fbpx

[Video] Ukrajinska vojska praznuje osvoboditev ukradenega ozemlja

Foto: Twitter

Ukrajinska vojska je danes osvobodila mesto Liman – gre za prvi kos ozemlja, ki ga je Putin v petek nezakonito priključil k Rusiji. Ukrajinci bodo še naprej osvobajali ukradena ozemlja, ofenzivo so pričeli tudi na jugu države.

V petek je ruski diktator Vladimir Putin slovesno priključil dele ukrajinskega ozemlja k Rusiji, toda že danes so se njegove sanje razblinile, saj so ukrajinske sile ponovno osvobodile mesto Liman in še nekaj vasi.

Od 12.30 (11.30 po srednjeevropskem času) je Liman popolnoma očiščen. Hvala naši vojski!” je osvoboditev potrdil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v videu, objavljenem na družbenih omrežjih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po poročanju ukrajinske vojske so v okolici Limana obkolili približno 5 tisoč pripadnikov ruskih sil. Rusko obrambno ministrstvo je potrdilo, da so se njihove sile umaknile iz mesta, s čimer so želeli preprečiti, da bi njihovi vojaki ostali ujeti za ukrajinsko bojno črto. Za zdaj ostaja nejasno, koliko ruskih vojakov je bilo pri tem ubitih ali zajetih, poroča AFP.

Pričela se je ofenziva na jugu Ukrajine
Ukrajinske enote so medtem sprožile ofenzivo na jugu države, da bi ponovno pridobile ozemlje po zasedbi ruskih sil. Rusko obrambno ministrstvo je poročalo o spopadih na območju Mikolajiva in blizu mesta Andrijevka v regiji Herson, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Pred tem je Ukrajina v soboto ruske sile obtožila napada na konvoj s civilisti v bližini prav tako znova zavzetega mesta Kupjansk, navaja STA. Guverner regije Harkov Oleg Sinegubov je število smrtnih žrtev napada, ki naj bi se zgodil v petek, ocenil na 24, med njimi naj bi bilo 13 otrok.

Sara Kovač