fbpx

[Video] Tovarna laži! Madžarski socialisti z bruseljskim denarjem posneli izmišljen kratek film in nato svoje laži o Orbanovi vladi prodajali kot suho zlato!

Evropski poslanec madžarskih socialistov Istvan Ujhelyi (levo) (foto: EPA)

Znano je, da je evropski poslanec Milan Brglez nedavno tožaril Slovenijo v Bruslju podpredsedniku Evropske komisije Fransu Timmermansu glede razmer na področju okolja v Sloveniji. Če bi si kdo mislil, da gre tukaj le za prakso levičarjev v Sloveniji se je uštel, namreč nič drugače ni v drugih evropskih državah. Kot kaže so leve stranke dosegle točko, da lahko ostajajo relevantne le z lažmi in lažnimi novicami.

Najnovejša novica o nekorektnem obnašanju levice prihaja iz Madžarske. Osebje zaposleno pri levičarskem evropskem poslancu je namreč posnelo izmišljeni video posnetek. Ta pa je bil nato predstavljen kot dejanska informacija namenjena za napad na vlado Viktorja Orbana. Iz tega razloga že cel teden madžarski medijski prostor pretresajo novice o škandalu.

Kmalu se je izkazalo, da je bilo v zgodbo okrog dela uslužbencev politika vpletenih več politikov s strani opozicije. Ker je očitno, da je šlo za ponarejanje zgodbe, se je celotna levica izkazala kot lažniva. Zgodba se začne z levičarskim predsednikom odbora za javno blaginjo v madžarskem parlamentu, ki je objavil video. Glavni lik, ki je pripovedoval zgodbo, je trdil, da je bil reševalec in na račun sprejetih vladnih ukrepov, ki so bili sprejeti za namen zajezitve epidemije novega koronavirusa, navedel kup resnih obtožb.

V 24-urah se je izkazala resnica

Kakorkoli, za razkritje resnice je bilo potrebnih manj kot 24 ur. Izkazalo se je, da je madžarska socialistična stranka posnela izmišljen kratek film, nato pa je svojo vsebino javnosti predstavila kot dejansko informacijo. Madžarski opozicijski mediji so se hitro seznanili z zgodbo, ki se je lepo vključila v njihovo pripoved, ne da bi prej opravili raziskave ali preverjanje, kdo je ženska v videu, poroča V4NA.

Viktor Orbán (Foto: epa)

Madžarska levica ni prvič poskušala z lansiranjem lažmi v zvezi z odzivom na koronavirus v državi, s čimer je želela sprožiti pozornost javnosti. Slabo pripravljeni novinarji so bili že večkrat odgovorni za to, da so laži odmevale v javnosti. Eden od teh novinarjev je bila CNN-ova voditeljica Christiane Amanpour, ki je celotno oddajo zasnovala na trditvi, da naj bi zaradi razrešitve parlamenta na Madžarskem vladala diktatura. Domnevno se je sklicevala na informacije, ki jih je posredovala opozicija. Več kot očitno je, da jih ta ni uspela preveriti, saj se je opozicija v bistvu redno udeleževala zasedanj in podajala poglede na soočanje z pandemijo novega koronavirusa. Kljub temu, da je šlo za neresnico je novica krožila tedne, na koncu pa je bila ta razveljavljena.

Kar zadeva zadnji primer ponarejanja novic, si incident zasluži posebno pozornost, saj tistega, ki si je laž izmislil, plačuje Evropski parlament, kar pomeni, da je napačne informacije pravzaprav financiral Bruselj. Evropski poslanec Istvan Ujhelyi je nedavno priznal, da je posnetek posnel njegov kolega. Vendar v pismu piše, da mu je Tamas Lajos Szalay le pomagal pri tehničnih vidikih videoposnetka in naj ne bi imel ničesar z njegovo vsebino.

Izgleda ima madžarska levica veliko skupnega s slovensko. Ta namreč dela vse kar je v njeni moči, da bi lansirala lažne afere z namenom, da bi očrnila vlado, ki se je pri spopadanju s pandemijo koronavirusa izkazala za tako uspešno, da nam celo iz tujine priznavajo, da smo zgodba o uspehu.

Hana Murn