[Video] V Barceloni hudi spopadi med špansko policijo in katalonskimi izgredniki

Med izgredi v Barceloni zaradi obsodbe katalonskih separatistov na med 9 in 13 let zapora so izbruhnili tudi požari (foto: EPA)

Na ulicah Barcelone že drugi dan po obsodbi kolovodij, ki so organizirali referendum za katalonsko neodvisnost, na zaporne kazni od osem do 13 let, trajajo spopadi med katalonskimi izgredniki in španskimi policisti.

Katalonski separatisti, ki so leta 2017 organizirali referendum za katalonsko odcepitev od Španije, so bili spoznani za krive. Špansko sodišče je po pisanju Wall Street Journala devet voditeljev obsodilo na zaporne kazni od devet do 13 let.

Katalonski separatisti so bili spoznani za krive vstaje, neposlušnosti in neprimerne porabe javnih sredstev. Obtožbe se nanašajo na organizacijo referenduma in poznejšo razglasitev neodvisnosti. Obtoženi so bili spoznani za nedolžne glede upora, zaradi česar so bile zaporne kazni veliko nižje kot bi bile sicer.

Katalonci tega niso bili pripravljeni požreti. Tako že drugi dan od objave odločitve sodišča v ponedeljek, 14. oktobra 2019, v Barceloni potekajo nasilni katalonski izgredi.

Posnetki protestov v Barceloni kažejo, da je na več mestih prišlo do spopadov med katalonskimi izgredniki in interventno policijo. Na več mestih je tudi gorelo.

Izgredniki so na policiste metali bengalke, steklenice in so po poročanju RT skušali podreti barikade pred vladnimi poslopji. Izgredniki so napadali tudi policijska vozila, na posnetkih pa je v ozadju slišati eksplozije. Težko oklepljena policija ni prizanašala izgrednikom, eden je ostal brez očesa. V bližini vladnih poslopij so bili aretirani štirje izgredniki.

Katalonska neodvisnost nemogoča zahteva

V tem času pa je nekdanji katalonski premier Carlos Puigdemont iz svojega izgnanstva v Belgiji čivknil, da je odločitev španskega sodišča “grozota”. Španija je medtem ponovila zahtevo o izročitvi z namenom, da bi lahko sodili tudi prvemu med enakimi.

Na ilegalnem referendumu za katalonsko neodvisnost leta 2017 je glasovalo nekaj več kot 2,2 milijona ljudi. Z okoli dvema milijonoma glasov, kar je predstavljalo 91,96 odstotka veljavnih glasov, je “zmagala” odcepitev. Volilna udeležba je bila 42,34-odstotna, vseh volivcev takrat je bilo nekaj več kot 5,3 milijona.

Problem, s katerim se soočajo Katalonci v svojih prizadevanjih za neodvisnost, pa so konec koncev številke. Po dostopnih podatkih v Kataloniji živi okoli 7,6 milijona ljudi, od tega jih je zgolj 4,4 milijona Kataloncev (tistih, ki govorijo katalonščino kot prvi jezik). To pomeni, da je v Kataloniji še 3,2 milijona Špancev, ki predstavljajo okoli 42 odstotkov katalonske populacije. Anketa iz julija 2019 je namreč pokazala, da neodvisno Katalonijo podpira samo 44 odstotkov vprašanih, medtem ko ji nasprotuje 48,3 odstotka vprašanih. Dejstvo je, da so Španci z načrtnim naseljevanjem Špancev v Katalonijo že dolgo nazaj onemogočili vsakršno možnost za mirno odcepitev. Prevelik del katalonske populacije so namreč Nekatalonci.

Ivan Šokić

 • dež

  Razmere so izrečenim zapornim kaznim primerne. Samo naivnež je lahko pričakoval v španskem časopisju dobro znani oglas – “Psi lajajo karavana gre dalje”.

  • Čivko

   Torej, psi in karavana se tepejo.

 • Aton

  Kaj je sličnega pri Španiji in Jugoslaviji? Dolga leta totalitarizma in oprani možgani volilcev.

