[Video] V Indiji se je zrušil most: 20 mrtvih, vsaj 75 ranjenih

Foto: Twitter

V severnem predelu Kalkute, večmilijonskega mesta v Indiji, se je porušil most in pod sabo pokopal številne ponesrečence. Zaenkrat je potrjenih 20 smrtnih žrtev, število pa lahko še naraste, saj so mnogi še v kritičnem stanju. Indijske oblasti poročajo o 75 ranjenih. Reševanju se je pridružila tudi vojska, ki skuša dvigniti ruševine padlega mostu. 

“Ne moremo napovedati, koliko jih je še vedno pod ruševino, ne moremo, ker gre za most in ne stavbo,” je povedal vodja rešeanja Anurag Gupta. Naključni mimoidoči poročajo, da se je nesreča začela z glasnim ropotom, ki mu je sledil oblak dima. “Šlo je za velikansko rušenje, zmrazilo me je. Ljudje so zelo prestrašeni,” je povedala priča dogodka.

Učinkovito reševanje ranjenih onemogoča slaba koordinacija med reševalci, ki se soočajo tudi s hudimi težavami, saj zaradi bližine stavb ne morejo vzpostaviti žerjavov, s katerimi bi lahko dvignil kose betona. Reševanju so se sicer pridružili tudi številni civilisti, ki ujetim pod mostom prinašajo steklenice vode in z golimi rokami odstranjujejo ruševine.

https://twitter.com/khalidkhan787/status/715460371348373504

Napaka v gradnji?
Most je bil še v fazi gradnje, zato še ni bil odprt za javnost. Včeraj so gradbeni delavci “vlivali beton”, danes pa je prišlo do nesreče. Gradnja mostu se je začela leta 2009, od takrat pa so bili zamujeni številni roki za predajo objekta. Ob tem se porajajo vprašanja, ali je do nesreče prišlo zaradi malomarnosti pri gradnji. Napake pri konstrukciji velikih objektov so v Indiji stalnica, saj investitorji uporabljajo nekvalitetne materiale in slabo inšpekcijo, poroča BBC. Območje, kjer je prišlo do nesreče, je sicer eno izmed najgosteje naseljenih območij Kalkute, poroča India today.

Ž. K.