fbpx

[Video] V ponedeljek potekala prva zaslišanja kandidatov za evropske komisarje: Na tapeti Slovak, Irec in Bolgarka

kandidat za podpredsednika medinstitucionalnih odnosov in predvidevanja EK Maroš Šefčovič (foto: EPA)

V ponedeljek, 30. septembra 2019, so se začela zaslišanja Evropskega parlamenta za nove komisarje EU. Prvi dan so bili na tnalu kandidat za podpredsednika medinstitucionalnih odnosov in predvidevanja Maroš Šefčovič, kandidat za trgovinskega komisarja Phil Hogan in kandidatka za komisarko za inovacije in mladino Mariya Gabriel. 

V Evropskem parlamentu so se v ponedeljek začela prva zaslišanja kandidatov, ki bodo zasedali položaje v Evropski komisiji. Prvi se je na zaslišanju znašel slovaški kandidat Maroš Šefčovič, ki pa Evropskih poslancev ni preveč navdušil.

“Slišali smo odgovore gospoda Šefčoviča. Moram reči, da nismo zadovoljni, a se bomo borili z njim proti oviram in birokraciji,” so o zaslišanju slovaškega kandidata za Evropsko komisijo sporočili iz Evropske ljudske stranke.

Šefčovič je potrdil, da bo spoštoval obljubo predsednice EK Ursule von der Leyen, da bo Evropski parlament z novim institucionalnim letom imel pravico do zakonodajne pobude, če bo predlog imel večino med evropskimi poslanci. To pa je navsezadnje bil tudi eden od pogojev s strani EPP, da podprejo Šefčovičevo kandidaturo.

Za odprto trgovino
Irski kandidat za trgovinskega komisarja Phil Hogan se je zavzel za politiko, ki bo omogočala tako stabilno rast kot tudi ščitila EU pred nepravično konkurenco.

Pri tem je Hogan poudaril vlogo Svetovne trgovinske organizacije, krepitev trgovine po svetu še posebej pa v soseščini in Afriki, odprtje trgov, zagotovitev odprtega in pravičnega trgovanja ter zagotavljanje promocije vredno EU in okoljskih akcij. Globalisti v Evropskem parlamentu so bili nad njim navdušeni.

Zadnja je bila na tapeti bolgarska kandidatka za komisarko inovacij in mladine Mariya Gabriel. V njen resor bodo spadali tudi programi študentski izmenjav Erasmus, ki so bili na pobudo evroposlanca SDS Milana Zvera deležni dviga finančnih sredstev s sedanjih 15 na 45 milijard evrov.

Slovenski kandidat za evropskega komisarja na področju kriznega upravljanja Janez Lenarčič bo moral na zaslišanje pred Evropskim parlamentom počakati do srede zvečer. Zaslišanja pa bodo potekala vse do 8. oktobra 2019.

Jabolko spora
V tem času bosta Romunija in Madžarska predložili tudi svoje nove kandidate za Evropsko komisijo, saj so sedanja kandidata po pisanju Euronewsa blokirali zaradi domnevnih konfliktov interesov.

Madžarski premier Viktor Orban je že sporočil, da bo novi madžarski kandidat za evropskega komisarja za evropsko širitev Oliver Varhelyi, ki je trenutno vodja madžarske misije v OZN.

Ivan Šokić