 • Olga101

  Očitno so želijo h Kučanu…

 • xtc

  Špansdko gnojnico socializma reši le novi Franco in ponovitev vaje z socialisti.
  Zgago sedaj v Kataloniji delajo prikriti socialisti zakrinkani v nacionaliste.

 • hle

  Dvojna merila kot vedno Katalonci so izgredniki med tem ko so v Hong Kongu mirne demonstracije ki jih nasilno zatira režim zahteve pa so enake med tem ko Katalonci so svoj narod Hong Kong pa niso

 • Vince Blake

  Moram priznati, da ne razumem niti enega Slovenca, ki Kataloncem odreka možnost in pravico samoopredelitve. Glede na to, da smo 91-tega mi bili v istem položaju. Socialisti gor, socialisti dol….to kar počne Španija se jim dolgoročno ne bo izteklo. Upam, da bodo Španci dobili svojo porcijo. Najbolj sem pa razočaran nad Bruseljskimi hinavci. Pa ne glede kateremu političnemu polu pripadajo.

  • xtc

   Očitno še ena zabloda in dokaz zakaj Španija rabi novega Franca-zgago delajo socialisti NE katalonci le ,da še večini ni potegnilo zelo podsobno je pri Brexitu s Škotsko “nacionalno stranko”,ki niti ni blizu nacionalizmu marveč zakrinkanem socializmu.

   • Vince Blake

    A si bil 91-tega tudi tako navdušen nad izjavami nekaterih politikov, ko so govorili, da hoče ene par zdraharjev v Sloveniji razbiti tako popolno in čudovito tvorbo, kot je bila bivša SFRJ?
    Enim vam pa res ne potegne, da tule ne gre za “leve” in “desne”.

    • Vince Blake

     Mimogrede….Španci imalo lahko komot še enega Franca, če jim to ustreza. Samo Katalonce naj ne mešajo v to.

     • xtc

      Definitivno ga NUJNO rabijo ,da uredi z lažnimi Katalonskimi nacionalisti-nekateri ste pač hudo slepi.

    • xtc

     A bi ti bučman razumel za kaj se gre?
     Butli tvojega kova ne razumete,da vedo,da bo v Španiji sleje kot preje na oblasti Desnica,novi Franco in vse kar sodi zraven,Katalonci so zajahali val lepih obljub socialistov,pri samostojni Katalonijo ne ger več za Katalonijo,kot tepčki mrislite ampak socialistično enklavo ,ki bi trajno zagotovila dostop Črncev,Magrebovcev,Arabcev in še koga v EU in ustanovitev nove socialistično Maorske republike in nato Maorsko cesarstvo.
     Butli ste pač butli,stvari v Španiji ne primerjaj s SLO 91.

     • Vince Blake

      Pa ti nisi normalen. Brati tebe je kot brati zrcalno podobo Mladine. Isti bumbar si kot oni, samo v drugo smer. O kakšni socialistični enklavi ti blebečeš?
      Res, je, da je v SFRJ Slovenija bila republika z v ustavi 1974 zapisano pravico do samoodločbe, Katalonija pa to ni. Ampak to ne zmanjša pravice katalonskega naroda do samoodločbe. To samo pove, da je SFRJ 1974 bila (vsaj kar se tega tiče) bolj demokratična od današnje Španije. Ali pa, da je Kardelj nategnil celotno Jugoslovansko politično garnituro in vsaj malo zmanjšal svoj fiasko z Bakaričevimi pogajanji glede Savudrije.

      Kar se pa Kataloncev tiče…oni imajo vse atribute naroda s svojim jezikom in kulturo. Nenazadnje so bili za časa barcelonskih grofov in aragonske krone čisto samostojen politični subjekt. Če Španija v svoji ustavi prepoveduje bilo kakšno odcepitev bilo
      katerega dela svojega ozemlja, to še ne pomeni, da morajo pa zdaj Katalonci
      spoštovati špansko ustavo.

      Meni se tudi jebe za Srbsko ustavo.

     • xtc

      Bog se vas usmili butlov ni čudno ,da Evropa tone.

