fbpx

[Video] Tretje rusko cepivo CoviVac deluje po principu uveljavljene “mrtvi virus” tehnologije

Foto: Twitter

Tretje cepivo Covid-19, registrirano v Rusiji, temelji na “popolnoma običajni” platformi in tisti, ki so bili injicirani, niso imeli nobenih stranskih učinkov, je za RT povedal vodja Znanstvenega centra Chumakov, ki je cepivo ustvaril. Cepivo CoviVac je v Rusiji 20. februarja dobilo nacionalno odobritev. Prva serija odmerkov naj bi bila javnosti na voljo sredi marca. Cepivo temelji na najbolj tradicionalni tehnologiji, ki obstaja že dolgo in se pogosto uporablja po vsem svetu, je povedal Aidar Ishmukhametov, generalni direktor Znanstvenega centra Chumakov.

Globalno skoraj 100 odstotkov cepiv vsebuje bodisi deaktivirane bodisi žive patogene,” je dejal Aidar Ishmukhametov in dodal, da to cepivo, ki ga je razvil njegov center, vsebuje “inaktiviran” (odmrli) koronavirus. Ta vrsta cepiva simulira naravni proces okužbe, virus uvede imunski sistem in telo “nauči”, da se bori proti povzročitelju bolezni, ne da bi se razširil po telesu in povzročil bolezen, je pojasnil. “Dva tedna po prvem odmerku damo osebi še eno dozo, da okrepimo imunski odziv. Posledično telo postane popolnoma sposobno samostojno se boriti proti virusu,” je še povedal. Cepivo temelji na določenem primerku koronavirusa, za katerega je bilo ugotovljeno, da je bolj dovzeten za inaktivacijo in nadzorovano razmnoževanje v središču. Kljub temu Ishmukhametov verjame, da bo cepivo učinkovito proti vsem sevom Covid-19, vključno z južnoafriško različico, ki naj bi se izkazala za odporno na cepivo AstraZeneca.

Ker govorimo o cepivu proti celotnemu virusu, so odstopanja v genetskem zaporedju – kar imenujemo različni sevi ali različne različice – nepomembna in znašajo manj kot en odstotek. Torej bi bilo čudno misliti, da cepivo proti celotnemu virusu morda ne bo delovalo proti novim vrstam, glede na to, kako majhne so razlike, je komentiral vodja Znanstvenega centra. CoviVac je v Rusiji prejel nacionalno odobritev, medtem ko je bil še v drugi fazi kliničnih preskušanj. Zdaj mora iti skozi tretjo fazo, da lahko razvijalci natančno ocenijo njeno učinkovitost, pravi Ishmukhametov. Vendar pa so prva preskušanja že pokazala, da nima stranskih učinkov. “Najpomembneje je, da imamo na tej točki cepivo, ki zagotovo nima stranskih učinkov,” je dejal in dodal, da od 300 prostovoljcev noben ni poročal o nobenih simptomih, razen občasne bolečine okoli mesta injiciranja.

To počnemo že 60 let in premagali smo otroško paralizo in rumeno mrzlico,” je dejal Ishmukhametov in dodal, da je v centru Chumakov sodelovalni center za nadzor in raziskave poliovirusov in enterovirusov Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) ter da aktivno sodeluje z zdravstvenim nadzornikom ZN. Pred tem je Rusija za nujno uporabo odobrila EpiVacCorona, ki jo je razvil sibirski inštitut Vector, in Gam-COVID-Vac (znan tudi kot Sputnik V). Po navedbah ruskega sklada za neposredne naložbe (RDIF), ki je financiral razvoj, je bilo nacionalno pionirsko cepivo Sputnik V od takrat odobreno v 30 državah. Za razliko od nekaterih drugih se lahko vsa sedanja ruska cepiva, vključno z na novo uvedenim CoviVac, shranjujejo v običajnih hladilnih pogojih, kar olajša njihovo distribucijo.

Sara Bertoncelj