[Video] Trump napovedal, da bo na volitvah 2024 zelo verjetno ponovno kandidiral

Donald Trump (Foto: Twitter)

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump je znova namignil, da bi se lahko na volitvah leta 2024 ponovno potegoval za položaj predsednika ZDA. “Da bo naša država uspešna, varna in slavna, bom to zelo, zelo, zelo verjetno storil še enkrat leta 2024,” je po poročanju STA napovedal v četrtek zvečer na republikanskem volilnem zborovanju v Sioux Cityju v zvezni državi Iowa.

“Pripravite se, to je vse, kar vam pravim – zelo kmalu,” je dodal Donald Trump, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Britanski BBC pa navaja, da je bil to eden njegovih najmočnejših namigov doslej o morebitni vnovični kandidaturi za položaj predsednika ZDA. Trump je v Sioux Cityju nastopil kot govornik na prvem od štirih zborovanj v podporo republikanskim kandidatom na kongresnih volitvah, ki bodo v torek. Trumpova nekdanja višja svetovalka Kellyanne Conway je v četrtek na dogodku v Washingtonu dejala, da bo njen nekdanji šef kmalu objavil svoje morebitne predsedniške načrte.

V nastopu je ponovil svojo trditev, da je zmagal tudi na volitvah leta 2020. Trump namreč še vedno ne prizna poraza predsedniku ZDA Joeju Bidnu, ki pred torkovimi volitvami prav tako sodeluje na zborovanjih v podporo demokratskim kandidatom. “Dvakrat sem zmagal in drugič mi je šlo veliko bolje kot prvič, leta 2020 sem dobil milijone glasov več kot leta 2016,” je dejal. Na vmesnih volitvah v ZDA prihodnji torek bodo volivci glasovali o vseh 435 sedežih v predstavniškem domu in približno tretjini sedežev v senatu. Poleg tega bodo v več zveznih državah potekale tudi guvernerske volitve. V obeh domovih kongresa imajo demokrati večino. Po javnomnenjskih raziskavah imajo republikanci dobre možnosti, da osvojijo večino v predstavniškem domu. V senatu pa je napovedana tesna tekma.

Biden, ki je bil v četrtek v kampanji v Novi Mehiki in Kaliforniji, naj bi se sestal z višjimi svetovalci, da bi načrtoval svojo morebitno kampanjo za ponovno izvolitev leta 2024 in se dogovoril o morebitnem ponovnem dvoboju s Trumpom. Potencialna republikanska tekmeca sta med drugim Trumpov nekdanji podpredsednik Mike Pence in guverner Floride Ron DeSantis.

Sara Kovač