[Video] Turško vladno poslopje tarča samomorilskega napada

Prizorišče terorističnega napada. Vir: AFP.

Teroristi so napadli vladno poslopje v Ankari. Tarča napada je bilo notranje ministrstvo. Na območju so še ostale vladne stavbe in turški parlament. Od dveh teroristov je eden izgubil življenje, drugi je bil “nevtraliziran”. 

“Dva terorista sta se z lahkim komercialnim vozilom zjutraj pojavila pred vhodom v notranje ministrstvo ter izvedla bombni napad,” je na omrežju X zapisal notranji minister Ali Yerlikaya. Francoska tiskovna agencija poroča, da sta bila med posredovanjem ranjena dva policista, a zaradi poškodb njuno življenje ni ogroženo.

Turško notranje ministrstvo navaja, da se je eden od napadalcev razstrelil. Točni cilj napadalcev zaenkrat še ni znan. Danes naj bi parlament začel zasedanje, pred poslanci pa naj bi spregovoril turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Parlament naj bi prav danes začel zasedanje, na katerem naj bi potrdili vstop Švedske v Nato, poroča STA. Zasedanje naj bi kljub napadu vseeno potekalo.

Turška policija je zaenkrat zavarovala območja, tam je tudi več reševalnih vozil, poroča STA. Pristojne oblasti v mestu izvajajo nadzore sumljivih zavojev. Prebivalce pozivajo, naj ostanejo mirni. Odgovornosti za napad zaenkrat še ni prevzel noben posameznik ali organizacija. Druge podrobnosti o dogodku za zdaj niso znane.

Teroristični napad sta na socialnem omrežju X obsodila predsednik Evropskega sveta Charles Michel in visoki zunanji predstavnik EU Josep Borrell. “EU obsoja teroristični napad na turško notranje ministrstvo v Ankari, v katerem je bilo ranjenih več policistov. Izražamo solidarnost s Turčijo in želimo čimprejšnje okrevanje poškodovanim,” je zapisal Borrell.

Ankara je bila sicer v preteklosti že večkrat tarča napadov, zlasti v letih 2015 in 2016. Za več napadov je odgovornost prevzela prepovedana Kurdska delavska stranka (PKK). Oktobra 2015 je bilo v napadu, za katerega je odgovornost prevzela skupina Islamska država, ubitih 109 ljudi, poroča STA.

Več sledi… 

Ž. K.