[Video] V kosovskem parlamentu skoraj pretepli premierja Kurtija

Prizor iz kosovskega parlamenta (Vir: Twitter)

V kosovskem parlamentu je izbruhnil fizični spopad med poslanci opozicije in ministri vlade. Do spopada je prišlo po objavi zvočnih posnetkov, ki nakazujejo, da se je eden od poslancev pogajal z Milanom Radoičićem, enim od političnih predstavnikov srbske manjšine na Kosovem. Kot prikazujejo posnetki, jo je skoraj skupil tudi kosovski premier Albin Kurti. Pretep je namreč izbruhnil med njegovim govorom. Kurti je slovenski javnosti znan po balkanski aferi slovenskega predsednika vlade Roberta Goloba.

Med seboj so se spopadli poslanci opozicijske Demokratske stranke Kosova (PDK) in vladni ministri. Pretep se je začel, ko je Kurti govoril o razmerah na večinsko srbskem severu države, nakar so ga prekinili poslanci, ki so ga označili za lažnivca. Ob tem je poslanka PDK Ganimete Musliu na parlamentarni oder postavila fotomontažo Kurtija s podolgovatim lažnivskim nosom, ki jo je podpredsednik vlade Besnik Bislimi odstranil, poroča Balkan Insight.

Kmalu je proti Kurtiju eden od poslancev zalučal steklenico z vodo. Minister za finance Hekuran Murati se je nato postavil med Kurtija in druge in v zraku mahal z nekim dokumentom. Kmalu je eden od poslancev poklical policijo.

V trenutku izbruha spopada naj bi Kurti govoril o širitvi suverenosti in nadzoru na severu države, kjer prebivajo etnični Srbi. Poslanec Lushtaku iz PDK sicer trdi, da nemir ni nastal zaradi Kurtijevega govora, steklenica, ki je med protestom poletela proti njemu, je bila namreč namenjena srbskemu poslovnežu Milanu Radoičiću in njegovemu “služabniku”, ki naj bi bil najvplivnejši politik s severa države. Radoičić je sicer obtožen korupcije pri gradnji turističnega objekta v Brezovici, prav tako je osumljen umora političnega rivala Olivera Ivanovića, ki se je zgodil leta 2018. Radoičić je prav tako na črni listi Združenih držav Amerike zaradi svoje vpletenosti v mednarodni organizirani kriminal.

G. K.