fbpx

[Video] V Indiji se bojijo, da bi nedavne poplave, zaradi katerih so morali preseliti 1,5 milijona ljudi, doprinesle k širitvi covid-19

Pogrebna procesija v Assamu (vir: twitter)

Število okužb s covid-19 v Indiji je v četrtek, 2. julija 2020 po uradnih podatkih preseglo 600 tisoč okužb. Poleg pandemije novega koronavirusa se na severovzhodu države ubadajo s posledicami hudega dežja, poplav in zemeljskih plazov zaradi katerih je ta teden umrlo 57 ljudi, 1,5 milijona pa je moralo zapustiti domove.

Regionalni minister za zdravje v provinci Assam Himanta Biswa Sarma je potem, ko so morali začasno zaradi posledic poplav in zemeljskih plazov evakuirati 1,5 milijona ljudi in jih nastaniti v dvorane, šole in vladna poslopja, napovedal začetek agresivnega testiranja vaščanov na covid-19.

V državi so potrdili skoraj 630 tisoč primerov covid-19, včeraj je bilo potrjenih več kot tisoč primerov. Do sedaj je po uradnih podatkih umrlo več kot 18 tisoč ljudi.

V Indiji po pisanju CBC trenutno žonglirajo med sproščanjem preventivnih ukrepov in obvladovanjem pandemije. Stanje ni idealno saj so sanitarni pogoji daleč od idealnih, mesta v državi, ki ima več kot 1,3 milijarde prebivalcev pa so prenatrpana.

V Indoneziji izdelujejo svoje cepivo
Iz Indonezije pa medtem poročajo, da bodo do naslednjega leta razvili svoje cepivo za covid-19. Za to so se odločili, ker se zavedajo, da so biotehnološka podjetja po svetu omejena in preobremenjena.

“Nujno je, da Indonezija razvije svoje cepivo proti covid-19,” je prepričan vodja ekipe za inovacije na indonezijskem ministrstvu za raziskovanje in tehnologijo Ali Ghufron Mukti.

Po trditvah Svetovne zdravstvene organizacije se trenutno v zgodnjih eksperimentalnih fazah nahaja več kot 150 različnih cepiv proti covid-19. 17 kandidatov za cepivo naj bi že začelo s testiranji na ljudeh in bi prišlo v splošno uporabo do konca leta. Kdaj bi katero od takih cepiv bilo tudi uradno odobreno, ostaja neznanka.

Ivan Šokić