fbpx

[Video] V ZDA skupina anarhistov pripravljala ugrabitev lokalne guvernerke, osrednji mediji pa skušali krivdo zvaliti na Trumpa!

Radikalni anarhist Brandon Caserta, ki so ga levičarski mediji želeli predstaviti kot Turmpovega podpornika, čeprav nasprotuje Trumpu (foto: facebook)

Ameriški tožilci v Michiganu so v četrtek zoper šest ljudi vložili obtožnice, ki jih krivijo naklepanja ugrabitve guvernerke Gretchen Whitmer, da bi s tem strmoglavili vlado zvezne države. Obtožnice so bile vložene proti 12 osebam, med drugim zoper Adama Foxa, Barryja Crofta, Tya Garbina, Kaleba Franksa, Daniela Harrisa in Brandona Caserto, poroča Detroit News.

Več članov anarhistične skupine naj bi se pogovarjalo o umoru “tiranov”, pri tem pa so se odločili, da jih mora biti več in da morajo širiti svoje sporočilo. “Skupina je govorila o ustvarjanju družbe, ki bi sledila ameriški Listini pravic (Bill of Rights) in kjer bi lahko bili samozadostni,” je zapisal agent FBI.

Preiskava, ki je vodila do vložitve obtožnic, naj bi trajala vse od začetka leta 2020, ko so pripadniki FBI na družbenih omrežjih izvedeli, da nekaj posameznikov načrtuje nasilno strmoglavljenje vlad več zveznih držav. Preiskava je trajala vse do junija, ko so se na sestanku v Dublinu, v zvezni državi Ohio, dobili June, Croft, Fox in še 13 ostalih.

Osrednji mediji radikalno anarhistično skupino skušali predstaviti kot “Trumpove podpornike”

Razpravljali so o različnih načinih doseganja tega cilja, od mirnih prizadevanj do nasilnih dejanj. V nekem trenutku se je več članov pogovarjalo o vladah zveznih držav, za katere menijo, da kršijo ameriško ustavo, vključno z vlado Michigana in guvernerko Gretchen Whitmer.” je v nedavno odpečatenem poročilu zapisal FBI.

Več medijev, med njimi New York Times in Daily Mail, je skušalo anarhiste označiti za “desničarje” in “Trumpove privržence”, toda vsaj eden osumljenec, Brandon Caserta, tako Breitbart, je imel “nekoliko drugačna” stališča. Breitbart se je uspel dokopati do vsebin, objavljenih na Facebook profilu Caserte, še preden je račun bil izbrisan.

V več posnetkih je izražal mnenje o pravicah in o tem, da vlada in ustava nimata nobene podlage, da zakon ne obstaja. V teh posnetkih je v ozadju imel anarhistično zastavo in resnici na ljubo, njegova stališča so anarhistična. Kako drugače reči temu, da je v svoji kritiki policistov slednje imenoval “ubogljive sledilce ukazom”?

V nobenem od videoposnetkov Caserta ni  izrazil podpore Trumpu. Vsi njegovi posnetki so bili odstranjeni iz YouTuba, na srečo pa je enega od njih uspel shraniti eden tviterašev.

Grozi jim dosmrtna kazen

Glede na obtožnico so se Garbin, Fox, Croft, Harris, Franks in drugi srečali julija v Ohiu, da bi razpravljali o svojem načrtu. “Prisotni so razpravljali o napadu na policijo države Michigan, v ločenem pogovoru po srečanju pa je Garbin predlagal, da bi prestrelili guvernerkin počitniški dom, ki se nahaja v zahodnem okrožju Michigana” v okrožju Antrim.

Osumljenci naj bi poskusili ugrabiti guvernerko iz “mestne hiše”, kjer se guvernerka le redko zadržuje. Devet dni kasneje so domnevni zarotniki predlagali ugrabitev Whitmerjeve iz njene uradne poletne rezidence na otoku Mackinac, priljubljeni turistični atrakciji v severnem Michiganu.

Fox, Croft, Garbin, Franks, Harris in Caserta so bili obtoženi načrtovanja ugrabitve, za kar je zagrožena tudi dosmrtna kazen.

Aleš Ernecl