fbpx

[Video] Trump in kongresniki dosegli dogovor o 2-bilijonskem reševalnem paketu! A za kakšno ceno?

Foto: epa

Ameriški predsednik Donald Trump je s kongresom dosegel dogovor o podrobnostih 2-bilijonskega reševalnega načrta za ublažitev krize, ki je nastala ob izbruhu novega koronavirusa. Vodja demokratske večine v predstavniškem domu Nancy Pelosi je v več kot 1.400 strani dolgem osnutku predlaganega zakona skušala vsiliti celo svoj načrt, namenjen predvsem uresničevanju interesov demokratov, vključno s spremembami volilnega sistema in vpeljevanju rasnih in spolnih kvot za podjetja. Po sklenitvi dogovora med Trumpom in kongresom je indeks Dow Jones vlagatelje razveselil z največjim odstotnim dvigom po letu 1933!

Ameriški predsednik Donald Trump je s kongresom dosegel dogovor o podrobnostih 2 bilijonskega reševalnega načrta za ublažitev krize, ki je nastala ob izbruhu novega koronavirusa. Do dogovora je prišlo po petih dneh intenzivnih in napetih pogajanj med senatorji in Belo hišo. Senat in kongres morata dogovor še potrditi, preden gre lahko v podpis Trumpu. Senat se bo predvidoma sestal v sredo ob 12. uri po lokalnem času.

Kot poroča Breitbart, je bil Trump v torek zvečer optimističen, republikanci pa so bili kritični do demokratov, ki so dogovor blokirali.

Vodja demokratske večine v predstavniškem domu Nancy Pelosi je namreč v ponedeljek skušala vsiliti svoj reševalni načrt, ki je bil bolj kot pomoči ljudem in gospodarstvu v resnici namenjen uveljavljanju interesov demokratov in celo z zahtevami po prestrukturiranju volilnega sistema, ki bi ustrezal demokratom.

Vodja demokratske skupine senatorjev Chuch Schumer je pojasnil, da nov predlog vsebuje nadomestila za brezposelnost na steroidih, ki bi nadomestila prihodke odpuščenih delavcev in polne transferje, ki bi omogočili ponovno odprtje gospodarstva, ko se kriza konča. V torek se je sicer vrednost indeksa Dow Jones Industrial Average povzpela za več kot 2 tisoč točk, kar je največji odstotni dvig po letu 1933.

Rok Kranjc