[Video] V javnost prišli šokantni posnetki policijskega nasilja nad francoskimi protestniki

Foto: Twitter

V francoski prestolnici Parizu so aretirali najmanj 59 ljudi, potem, ko je v soboto med rumenimi jopiči in policijo izbruhnil pretep. Protesti so namreč dobili nov zagon na račun vsesplošne stavke proti pokojninski reformi.

Na tisoče protivladnih protestnikov je v soboto preplavilo ulice francoske prestolnice in izgovarjalo slogane, s katerimi so grajali obsežne reforme sistema socialne varnosti, ki so produkt dela francoskega predsednika Emmanuela Macrona.

Toda protesti so postali nasilni policisti pa proti aktivistom uporabili skrajno nasilje – pendreke in solzivec. Videoposnetki, objavljeni na družbenih medijih, prikazujejo policiste, ki so v polni opremi pretepali protestnike, ko so ležali na tleh. Posnetki so aktiviste spodbudili, da so policiste obtožili, da so uporabili nesorazmerno silo, da bi odvrnili nemire.

Prišlo do oživitve protestnega gibanja
Policija je sporočila, da so 20. ure zvečer po lokalnem času opravili 59 aretacij, pri čemer so zapisali, da so morali policisti “sistematično posredovati”, da bi ustavili “zlorabe nasilnih skupin.” Rumeni jopiči se od novembra 2018 dalje

Foto: Twitter

na francoske ulice odpravijo vsak konec tedna. Medtem ko so protestniki pričeli opažati, da se je njihovo število pričelo zmanjševati, je vsesplošna stavka proti pokojninskim reformam v decembru, prispevala k ponovni oživitvi protestnega gibanja, poroča Russia Today.

Hana Murn

 • Unikatna

  Vsaka policija brani oblast! Nad mirne protestnike z nasiljem. Fuj…Po mojem bi uporabili še strelno orožje, če bi dobili takšna navodila….Malokatera oz. sploh ne stopi na stran ljudstva.

 • xtc

  Sleje kot preje bo Mscronova in babja glava na kolu,nebo dolgo,pretepanje naroda pač ne gre v nedogled.

  • freedomfighter

   Saj ves da protestirajo levicarji kaj ne?

 • macon

  Ne daj Alah, da bi uporabili pendreke in solzilec proti muslimanom, ki odkrito zahtevajo šarijo- rušenje naših držav. To bi bil vendar fašizem.

 • matjazr7

  Takih šokantnih prizorov najdeš na twiterju stotine, se jih je kar nekaj nabralo od decembra 2018. Moraš pa spremljati vsako soboto sproti, ker potem so povečini izbrisani. Tako da niso niti več šokantni, ampak del normalnega življenja v Franciji. Macronovi plačanci (po mojem le-te plačujejo kakšne nadnacionalne organizacije, pa tudi iz tujine jih vozijo, policijska vozila z oznako EU?) brez milosti mlatijo Francoze, večinoma belce srednjega razreda, ki se zaradi vseh dodatnih davščin poglablja v nižji razred. Tako da lahko gledaš, kako pretepači v kavbojkah, čeladah, edina oznaka jim je oranžni trak na roki, brez milosti s teleskopskimi palicami mlatijo civiliste, sploh ni važno kaj jim pride pod roke. Domačini, tujci, moški, ženske, invalidi, ni razlike. Vsake toliko še koga v glavo ustrelijo z granato s solzilcem, da je kak protestnik manj. Tako da če ste v soboto v Franciji in vam crkne avto, ne dajat gor rumenega jopiča. Raje kazen za prometni prekršek, kot mesec dni v bolnici in še kakšna obtožba.

  • Anton

   KROGLA IN MEDALJA NIKOLI PRAVIH PRS NE ZADENETA, krogla za siromak, medalja za bogatega bedaka.

 • freedomfighter

  Te levicarje bi morala policija vse pretepsti

  • Nicolas Lalos

   Vse to se dogaja v “demokratični” Franciji…dovoljeno,
   v “komunistični” Venezueli, kjer je pa veliko manj takih posnetkov, se pa zgražate…a ta dvoličen svet.
   Živel JJ, dosmrtni predsednik SDS

 • Andrej

  Francozi, ste že našli požigalca Notre Dame? Si ga ne upate najti?

 • Mojzess

  Povsod je isto, Francija, Amerika, Venezuela ali pa Kitajska….samo eni vidite samo Venezuelo ali pa Kitajsko…nikjer protestnikov ne božajo in jim dajo še za kosilo.

 • Tomažekmalitomažek

  “holy moly” … je rekla S. Abdallah

 • Tomažekmalitomažek

  In kljub vsemu temu poznam Parižana, ki pravi, da je to le malenkost od pariškega dogajanja in da je “džungla” problem malenkostnega kosa predmestja.