[Video] Trenutki groze pred katastrofo, ko je umrlo 20 tisoč ljudi

Vir: EPA

Začelo se je z velikim valom. Samo 50 minut po velikem potresu, ki je stresel Japonsko, je val podrl 10 metrov visok zid pred jedrsko elektrarno Fukušima. Voda je kmalu poplavila klet elektrarne in uničila hladilni sistem, zaradi česar so se gorivne palice začele taliti in ni trajalo dolgo, ko je iz elektrarne začela uhajati smrtonosna radiacija. Na današnji dan beležimo 5. obletnico katastrofalnega potresa, ki je povzročil največjo japonsko nuklearno katastrofo po drugi svetovni vojni.

Katastrofa se je začela s potresom, ki se je zgodil malo čez drugo uro popoldne. Potres je bil tako silovit, da je največji japonski otok Honsu premaknil za dva metra proti vzhodu. Povzročil je 40 metrov velike valove, ki so udarili v trenutku, ko so se ljudje na kopnem ravno oddahnili od potresa. Potres in in val pa sta bila šele začetek vsega hudega, ki je sledilo.

V potresu je umrlo ali izginilo več kot 20.000 ljudi, na sto tisoče ljudi pa je izgubilo svoje domove. Po petih letih je brez domov okoli 174.000 ljudi. Katastrofa je stala vrtoglavih 235 milijard dolarjev, zaradi česar je postala najdražja katastrofa vseh časov.

To ne more biti dobro za prihodnost
Ljudje, ki živijo danes v bližini jedrskega reaktorja, so zaradi preostalega sevanja podvrženi stalni nevarnosti. “Še vedno obstaja velikanska količina radioaktivnega sevanj, ki ni pod nadzorom, predvsem v tekoči obliki, ki se steka v podtalnico in počasi v ocean,” je dejal aktivist Greenpeaca Jan Vande Putte.

Kljub zaskrbljenosti lokalnega prebivalstva pa Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) trdi, da velika tveganja za zdravje ne obstajajajo, saj ne pričakujejo več kot 4- do 7-odstotnega povečanja možnosti, da bi lokalno prebivalstvo obolelo zaradi različnih oblik raka.

Ž. K.

 • pajot

  Kaj naj rečem? Življenje je riskantno.

  • dob

   K sreči je tudi nalezljivo.

 • avtohtoni neandartalec

  Hm, če se radioaktivne snovi stekajo v podtalnico, smo lahko prepričani, da jih voda nosi tudi nazaj proti toku, ko se ponekod tako vrtinči, in da delce vsrkava zemlja, od koder jih bodo rastline in živali raznesle naokoli. SIcer minimalne koncetracije, a vendarle, malce večja kepa radioaktivnih molekul je dovolj, da se organizem na tistem mestu ne more več obnavljati, celice ne nastajajo in organ umre oziroma mutira v raka.

  Vredno bi se bilo vprašati tudi, kaj bi se zgodilo, če bi na Japonskem prišlo do vojne, imajo ja celo obalo minirano z nuklearkami, verižna reakcija bi odtrgala kos otoka, ki bi sprožil še bolj uničujoče tsunamije in Japonska bi se dobesedno potopila, kot naj bi se nekoč recimo Atlantida. Imajo pa res živce kaj se grejo, še en Ameriški satelit, ki so ga zasedli z zmago v vojni,marsikdo na svetu bi se moral danes vprašati kaj bi se zgodilo, če bi imela Amerika probleme in bi usahnila njena vojaško diplomatska moč,za dobro vseh prebivalcev sveta upajmo, da se to ne bo kmalu zgodilo, ker človeštvo preprosto ni pripravljeno in bi vse razpadlo. Rešitev je velika tehnološka revolucija, ki ne bo samo nadomestila skrajno nevarne tehnologije, temveč se bo ustrezno razvil tudi humanizem oziroma temeljna etika, napredne narode njihova nacionalna preteklost ne obremenjuje, je pa iluzija pričakovati, da bo dotlej Ameriški pritisk kaj popustil, ker taki bedaki pa ste niso, da bi pustili tistim azijcem naj začnjo spet sami reševati probleme med sabo. Ker bi se spet začeli pobijati, le da gre tokrat za milijarde, ne milijone ljudi.

 • Nata

  Joj, se spomnim posnetkov !! To pa je bila groza – prava Apokalipsa !!
  Me pa res zanima to radioaktivno sevanje ? Tako različna mnenja ??
  Pokazal bo pa šele čas !

 • hondica

  Ne morem verjeti, da je od tega že 5 let.