fbpx

[Video] V javnost prišli šokantni posnetki policijskega nasilja nad francoskimi protestniki

Foto: Twitter

V francoski prestolnici Parizu so aretirali najmanj 59 ljudi, potem, ko je v soboto med rumenimi jopiči in policijo izbruhnil pretep. Protesti so namreč dobili nov zagon na račun vsesplošne stavke proti pokojninski reformi.

Na tisoče protivladnih protestnikov je v soboto preplavilo ulice francoske prestolnice in izgovarjalo slogane, s katerimi so grajali obsežne reforme sistema socialne varnosti, ki so produkt dela francoskega predsednika Emmanuela Macrona.

Toda protesti so postali nasilni policisti pa proti aktivistom uporabili skrajno nasilje – pendreke in solzivec. Videoposnetki, objavljeni na družbenih medijih, prikazujejo policiste, ki so v polni opremi pretepali protestnike, ko so ležali na tleh. Posnetki so aktiviste spodbudili, da so policiste obtožili, da so uporabili nesorazmerno silo, da bi odvrnili nemire.

Prišlo do oživitve protestnega gibanja
Policija je sporočila, da so 20. ure zvečer po lokalnem času opravili 59 aretacij, pri čemer so zapisali, da so morali policisti “sistematično posredovati”, da bi ustavili “zlorabe nasilnih skupin.” Rumeni jopiči se od novembra 2018 dalje

Foto: Twitter

na francoske ulice odpravijo vsak konec tedna. Medtem ko so protestniki pričeli opažati, da se je njihovo število pričelo zmanjševati, je vsesplošna stavka proti pokojninskim reformam v decembru, prispevala k ponovni oživitvi protestnega gibanja, poroča Russia Today.

Hana Murn