fbpx

[Video] V Franciji izredno stanje: Ne migranti, temveč levičarji, besni na Marine Le Pen, na policiste metali molotovke

V Nantesu v Franciji so bili ob koncu tedna priča prizorom, podobnim tistim iz vojne. Antifašistični in skrajno levičarski protestniki so se v izgredih spravili nad posebne policijske enote, ki so na njihovo nasilje odgovorile s solzivcem. Poglejte, kakšno izredno stanje je vladalo na francoskih ulicah!

Nantes je glavno mesto zahodne francoske regije Loire, a kar se je tam dogajalo, prej spominja na vojno območje kot pa na idilično mesto, ki leži na bregovih reke Loare. V soboto se je mesto spremenilo v kaos, ko so se zamaskirani protestniki iz vrst levičarjev spopadli s policijo. Dogodki so si sledili kot padanje domin, kar lahko pogledate tudi v priloženem videu, ki ga je posnel snemalec, medtem ko je na ulicah Nantesa spremljal protestnike. Posnetek razkriva, da so bile ulice napolnjene s solzivcem in dimom iz dimnih bomb, v ozadju pa je slišati tudi krike in strele.

Ta nasilen protest je bil sicer organiziran proti vodji Nacionalne fronte in predsedniški kandidatki Marine Le Pen.

Policiste napadli zamaskirani protestniki, oboroženi s palicami
Russia Today piše, da je dogajanje na ulicah, ki jih obdajajo stare stavbe, prej dajalo vtis vojne kot pa idiličnega francoskega mesta. Tamkajšnji organi ocenjujejo, da je ulice zavzelo več kot 2.200 protestnikov, na njihovo nasilje pa je odgovorilo od 500 in 600 policistov. Dogodek se je sicer začel mirno, a se je sprevrgel v izgred, ko so začeli udeleženci metati rakete, ki so protestnike zavile v gost dim. Nato so mnogi v množici začeli skandirati: “Vsi sovražimo policijo!” Na tej točki se je manjša skupina, ki je bila od glave do pet oblečena v črno, nosili pa so tudi maske in bili oboroženi s palicami, ločila od preostalih protestnikov ter začela napadati policiste. Lokalni mediji poročajo, da so nekateri demonstranti v policiste vrgli celo molotovko.

Enega policista so odpeljali v bolnišnico, saj je po nogah dobil opekline, območni medij Ouest-France pa poroča, da sta bila aretirana dva protestnika, še tri pa so odpeljali na policijsko postajo.

Marjanca Scheicer