fbpx

[Video] Udba sodelovala z najbolj iskanim teroristom, ki je zakrivil smrt več kot dva tisoč ljudi

Ilich Ramírez Sánchez znan kot Carlos Šakal (vir: twitter)

Ilich Ramirez Sanchez, bolj znan kot Šakal, je bil v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja eden najbolj iskanih teroristov na svetu. Predani marksist naj bi bil po lastnih trditvah odgovoren za smrt več kot dva tisoč ljudi, pozneje se je tudi spreobrnil v islam. Odkar služi svoje tri dosmrtne kazni v francoskih zaporih, pa ima več kot dovolj časa tudi za pisanje. Tako je v svojih spominih opisal, kako mu je jugoslovanska Udba pomagala pri atentatih, medtem ko ga je pred pregonom ščitil tudi Tito.

Sanchez je v svoji avtobiografiji razkril, kako mu je Udba omogočila nemoteno bivanje v Jugoslaviji, on pa je v zameno za zaščito za Udbo opravljal dela, kot so “nadzor hrvaške migracije v času zimskih olimpijskih iger v Sarajevu 1984”. Po poročanju spletnega portala Komunistički zločini je razkril tudi svoje stike z jugoslovansko tajno službo in jugoslovanskim diktatorjem Josipom Brozom Titom.

“Užival sem na počitnicah v Dubrovniku, Splitu in Zagrebu, ko so nemški ovaduhi in Francozi izvedeli, kje sem.” Zaradi pritiska iz Francije in Nemčije so Šakala z lažnim alžirskim potnim listom aretirali v zagrebškem hotelu Esplanade. “Ko je Tito slišal, da so me prijeli, je takoj ukazal, naj me spustijo, in mi omogočil beg v državo po moji izbiri. Nemčija in Francija sta pritiskali na Tita, ampak on ni nikoli priznal, da sem bil v Jugoslaviji, vsi dokumenti, povezani z mojim primerom, pa so bili uničeni,” je zapisal.

Zakrivil smrt več tisoč ljudi
V napadih, ki jih je organiziral Šakal, naj bi po njegovih trditvah umrlo od 1.500 do 2.000 ljudi. Svojih grozodejstev pa marksistični terorist niti najmanj ne obžaluje.

A to ni bilo konec sodelovanja med Šakalom in Udbo. Udba mu je namreč pomagala pri terorističnih napadih v Marseillu, Bonnu in Parizu. “25. avgusta 1983 sem s pomočjo jugoslovanske tajne službe v rezidenci francoskega konzula v Bonnu nastavil eksploziv.

Ivan Šokić