fbpx

[Video] Trump na obisku v Kenoshi: “To niso mirni protesti, ampak domači terorizem!”

Ameriški predsednik Donald Trump na obisku v Kenoshi v Wisconsinu, ki so jo uničili izgredniki antife in BLM (foto: Bela hiša)

Ameriški predsednik Donald Trump se je v torek mudil v Kenoshi, kjer se je srečal z lastniki prizadetih podjetij, ki so bili oškodovani zaradi protestov v podporo pred kratkim ustreljenemu Jacobu Blaku. Nekaterim so protestniki dobesedno v celoti uničili infrastrukturo, ki je pogorela do tal. Trump se je zavezal, da bodo tem podjetjem finančno pomagali, da se ponovno postavijo na noge.

Potem ko je policija ustrelila črnega kriminalca Jacoba Blaka, ki se je upiral aretaciji in želel seči po nožu, so levi ekstremisti s podporo dominantnih medijev in demokratske stranke ponovno sprožili izgrede. Ti so se doslej slabo končali za mnoge lokalne podjetnike, saj so jim vandali požgali ali uničili infrastrukturo. Z namenom, da si ogleda posledice divjanja in povzročeno škodo, da podpre prizadete podjetnike, je ameriški predsednik Donald Trump obiskal Kenosho.

Trump je bil glede protestov ves čas jasen in konkreten: Po njegovo ne gre ne za spontane ne za mirne proteste in jih je že večkrat obsodil kot domači terorizem, kar je ponovil tudi ob prihodu v Kenosho, kjer se je, po poročanju Breitbarta, pogovarjal z zbranimi na prizorišču uničenih poslopij. “To niso dejanja miroljubnih protestov, temveč v resnici domačega terorizma,” je bil po pisanju AP jasen Trump.

Prisotnim podjetnikom in novinarjem je obljubil, da bo poskrbel, da si opomorejo. “Gre za ena od najstarejših ameriških podjetij,” je dejal medijem, “in to se ne bi smelo dogajati“.

Podjetniki so izrazili hvaležnost, ker jih je Trump prišel obiskat in dodali, da opažajo, da se, odkar so v mestu pripadniki nacionalne garde, razmere umirjajo. V mestu so se ob obisku Trumpa zbrali tako njegovi podporniki kot nasprotniki, pripadniki Black Lives Matter, ki so krivi za uničenje v Kenoshi.

Po obisku mesta se je Trump, ki je v Kenosho pripotoval skupaj z generalnim pravobranilcem Billom Barrom in sekretarjem oddelka za domovinsko varnost Chadom Wolfom, sestal s podjetniki in predstavniki lokalnih oblasti ter spregovoril o pomenu varnosti na ameriških ulicah. Trump se je zavezal k izdatni zvezni finančni pomoči majhnim podjetjem in lokalnim oblastem pri zagotavljanju varnosti na ulicah.

K pogovoru je povabil tudi pastorja mame ustreljenega Blaka, ki je opozoril na to, da so ljudem v preteklosti vladali duhovni zakoni, moralni zakoni in državljanski zakoni in da je do ponovne vzpostavitve vladavine duhovnih in moralnih zakonov žal še veliko potrebno postoriti najprej glede državljanskih. Blakova družina se Trumpom brez prisotnosti odvetnikov ni želela sestati, zaradi česar do srečanja ni prišlo.

Aleš Ernecl