[Video] V Iranu novi protesti zaradi vsiljevanja hidžaba

Iran pretresajo novi protesti. (Foto: Twitter)

V severnem delu Irana, v mestu Rašt, so izbruhnili protesti po poskusu vladnih uradnikov, da bi aretirali tri ženske zaradi kršitev pravil obveznega nošenja hidžaba. Poročilo prihaja v času, ko je vodstvo države ukazalo ponovno vzpostavitev patrulj tako imenovane “moralne policije”.

Poročila govorijo o tem, da so napetosti izbruhnile proti večeru 16. julija, ko so množice v mestu Rašt začele vzklikati “Smrt iranskemu vrhovnemu voditelju ajatoli Aliju Hameneiju, potem ko so uradniki poskušali prijeti ženske zaradi kršitev kodeksa oblačenja. Posamezniki v civilu so poskušali razgnati množico s solzivcem, kar je privedlo do spopadov med skupino in uradniki, poroča Radio Free Europe.

Isti večer je tiskovni predstavnik organov kazenskega pregona Islamske republike napovedal napotitev vozil in pehotnih  patrulj za boj proti temu, kar je imenoval kot “nepravilno” uporabo hidžaba. Opozoril je, da se bodo lotili vseh, ki bodo z oblačenjem še naprej kljubovali normam. Patrulje moralne policije so bile ukinjene po mesecih nemirov, ki jih je septembra 2022 sprožila smrt Mahse Amini, ki je pristala v policijskem pridržanju, zaradi nepravilnega nošenja naglavne rute. Ljudje so vrnitev patrulj moralne policije sprejeli z velikim odporom. 

Iz Irana prihajajo poročila (na družbenih omrežjih), da je zlasti na ulicah velikih mest opaziti povečano število policijskih kombijev za prevoz patrulj moralne policije. EU, ZDA in Velika Britanija ter še nekateri drugi zahodni zavezniki tovrstne patrulje ostro kritizirajo zlasti zaradi njihove vloge zatiranja žensk in kršenja človekovih pravic.

Številne ženske po vsej državi sicer odkrito nasprotujejo zakonu o obveznem nošenju naglavnih rut, tako da se v javnosti pojavljajo brez hidžaba ali pa ga v znak protesta snamejo.

Domen Mezeg