da mu manj pomeni denar kot tebi

 • Olga101

  Bravo! Levičarski počepuhi v Sloveniji pa uvažajo tolmače iz albanščine v hrvaščino, da razumejo, kaj jim govorijo socialni turisti s prebivališčem v Sloveniji, ki v Sloveniji lahko živijo brez znanja slovenskega jezika in v breme slovenskih davkoplačevalcev!

 • tromaž

  (Očitno pa so nekateri v Trstu prehitro pozabili na svoje korenine…)
  Moram opozoriti urednike spletne Nove 24 TV , da »nekateri« ne predstavljajo vseh. V Trstu je dovoljeno večstrankarstvo že ob odhodu »zmagovalcev«, ki pa so, na žalost, večini slovenskega dela Trsta z opojnim »smrt fašizmu, svoboda narodu« impregnirali možgane, ki pa le v sedanjem obdobju kaže znake okrevanja, oz, ločevanja zrna od plevela.
  Če tu je slovenski narod odpovedal potem vsaj pomislite na, iz istega razloga, možni propad tudi komaj rojene Slovenije, ker pod tem člankom so jasni znaki že utečenega gnusnega izključevanja in delitve naroda. V tem kontekstu se ne vključujem v podle komentarje, bi pa urednike portala opozoril na skrbno ter strokovno objavljanje občutljivih argumentov s predhodno profesionalno raziskavo, tudi na že raziskanih in objavljenih dokumentih, kot n.pr. Kdo je ukinil in kdaj je bila uradno ukinjena slovenščina v Trstu, ker Davidu Danevu in ostalim vernikom za slovenske človekove pravice najbrž ni znano
  Hvala lepa

 • Rožle

  Pa seveda
  TRST JE NAŠ !!!…

  • Iztok Pušnik

   15. sep. 2013 – Množično za Svobodno tržaško ozemlje

   Veliko ljudi se je udeležilo shoda po tržaških ulicah gibanja Svobodni Trst-Trieste libera ob obletnici vstopa v veljavo Pariške mirovne pogodbe in formalne ustanovitve Svobodnega tržaškega ozemlja. Na čelu sprevoda, ki so se ga udeležili ljudje vseh starosti (tudi mnogo Slovencev iz Trsta in pristašev gibanja iz Slovenije), je korakal vodja ST-TL Roberto Giurastante. Pristaši združenja Pro patria so v bližini priredili vzporedno protidemonstracijo (na njej je bilo okoli 200 udeležencev), s katero so želeli opozoriti , »da je Trst Italija in bo za zmerom ostal v Italiji«. Giurastante in somišljeniki so nasprotno prepričani, da Italija nezakonito okupira Trst in vso nekdanjo Cono A.

   ————-

   Vir: Primorski-EU

 • Rožle

  Jest mam še nekje tolarje .. bi mu jih lahko zamenjal u eure, da bi z njimi kazen poplačal ..
  Pa drugič .. no

 • Rožle

  Ubistvu kar cela bivša Yuga naša .. saj smo vse mi Slovenci nafutral pa gor spravl..!

 • Kordiš

  + 10, tko pokončnega Primorca težko najdeš.

 • tomnidari

  Naj mi nekdo prosim pojasni kako je to možno? Se štiri leta boriš proti okupatorju, ki ga naposled premagaš in preženeš. Za dosego zmage, je bilo potrebno pobiti 5x več domačih izdajalcev kot okupatorjev, po osvoboditvi, pa ti država ostane brez velikega dela osvobojenega ozemlja! In zdaj ta rezultat razglasiš za veliko zmago partizanov! Jaz tega ne morem razumet.

  • sloven

   Hvala dragim zaveznikom v najvecji meri francozom,anglezem in americanom isti scenarij kot po prvi vojni , ko je slovenska vojska osvobodila celotno korosko nato pa , so jo nasi najvecji prijatelji podarili nemcem

 • Borut Stari

  Komčalo se je verjetno po policijsko.

 • francelj3

  Z vsem dolžnim spoštovanjem, ampak čedalje hujše streljate. Trst naj bi bil vse do leta 1954 slovenski?! Žalostna resnica je, da je bilo pri zadnjem kolikor toliko zanesljivem popisu leta 1910 v Trstu 51,9% Italijanov, 24,8% Slovencev, 5,1% nemško govorečih Avstrijcev in 18,2% drugih. In to naj bi bil slovenski Trst? Malo vas luna nosi.

 • Renna

  kdo je ta članek napisal!?? Podrobnosti so pomembne! Oseba ki je posnetek snemala se bori za TLT/STO Svobodno tržaško območje, ki zajema tudi Koper in nekaj zemlje na Hrvaškem. Ne ker bi hoteli da italijani govorijo vsi po slovensko! Je pa res, ker sama živim v Trstu da se tu spet dviga fašizem! Kričijo da smo tudi mi italijani in da moramo govorit italijansko ter druge grše kletvice! Celo župan je dvignil roko v fašistični pozdrav na fojbah v Bazovici!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!