     • Vince Blake

      Evropa tone zaradi levičarjev, globalistov in hlapcev EPP, katerim je prav malo mar za narodnostno identiteto, pač pa imajo enega samega gospodarja. Multikorporacijski denar, ki je gonilo svetovne vlade, NWO in njegovega peklenskega načrta zamenjave ljudi. Vsi rjavi, vsi butasti, vsi lahko vodljivi.

     • macon

      Pretiravaš z enklavo za črnce in Maorskim cesarstvom. To je neumen ekstremizem.

  • macon

   Manjka jim nujni pogoj: barikade z več desettisočglavo oboroženo milico, pripravljeno umreti za neodvisnost. Dokler niso tako daleč, ne bodo dobili države, ker si je ne zaslužijo, kultura in jezik gor ali dol. Kastilcev je namreč veliko v Kataloniji in tam so že stoletja, torej je tudi njihov dom. Najpozneje tretja generacija priseljencev se ima pravico počutiti kot doma, kamor so se preselili.

   Kurdi so se vsaj pripravljeni boriti, Katalonci pa so društvo permisivnih čvekačev. Tako se ne dela novih držav, ker ima stara država vedno prednost: sistemske inštitucije in represivne organe, od katerih si lahko močnejši le tako, da si bolj zavzet za reč kot so oni pripravljeni narediti za plačo

   • Vince Blake

    Deloma imaš prav. Katalonem se krepko maščuje rušenje Mariana Rajoya, ko so pomagali ustoličiti pokvarjenega socialista Sancheza. Vse kar so dobili je bilo kup praznih obljub, batine in špansko policijo na ulice katalonskih mest. Sanchez je pač tipičen kaviar socialist, ki kakor hitro pride na oblast pozabi na obljube, socialno pravičnost, pravice narodov in manjšin, ter poskrbi samo za svoje. Isto kot antijanšisti pri nas. Obljubijo vse, samo da pridejo na oblast, nato se pa začneta nepotizem in lomljenje obljub. Edino stranka Levica je načelna. Niti ne skrivajo svoje ideologije. Že pred volitvami si lahko točno vedel, kaj lahko pričakuješ od njih.

    Mi smo imeli napram Kataloncem to prednost, da smo imeli svojo policijo, nekaj malega svoje vojske z nekaj malega orožja, preostanek sta pa uspela nabaviti Janša in Bavčer. Brez tega bi bolj tenko piskali proti JNA. Predvsem smo pa imeli legalno pokritje v ustavi iz leta 1974.

    Očitno si bodo Katalonci morali izboriti samostojnost kar sami in to zgleda brez žrtev ne bo šlo. Špancem na kraj pameti ne pride, da bi izpustili iz rok regijo, ki je po GDP nad španskim povprečjem. In očitno se EU, kateri najbolj ustreza status Quo ne bo zganila, dokler po ulicah katalonskih mest ne bo začela teči kri.

    • macon

     Predvsem smo bili revni in čedalje revnejši zaradi jugo ekonomskih zablod osemdesetih. Velika večina je imela srbskih režimskih blodenj poln krulec, zato je bila pripravljena prijeti za orožje. Kaj bi bilo, če bi resno zaropotalo in hitro umrlo par deset rezervistov, je pa druga zgodba in bodimo veseli, da do tega ni prišlo. Drža ob pohodu JLA na mejo je bila prava.

     Katalonci imajo polno rit materialnih dobrin in so močni na jezikih. To ni zadosti za državo, ker so države nastajale s krvjo in odrekanjem.

     • Vince Blake

      Ja, predvsem smo pa imeli takrat vlado, katera si je začrtala jasne smernice glede osamosvojitve. Če ne bi takrat prišel Demos na oblast, bi bilo danes bolj malo od osamosvojitve.

      Katalonci imajo to smolo, da so Španci naselili velik del španskega življa na območju Katalonije. Mi smo bili bolj nacionalno homegeni. Ni samo to, da imajo Katalonci vsega polno rit. Po španski ustavi možnosti odcepitve nimajo. Bo menda res treba poprijeti za orožje.

     • macon

      To bo pa možno šele, ko bodo Katalonci ekonomsko skrahirali, ker ima drugače večina kaj izgubit in se ne bo tako izpostavljala. Pa sistem je tudi močnejši, ko je država ekonomsko močna in stabilna.

