fbpx

[Video] V ZDA se spominjajo žrtev najbolj uničujočega terorističnega napada vseh časov

Teroristični napad na WTC, 11. septembra 2002 (Foto: Twitter)

Leta 2001 je naš narod, združen pod božjim okriljem, nepreklicno obljubil, da nikoli ne bo pozabil skoraj 3 tisoč nedolžnih Američanov, ki so bili nesmiselno ubiti 11. septembra,” so zapisali na spletni strani Bele hiše. “V mestih in državah naše mogočne dežele, složni v solidarnosti, imamo v mislih vse žrtve in žalujemo za upanjem in sanjami, ki so jim bile tisti dan ukradene.”

Danes mineva 19 let odkar sta dve ugrabljeni letali namerno trčili v stolpnici Svetovnega trgovinskega centra (WTC), v New Yorku. Za tem se je še eno letalo zaletelo v objekt Pentagona, drugo pa strmoglavilo blizu Pensilvanskega Pittsburga. V spomin skoraj 3 tisočim žrtvam se bodo Američani poklonili po vsej državi, potekale pa bodo tudi različne slovesnosti. Predsednik ZDA Donald Trump se bo tako danes žrtvam poklonil tudi v Pensilvaniji. Muzej 9/11 pa je zaradi novega koronavirusa odpovedal tradicionalno branje imen žrtev terorističnega napada. Zaradi ukrepov, ki so namenjeni zajezitvi virusa, bodo okrnjene oziroma prilagojene tudi številne druge slovesnosti, mnoge pa so odpovedali.

Enajstega septembra 2001 je, minuto pred osmo uro zjutraj, z Bostonskega letališča vzletelo letalo z 81 potniki in 11 člani posadke. Na letalu je bilo tudi pet islamskih teroristov. Skrajneži so v samomorilskem napadu ob 8:46 trčili z letalom zadelo severni stolp WTC. Dvajset minut kasneje se je ponovil scenarij, le da je tokrat ugrabljeno letalo zapeljalo v južni stolp. V tem letalu je bilo poleg ugrabiteljev še 56 potnikov in 9 članov posadke. Drugo trčenje so prek televizijskega prenosa z grozo opazovali ljudje po celem svetu. Silovita eksplozija je začela topiti konstrukcijo stolpnic, v ognju ujeti ljudje, so v paniki skakali skozi okna v smrt. Kasneje sta se obe stolpnici zrušili in pod seboj pokopali veliko število žrtev. Malo pred 10. uro je tretje letalo trčilo v poslopje Pentagona v Washingtonu in povzročilo obsežen požar. Nekaj minut za tem, pa je strmoglavilo še četrto letalo. Po nekaterih podatkih, naj bi bilo četrto letalo namenjeno v Belo hišo, vendar so ugrabiteljem prekrižali načrte potniki, ki so se jim uprli. V napadih je umrlo okoli 3 tisoč ljudi, med njimi je bilo tudi več kot 400 gasilcev in policistov, ki so sodelovali v reševalni akciji.

Zaradi koronavirusa slovesnosti potekajo prilagojene ukrepom
Letošnja spomin na tragični dogodek zaznamujeta tudi novi koronavirus in priprave na predsedniške volitve. Tako mediji poročajo, da bodo slovesnosti potekale v okrnjeni obliki, seveda pa jih bodo tudi prilagodili ukrepom, ki so namenjeni zajezitvi okužbe. Aktualni predsednik Donald Trump in kandidat Demokratov za predsednika Joe Biden se bosta zaradi omejitev zbiranja žrtvam poklonila ločeno. Slovesnosti v Pentagonu se množično ne bodo smele udeležiti niti družine žrtev, čeprav bo kasneje možen obisk manjših posameznih skupin.

Napad je sprožil ameriška vojno proti terorizmu
Približno tretjine žrtev napada islamskih skrajnežev še vedno niso identificirali. Na mestu kjer sta stala dvojčka (Ground Zero) je zdaj spominski park s spomenikom, na katerega pišejo imena umrlih. Tragedija je močno zaznamovala življenja Američanov, v mnogih pogledih pa se je spremenil tudi njihov način življenja. Med drugim so bili po dogodku namreč sprejeti številni varnostni ukrepi, državljani ZDA pa so izgubili občutek varnosti. Napad na ZDA je postal tudi povod in opravičilo za ameriško vojno proti terorizmu. Ko so afganistanski talibani zavrnili izročitev voditelja Al Kaide Osama bin Ladna, ki naj bi bil krivec za napad, je ameriška vojska vkorakala v Afganistan. Nekateri tudi menijo, da brez enajstega septembra ne bi bilo niti iraške vojne.

Posledice ljudje občutijo še danes
Enajsti september je terjal veliko število žrtev tudi kasneje po dogodku. Strupene snovi, ki jih je sprožil ogenj so vplivale na zdravje ljudi še dolgo za tem. Newyorška policija je sporočila, da je v letih po terorističnem napadu umrlo 241 njihovih članov, kar je nekajkrat več, kot jih je umrlo na tragični dan. Tudi na Twitterju je opaziti veliko objav, ki pričajo o dolgoročnih posledicah napada na ZDA. Spominski zapisi namenjeni žrtvam, so na družabnih omrežjih označene s ključniki kot sta #NeverForget in #September11.

https://twitter.com/Revolution_NYC/status/1304368496722272256?s=20

Sara Bertoncelj