fbpx

[Video] Trenutki groze pred katastrofo, ko je umrlo 20 tisoč ljudi

Vir: EPA

Začelo se je z velikim valom. Samo 50 minut po velikem potresu, ki je stresel Japonsko, je val podrl 10 metrov visok zid pred jedrsko elektrarno Fukušima. Voda je kmalu poplavila klet elektrarne in uničila hladilni sistem, zaradi česar so se gorivne palice začele taliti in ni trajalo dolgo, ko je iz elektrarne začela uhajati smrtonosna radiacija. Na današnji dan beležimo 5. obletnico katastrofalnega potresa, ki je povzročil največjo japonsko nuklearno katastrofo po drugi svetovni vojni.

Katastrofa se je začela s potresom, ki se je zgodil malo čez drugo uro popoldne. Potres je bil tako silovit, da je največji japonski otok Honsu premaknil za dva metra proti vzhodu. Povzročil je 40 metrov velike valove, ki so udarili v trenutku, ko so se ljudje na kopnem ravno oddahnili od potresa. Potres in in val pa sta bila šele začetek vsega hudega, ki je sledilo.

V potresu je umrlo ali izginilo več kot 20.000 ljudi, na sto tisoče ljudi pa je izgubilo svoje domove. Po petih letih je brez domov okoli 174.000 ljudi. Katastrofa je stala vrtoglavih 235 milijard dolarjev, zaradi česar je postala najdražja katastrofa vseh časov.

To ne more biti dobro za prihodnost
Ljudje, ki živijo danes v bližini jedrskega reaktorja, so zaradi preostalega sevanja podvrženi stalni nevarnosti. “Še vedno obstaja velikanska količina radioaktivnega sevanj, ki ni pod nadzorom, predvsem v tekoči obliki, ki se steka v podtalnico in počasi v ocean,” je dejal aktivist Greenpeaca Jan Vande Putte.

Kljub zaskrbljenosti lokalnega prebivalstva pa Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) trdi, da velika tveganja za zdravje ne obstajajajo, saj ne pričakujejo več kot 4- do 7-odstotnega povečanja možnosti, da bi lokalno prebivalstvo obolelo zaradi različnih oblik raka.

Ž. K.