fbpx

[Video] V Genovi se je porušil stometrski viadukt, med ruševinami ljudje in vozila

Foto: epa

Zrušenje avtocestnega viadukta Morandi v Genovi je po podatkih oblasti terjalo najmanj 22 življenj. Po poročanju italijanskih medijev je umrl tudi en otrok. Reševalci navajajo, da je dogodek zahteval več deset žrtev, najmanj pet huje poškodovanih so že izvlekli iz ruševin in jih prepeljali v bolnišnico.

S slovenskega zunanjega ministrstva so za STA povedali, da po doslej dostopnih informacijah, ki so jih pridobili na slovenskem veleposlaništvu v Rimu, ni informacij, da bi bili med poškodovanimi slovenski državljani. Prav tako na veleposlaništvu niso prejeli telefonskih klicev zaskrbljenih svojcev.

V nesreči je umrlo najmanj 22 ljudi, je dejal namestnik ministra za transport Edoardo Rixi za televizijo SkyTG24, ko je obiskal prizorišče zrušenja. Verjetno pa bo na žalost število mrtvih verjetno še naraslo, je dodal. Številni reševalci različnih služb preiskujejo prizorišče nesreče, kjer je pod ruševinami pokopanih še več avtomobilov in tovornjakov. Med drugim so po poročanju italijanskih medijev reševalci našli trupla, ukleščena v uničene avtomobile.

Reševalni akciji se je pridružila tudi t. i. ekipa Usar – gasilci, specializirani za reševanje v urbanih nesrečah. Na kraju dogodka je okoli 200 reševalcev različnih služb. Na kraj so že prispeli tudi vodniki reševalnih psov, ki bodo v močnem dežju pod ruševinami pomagali iskati žrtve. Okoli 100 metrov viadukta se je opoldne v hudem neurju zrušilo kakih 40 metrov globoko na naseljeno območje, med drugim so pod viaduktom stanovanjski bloki, nakupovalna središča, skladišča in železniški tiri. Del viadukta se je zrušil na skladišče občinskega komunalnega podjetja, del pa v potok Polcevera. Preventivno so okoliške stavbe evakuirali.

Zaenkrat domnevajo, da je do nesreče prišlo zaradi slabega vremena, ki je danes zajelo ligursko obalo. Že zjutraj je ligurska civilna zaščita razglasila oranžno stopnjo ogroženosti zaradi vremena. Očividci zrušenja poročajo, da so tik pred nesrečo videli, kako je strela udarila v viadukt, poroča Ansa.

Po navedbah družbe, ki upravlja z italijanskimi avtocestami, Autostrade per l’Italia, so na viaduktu ravno izvajali vzdrževalna dela, s katerimi so želeli utrditi sidrišča viadukta. Doslej so uspeli namestiti delovne odre za izvedbo vzdrževalnih del. Kot so zagotovili v družbi, so dela ves čas nadzorovali.

C. Š., STA