[Video] V Kataloniji 4. dan zapored protesti zaradi obsodbe separatističnih voditeljev: Pridružili so se še sindikati

V Barceloni se je na ulicah zbralo več tisč protestnikov (foto: EPA)

Že četrti dan zapored, vse odkar je devet vodij katalonskih separatistov bilo obsojenih na zaporne kazni od devet do 13 let zapora, potekajo siloviti protesti in izgredi v Barceloni. Petek, 18. oktober pa je zaznamovala tudi generalna stavka v Barceloni, ki je ohromila mesto. Spopadi med policijo in izgredniki se nadaljujejo.

Četrkov protest preko dneva je bil miren. A ko je padla noč so sledili nasilni izgredi. Spet so gorele barikade. Izgredniki so na policiste metali molotovke, policisti so jim vračali s solzivcem.

Zaradi vdora izgrednikov na letališče v Barceloni je bilo v ponedeljek odpovedanih več sto letov. Stanje v Kataloniji pa ne kaže, da bi se lahko v kratkem popravilo.

Ob vsem tem, pa se že v manj kot mesecu dni obetajo nove parlamentarne volitve, na kar bo v veliki meri vplivalo tudi stanje v Kataloniji.

V petek, 18. oktobra 2019 pa se je začela še generalna stavka, ki so jo po pisanju Euronews skupaj organizirali separatistični protestniki in sindikati. V pripravah na stavko so separatisti na avtocestah postavljali blokade in ovirali promet na prehodih za pešce.

Generalna stavka je bila sprva načrtovana za 11. oktobra, a so jo organizatorji zamaknili za en teden, zato, da bi sovpadala z odločitvijo španskega vrhovnega sodišča.

Med protesti v sredo je v Barceloni bilo zažganih 400 smetnjakov, mesto pa naj bi v dveh dnevih izgredov utrpelo za več kot milijon evrov škode.

Na ilegalnem referendumu za katalonsko neodvisnost leta 2017 je glasovalo nekaj več kot 2,2 milijona ljudi. Z okoli dvema milijonoma glasov, kar je predstavljalo 91,96 odstotka veljavnih glasov, je “zmagala” odcepitev. Volilna udeležba je bila 42,34-odstotna, vseh volivcev takrat je bilo nekaj več kot 5,3 milijona.

Ivan Šokić

 • RATATA

  Franjo Tudjman s svojimi sodelavci hrvati ….:
  Ante Marković, v tistem času predsednik vlade sfrj,
  Stjepan Mesić, v tistem času predsednik predsetstva sfrj,
  Budimir Lončar, v tistem času minister za zunanje zadeve sfrj,
  Mustać, v tistem času šef zvezne udbe sfrj
  bi Kataloncem lahko točno povedali kako se odcepiti….!

 • Aton

  Španska vlada. Primer fašizma, ali komunizma. Kakor za koga!

 • Čivko

  Španska oblast je po nepotrebnem z drakonskimi kaznimi za “odcepljence” zanetila revolt ljudi. Tupi glupi oblastniki v Španiji bojo zakuhali novo “špansko državljansko vojno”. No, zgodovina se v marsičem ponavlja. Res, totalno napačna politika v Španiji.

 • xtc

  Definitivno so leta socialističnih vlad v Španiji neredile greznico,ki jo lahko reši le nov Franco z podobno vajo.

 • Aton

  Kako žalostno je poslušati naše “osvoboditelje”, kako ne podprejo Kataloncev. Da, da, še vedno bi bili v Jugi, če ne bi bilo vmes Hrvaške.

 • hle

  Zanimivo da ko omenjate volilno udeležbo čisto pozabite na dejstvo da je policija takrat preprečila glasovanje na kar precej voliščih še bolj pa je zanimivo da nora 24 tako kot režimski mediji popolnoma ignorira velike proteste kmetov na Nizozemskem

 • xtc

  Isti,ki so zakuhali s***** 36 ga v Španiji kuhajo sedaj upam ,da jih dobijo podobno po repu.
  Definitivno pa je nekaj to je ZAČETEK,sedaj čakamo le še kdaj bo zategnilo v Nemčiji in Franciji,laži ,ki jih širi Merckelca 6 Co o tem kako bo drugo leto v D že rast so navadne laži Nemčija je pred kolapsom,zmanjkuje denarja,nezadovoljstvo rase,Nemci se vse močneje oborožujejo ulice pa postajajo bojišče,kirimuinalcev ilegalnih pritepencev in terorja nad domačimi-le še vprašanje poka,blagajne pa prazne.