[Video] Ukrajina se očitno ne bo branila z ameriškimi lovci, je pa na poti več kot 60 Bradleyjev!

Ameriško bojno vozilo Bradley (Foto: Twitter)

Biden je med včerajšnjo novinarsko konferenco sicer zatrdil, da ZDA Ukrajini ne bodo dostavile vojaških lovcev F-16, da pa je pa na poti pošiljka več kot 60 bojnih vozil Bradley, ki so že zapustila pristanišče v Južni Karolini. Sicer pa njegova negativna odločitev o pošiljanju vojaških lovcev v Ukrajino ne pomeni prav dokončne odločitve, saj je postal nek trend, da zahodni voditelji najprej rečejo ne, potem pa si premislijo.

“Mislim, da vsi vemo, da je bil pri vseh zahtevah začetni odgovor “ne”, na koncu pa je bil “da.“, je po poročanju The Guardiana v ponedeljek dejal britanski obrambni minister Ben Wallace. To je bil njegov komentar na odločitev ameriškega predsednika Joea Bidna, ki je 30. januarja 2023, na novinarski konferenci dejal, da ZDA Ukrajini ne nameravajo poslati vojaških lovcev F-16. Sicer je znano, da ZDA krepijo vojaško pomoč v obliki dostav topništva in tankov, poroča The Kyiv Independent.

Koordinator Sveta za nacionalno varnost Bele hiše za strateško komuniciranje John Kirby je pozneje zagovarjal odločitev Bidnove administracije, da Ukrajini ne pošlje lovskih letal F-16. Ob tem je opozoril na pomoč ZDA, ki jo te že zagotavljajo, vključno s tanki Abrams.

So pa ZDA po drugi strani poslale pošiljko več kot 60 bojnih vozil Bradley, ki so že prejšnji teden zapustila North Charleston v Južni Karolini. Znano je, da so to zelo zmogljiva bojna vozila, kar je potrdila podpolkovnica Rebecca D’Angelo, poveljnica 841. transportnega bataljona ameriške vojske. “Mislim, da vsi vemo, da je bil pri vseh zahtevah začetni odgovor “ne”, na koncu je bil “da.”, je po poročanju The Guardiana v pondeljek dejal britanski obrambni minister Ben Wallace. Hudomušna pripomba je bila komentar na trend zahodnih voditeljev, ki najprej zavrnejo pomoč, potem pa sledi odobritev.

Kljub temu, da Biden trenutni vztraja pri odločitvi da Ukrajini ne pošlje vojaških lovcev, je po poročanju The Guardiana  svetovalec Volodimirja Zelenskega  Andriy Yermak namignil, da pa je Poljska v stanju pripravljenosti za dobavo lovcev zanje. Yermak je dejal, da je iz Varšave dobil pozitivne signale, čeprav je ta poudarila, da se mora o tem posvetovati z zaveznicami v Natu. Enako reakcijo so dobili od francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki je prav tako dejal da dobava bojnih letal ni izključena, je pa posvaril pred nevarnostjo stopnjevanja konflikta.

“Ruska ofenziva neizbežna”
Vse več pa je indikatorjev, da je nova ruska ofenziva neizbežna. Tako je pred dnevi napovedal generalni sekretar zveze NATO, Jens Stoltenberg, ko je odgovarjal, ali je Rusija pripravljena na mirovna pogajanja. Na to pa sedaj vse bolj opozarjajo tudi strokovni viri, med njimi Institute for the study of war, kjer so zapisali, da tako Zahodni, kot tudi ukrajinski in ruski indici kažejo na to, da se Rusija pripravlja na novo invazijo, do katere bo prišlo v kratkem.

Domen Mezeg