[Video] Ukrajinska mama je za smrt sina izvedela, ko je na spletu videla njegovo usmrtitev

Posnetek zaslona

Ukrajinske oborožene sile (AFU) so potrdile identiteto ukrajinskega vojaka, ki je bil usmrčen na videoposnetku, ki se je na spletu pojavil 6. marca. “Oleksandr Matsiievski – vojak 163. bataljona 119. brigade teritorialne obrambe Černigovske oblasti – je bil vojni ujetnik,” je navedeno v uradni izjavi ukrajinske vojske.

Matsiievskija je preko videoposnetka prepoznala mama, ko je na Facebooku videla posnetek njegove usmrtitve, njegovo identiteto pa so potrdili tudi drugi vojaški uslužbenci. Ukrajinska revija Suspilne je 8. marca objavila video intervju z njegovo mamo.

“Odprla sem Facebook in videla na videoposnetku usmrtitev ukrajinskega vojaka, ko sem ugotovila, da je to moj sin. Zakričala sem – Saša! Bila sem v šoku. Ko se je video končal, sem pogledala še enkrat,” je skrušeno pripovedovala mama umorjenega vojaka. Videoposnetek je poslala tudi ženi njenega sina, ki je potrdila, da je to Saša, prav tako sin umorjenega.

Matsiievski je pred vojno delal kot električar v Kijevu. Ko se je začela vojna, se je prijavil kot prostovoljec v enote teritorialne obrambe v Nižinu v Černigovski regiji. Njegovo truplo pa so družini vrnili v okviru nedavne izmenjave med Rusijo in Ukrajino.

Pred tem je AFU pomotoma identificirala vojnega ujetnika na videu, da je Tymofii Shadura, ki je služil v 30. ločeni mehanizirani brigadi Konstantina Ostroškega. Shadura je bil pogrešan od 3. februarja 2023 in njegova družina je domnevala, da je na posnetku. 6. marca so priljubljeni ukrajinski blogerji delili videoposnetek, v katerem je mogoče videti neoboroženega moškega v vojaški uniformi z ukrajinsko zastavo, ki je bil, potem ko je rekel “slava Ukrajini”, večkrat ustreljen. Izvor videa je neznan, neznana sta tudi kraj in čas snemanja.

Video je sprožil ogorčenje po vsej državi. Ukrajinci so s svojimi odzivi preplavili družbena omrežja, obsodili usmrtitev in pozdravili pogum moškega na posnetku. Odzval se je tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in dejal, da je treba krivce za umor najti in kaznovati. Potem ko je posnetek pričel krožiti, so se pričela pojavljati ugibanja okrog identitete usmrčenega vojaka. Posnetek je namreč slabe kakovosti, obraz moškega pa zamegljen, kar je še dodatno oviralo identifikacijo.

Sara Kovač