[Video] V Kataloniji 4. dan zapored protesti zaradi obsodbe separatističnih voditeljev: Pridružili so se še sindikati

V Barceloni se je na ulicah zbralo več tisč protestnikov (foto: EPA)

Že četrti dan zapored, vse odkar je devet vodij katalonskih separatistov bilo obsojenih na zaporne kazni od devet do 13 let zapora, potekajo siloviti protesti in izgredi v Barceloni. Petek, 18. oktober pa je zaznamovala tudi generalna stavka v Barceloni, ki je ohromila mesto. Spopadi med policijo in izgredniki se nadaljujejo.

Četrkov protest preko dneva je bil miren. A ko je padla noč so sledili nasilni izgredi. Spet so gorele barikade. Izgredniki so na policiste metali molotovke, policisti so jim vračali s solzivcem.

Zaradi vdora izgrednikov na letališče v Barceloni je bilo v ponedeljek odpovedanih več sto letov. Stanje v Kataloniji pa ne kaže, da bi se lahko v kratkem popravilo.

Ob vsem tem, pa se že v manj kot mesecu dni obetajo nove parlamentarne volitve, na kar bo v veliki meri vplivalo tudi stanje v Kataloniji.

V petek, 18. oktobra 2019 pa se je začela še generalna stavka, ki so jo po pisanju Euronews skupaj organizirali separatistični protestniki in sindikati. V pripravah na stavko so separatisti na avtocestah postavljali blokade in ovirali promet na prehodih za pešce.

Generalna stavka je bila sprva načrtovana za 11. oktobra, a so jo organizatorji zamaknili za en teden, zato, da bi sovpadala z odločitvijo španskega vrhovnega sodišča.

Med protesti v sredo je v Barceloni bilo zažganih 400 smetnjakov, mesto pa naj bi v dveh dnevih izgredov utrpelo za več kot milijon evrov škode.

Na ilegalnem referendumu za katalonsko neodvisnost leta 2017 je glasovalo nekaj več kot 2,2 milijona ljudi. Z okoli dvema milijonoma glasov, kar je predstavljalo 91,96 odstotka veljavnih glasov, je “zmagala” odcepitev. Volilna udeležba je bila 42,34-odstotna, vseh volivcev takrat je bilo nekaj več kot 5,3 milijona.

Ivan Šokić