      Katalonci so zaenkrat še kar v redu, poglej na netu, kaj so Kastilci v stoletjih naredili aragonskemu in leonskemu jeziku. Katalonščina, baskovščina in galicijščina se še nekako držijo, ampak so seveda vsak dan pod pritiskom in ljudje s časom postajajo najprej kulturni Kastilci (=Španci), čez par rodov pa še realni.

 • dob

  075_KATALONJA – BOMBONJA – KATAPULTOBOLOGNA!
  07. oktober 2017

  https://obstajajoljudje1.blogspot.com/2017/10/katapultobologna.html

 • if

  Rešitev ni preprosta, je mogoča.
  Za katalonsko neodvisnost leta 2017 je glasovalo nekaj več kot 2,2 milijona ljudi. Ti ljudje naj stopijo na ulice, dan za dnem, in zamrznili bodo špansko oblast.

 • RATATA

  Tudi jaz sem bil separatist, ko sem bil od 17.09.1988 do 14.09.1989 v jna! Ponosen separatist!
  Slabo sem poznal dejstva glede državnosti, sfrj, ustave, .. pa tudi zgodovine Slovenije znotraj sfrj, ki temelji v “ujedinjenju” slovenskih Dežel s Kraljevino Srbijo dne 01.12.1918.
  Nekateri primerjajo situacijo v Kataloniji, kjer si Katalonci želijo samostojnost s situacijo leta 1991 v Sloveniji…,
  pa vendar nikakor ni tako(!!),
  saj se je potrebno zavedati, da je Katalonija izgubila državnost, ko je bila premagana v vojni že davno tega!!!
  Se pa lahko najde primerljivo situacijo s stanjem hrvatske in Slavonije, ki sta bili do razpada dvojne monarhije sestavni del celovite Kraljevine Ogrske – torej brez statusa državnosti
  (nista bili državi, kot so bile države slovenske Dežele!!!)
  in zato se Kraljevina Srbija s takšnima parcelama ni mogla internacionalno pravni “ujedinit”, kot so se “sa Zemljama države Slovencev hrvatov in Srbov …. tako je jasno in glasno povedal Regent Aleksander Karadjordljević!!! – in Zemlje so bile le starodavne slovenske Dežele!!!! // ….. torej jih je lahko Kr.Srbija le okupirala —-
  in tisto, kar se je dogajalo v nadaljevanju – avnojske spakedravščine … in bratenje po pokolih epskih razsežnosti in začasne genocidne nacifašistične marionetne eNDeHa …. hrvatski niti slučajno ni dalo državnosti ampak le upravno izvrševanje nekih pooblastil zvezne države ,,,, na določenem ji ozemlju, ki se je prekrivalo tudi s slovenskima deželama Primosko (Istra z kvarnerskimi otoki) in Medmurjem (kot sestavnim delom Prekmurja / po trianonu!!!)!!

  Ker pa vemo, da država nastane z razglasitvijo -, če pa nimaš kaj osamosvajat / ker nimaš državnosti od prej – // in se moraš odcepljat (kot se je morala SR hrvatska od preostanka sfrj )) pa mora biti ali
  1. DOGOVOR
  ali
  2. VOJNA
  in v primeru hrvatske je bila vojna, ki jo je inscenirala hrvatska .— kot je rekel franjo tudjman : ” ne bi bilo rata, da ga mi nismo trebali” (prej je seveda ustvaril pogoje na zvezni ravni in ….. mimogrede se je s slobodanom miloševićem dogovarjal okrog delitve Bosne …. Karadjordjevo itd. …)

  in hrvatskemu stanju podobno je v Kataloniji /// ker se s Španijo ne morejo dogovorit, mora biti vojna, saj bi bilo vse drugo v nasprotju z internacionalnim pravom!!! (Kosovo so pa neke druge težnje in gnusarije!!!!)

  Slab članek kupresica!!!!

 • Andrej

  Žalostno, da Španci več pravic priznavajo ilegalnim muslimanom kot Kataloncem.

 • dob

  Enkrat preveč ste mi odstranili komentar.
  Tukaj me ne boste več videli.

  • macon

   Ejga, dob, ne odhajaj, prosim.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!