fbpx

[Video] V uzbekistanskem Karalpakstanu so bili priča velikemu masakru

V Karalpakstanu se je odvil pravi krvavi boj (Foto: Twitter)

Na Twitterju so se pojavili strašljivi posnetki, ki pričajo o krvavem masakru v uzbekistanskem Karalpakstanu. Tam naj bi zaradi hudih protestov v soboto razglasili izredne razmere. Tamkajšnji mediji poročajo o žrtvah krvavega masakra, medtem pa naj bi imeli precej moteno delovanje interneta in mobilne povezljivosti. Po uradni odredbi bodo izredne razmere trajale od 3. julija do 2. avgusta. Odlok omejuje vstop in izstop iz pokrajine ter prepoveduje vse javne prireditve. Uvaja tudi začasne omejitve za varovanje javnega reda, kot so prepoved vstopa vozil in preiskave posameznikov.

V soboto so v Uzbekistanu razglasili enomesečne izredne razmere v avtonomni regiji Karakalpakstan, ki so jo prizadeli protesti. Odlok je podpisal predsednik Shavkat Mirziyoyev po protestih v zvezi s predlaganimi vladnimi ustavnimi spremembami glede avtonomnega statusa regije, poroča Anadolu Agency.

Video, ki so ga posnele varnostne službe, prikazuje, da se je na ulicah zgodil pravi krvavi masaker. Po poročanju lokalnih medijev je bilo v protestu nekaj ranjenih in mrtvih. Prav tako so tamkajšnji prebivalci ostali brez interneta, mobilna povezljivost pa je motena, zato so posnetke lahko objavili z zamikom.

Po uradni odredbi bodo izredne razmere trajale od 3. julija do 2. avgusta. Odlok omejuje vstop in izstop iz pokrajine ter prepoveduje vse javne prireditve. Uvaja tudi začasne omejitve za varovanje javnega reda, kot so prepoved vstopa vozil in preiskave posameznikov.

Oblasti so sprejele drastične ukrepe
Mirzijojev je obiskal glavno mesto regije Nukus, kjer so protestniki poskušali vdreti v vladna poslopja, in napovedal, da bodo spremembe v zvezi s Karakalpakstanom ostale nespremenjene. “Osnutek norm pravnega statusa Republike Karakalpakstan je treba pustiti nespremenjen,” je dejal in dodal, da “bomo zagotovo skupaj zgradili nov Uzbekistan in novi Karakalpakstan“.

Sara Kovač