[Video] V Barceloni hudi spopadi med špansko policijo in katalonskimi izgredniki

Med izgredi v Barceloni zaradi obsodbe katalonskih separatistov na med 9 in 13 let zapora so izbruhnili tudi požari (foto: EPA)

Na ulicah Barcelone že drugi dan po obsodbi kolovodij, ki so organizirali referendum za katalonsko neodvisnost, na zaporne kazni od osem do 13 let, trajajo spopadi med katalonskimi izgredniki in španskimi policisti.

Katalonski separatisti, ki so leta 2017 organizirali referendum za katalonsko odcepitev od Španije, so bili spoznani za krive. Špansko sodišče je po pisanju Wall Street Journala devet voditeljev obsodilo na zaporne kazni od devet do 13 let.

Katalonski separatisti so bili spoznani za krive vstaje, neposlušnosti in neprimerne porabe javnih sredstev. Obtožbe se nanašajo na organizacijo referenduma in poznejšo razglasitev neodvisnosti. Obtoženi so bili spoznani za nedolžne glede upora, zaradi česar so bile zaporne kazni veliko nižje kot bi bile sicer.

Katalonci tega niso bili pripravljeni požreti. Tako že drugi dan od objave odločitve sodišča v ponedeljek, 14. oktobra 2019, v Barceloni potekajo nasilni katalonski izgredi.

Posnetki protestov v Barceloni kažejo, da je na več mestih prišlo do spopadov med katalonskimi izgredniki in interventno policijo. Na več mestih je tudi gorelo.

Izgredniki so na policiste metali bengalke, steklenice in so po poročanju RT skušali podreti barikade pred vladnimi poslopji. Izgredniki so napadali tudi policijska vozila, na posnetkih pa je v ozadju slišati eksplozije. Težko oklepljena policija ni prizanašala izgrednikom, eden je ostal brez očesa. V bližini vladnih poslopij so bili aretirani štirje izgredniki.

Katalonska neodvisnost nemogoča zahteva

V tem času pa je nekdanji katalonski premier Carlos Puigdemont iz svojega izgnanstva v Belgiji čivknil, da je odločitev španskega sodišča “grozota”. Španija je medtem ponovila zahtevo o izročitvi z namenom, da bi lahko sodili tudi prvemu med enakimi.

Na ilegalnem referendumu za katalonsko neodvisnost leta 2017 je glasovalo nekaj več kot 2,2 milijona ljudi. Z okoli dvema milijonoma glasov, kar je predstavljalo 91,96 odstotka veljavnih glasov, je “zmagala” odcepitev. Volilna udeležba je bila 42,34-odstotna, vseh volivcev takrat je bilo nekaj več kot 5,3 milijona.

Problem, s katerim se soočajo Katalonci v svojih prizadevanjih za neodvisnost, pa so konec koncev številke. Po dostopnih podatkih v Kataloniji živi okoli 7,6 milijona ljudi, od tega jih je zgolj 4,4 milijona Kataloncev (tistih, ki govorijo katalonščino kot prvi jezik). To pomeni, da je v Kataloniji še 3,2 milijona Špancev, ki predstavljajo okoli 42 odstotkov katalonske populacije. Anketa iz julija 2019 je namreč pokazala, da neodvisno Katalonijo podpira samo 44 odstotkov vprašanih, medtem ko ji nasprotuje 48,3 odstotka vprašanih. Dejstvo je, da so Španci z načrtnim naseljevanjem Špancev v Katalonijo že dolgo nazaj onemogočili vsakršno možnost za mirno odcepitev. Prevelik del katalonske populacije so namreč Nekatalonci.

Ivan Šokić