fbpx

[Video] V Avstraliji aretirali preko 200 ljudi, ki so nasilno protestirali proti covidnim omejitvam

Foto: epa

Najmanj 235 ljudi je bilo aretiranih po hudih spopadih med nasprotniki lockdowna v Melbournu. V spopadih, do katerih je prišlo v soboto zjutraj, je bilo ranjenih deset policistov, poroča CNN. Protestnike je v središču Melbourna pričakalo kar 2 tisoč policistov, je sporočil poveljnik policije v avstralski zvezni državi Viktorija Mark Galliott

Protestniki so v policiste metali različne predmete, več policistov pa so tudi podrli na tla. Na izbruh nasilja je policija odgovorila s solzivcem. “Danes smo videli skupino protestnikov, ki se niso zbrali za namene boja za svobodo, ampak za boj s policijo. Videli smo mlade, agresivne moške, ki se borijo s policijo in ne protestirajo za svobodo,” je dodal Galliott.

Foto: epa

“Edini način, da kot družba pridemo do naših svoboščin, je v sodelovanje in doseganju visoke precepljenosti.  Ko bomo to storili, bomo lahko uživali tekom poletja in božiča ter v času, ki ga preživimo z družinami.” Po njegovih besedah takšni konflikti ne prispevajo k temu cilju. “Nikjer to ni uspelo, niti doma niti v tujini. S takšnimi protesti se nič ne doseže,” je po poročanju Indexa dejal Galliott.

Dodal je, da je policija preventivno ustavila javni prevoz in uvedla pregled vozil ter tako preprečila, da bi na stotine protestnikov prišlo v središče mesta. Po ocenah policije se je v središču Melbourna zbralo med 500 in 700 protestnikov, po nekaterih ocenah tisoč protestnikov.

Lockdown podaljšan za nadaljnje tri tedne
Spomnimo. Avstralska zvezna država Victoria je zaprtje podaljšala še za tri tedne potem, ko stroge omejitve niso zmanjšale števila novo okuženih s koronavirusom. Premier te države Daniel Andrews je dejal, da bodo omejitve sproščene šele, ko 70 odstotkov prebivalstva prejme prvi odmerek cepiva proti covidu.

Sara Kovač