[Video] Včeraj 200, danes 50 migrantov želelo nezakonito vstopiti na Hrvaško iz Bosne

Foto: Twitter

Policija Bosne in Hercegovine je potrdila, da se je danes skupina okoli 50 migrantov iz Velike Kladuše napotila proti mejnemu prehodu Maljevac z namenom vstopa na Hrvaško. Druga skupina migrantov pa je prenočila pri mejnem prehodu Izačić. V Bihaću je zaradi vse večjega števila migrantov in z njimi povezanimi problemi v ponedeljek protestiralo lokalno prebivalstvo.

Tiskovna predstavnica ministrstva za notranje zadeve Unsko-sanskega kantona Snežana Galić je potrdila, da sta obe skupini migrantov pod nadzorom policije BiH. Policisti so v ponedeljek približno 200 migrantov ustavili pred mejnim prehodom Maljevac. Nameravali so vstopiti na Hrvaško in nadaljevati pot proti Zahodu, a so se po pogajanjih s policisti BiH vrnili v migrantski center Trnovo v Veliki Kladuši. Danes pa se je približno 50 migrantov znova peš napotilo proti Maljevcu.

Nekaj manj kot 90 migrantov, med katerimi so bile tudi družine z otroki, pa se je v ponedeljek napotilo iz hotela Sedra v Cazinu proti drugemu mejnemu prehodu s Hrvaško na tem območju, prehodu Izačić. Tudi to skupino so policisti ustavili nekaj sto metrov pred mejo s Hrvaško, večina migrantov pa se je odločila, da bodo kar na prostem prenočili blizu mejnega prehoda. Obenem so s svojimi telesi blokirali tamkajšnjo cesto, je poročala regionalna televizija N1. Kot so dodali, so lokalni prebivalci prejšnjo noč migrante oskrbeli s hrano in oblačili.

https://twitter.com/V_of_Europe/status/1054442551963459589

V ponedeljek zvečer pa so v Bihaću protestirali meščani, ki so nezadovoljni zaradi vse večjega števila migrantov v mestu. Med drugim so zahtevali, da center za migrante namestijo izven središča Bihaća. Organizatorji protesta poudarjajo, da njihova akcija ni uperjena proti migrantom, temveč proti ohromelosti oblasti, ki že dalj časa ne najdejo ustreznega odgovora na problem.

BiH je največja žrtev invazije
V BiH je od začetka leta do 20. oktobra vstopilo približno 19.500 migrantov, medtem pa je policija preprečila vstop 13.300 migrantom, je povedal pomočnik ministra za varnost BiH Marijan Baotić v današnjem pogovoru za N1. Največ migrantov v BiH se nahaja na območju Unsko-sanskega kantona; med 2.500 in 3.000, je dodal. Izpostavil pa je, da nimajo natančnih podatkov o številu migrantov, ki se nahajajo v BiH, niti o številu tistih, ki so uspeli vstopiti na Hrvaško in nadaljevati pot proti drugim državam članicam EU. Lokalne oblasti medtem opozarjajo, da število migrantov ni znano niti v improviziranih begunskih naseljih, na odprtem ali v zasebnih namestitvah.

Baotić je ocenil, da kljub okrepljenemu nadzoru meje, ki ga izvajata policiji BiH in Hrvaške, migranti uspejo prečkati mejo, poroča STA. Po Baotićevem mnenju je ključni problem v Srbiji in Črni gori, ki da spuščata migrante v BiH, izogibata pa se njihovemu sprejemanju nazaj.

Oblasti v BiH pričakujejo, da se bo pritisk migrantov v Unsko-sanskemu kantonu omilil, ko bodo do konca tedna odprli migrantski center v Hadžićih pri Sarajevu, kjer so zagotovili pogoje za namestitev 400 ljudi.

C. Š.

 • Olga2345

  Fajonka ima že pripravljenih 10.000 gat za nezakonite migrante! Pri evropski komisiji poskuša tovarišica in Sorosova placanka doseči omejitev zapore državnih meja za največ eno (!?) leto!
  Avstrijci, Madžari in Italjani pa v smeh!

 • Franc Šink

  Vsi ti migranti bodo kaplja po kapljo prečkali našo slavno državo.

 • Lisjak

  Na odboru za zunanje zadeve je cmeravi Mirko dejal,da smo jih dolžni sprejet.Zdaj pa res ne vem kdo je večji trotl tisti.ki ga je volili ali tisti,ki je bil izvoljen.

 • SLO84

  PETICIJA PROTI GLOBALNEM MIGRACIJSKEM PAKTU
  https://www.pravapeticija.com/pobuda_za_referenfum_o_podpisu_globalnega_migracijskega_pakta_ozn_v_maroku_10_decembra_2018?uv=10678646
  PREBERITE PODPIŠITE IN SEVEDA DELITE KOLIKOR SE LE DA!

 • Artur

  . Organizatorji protesta poudarjajo, da njihova akcija ni uperjena proti migrantom ??!!
  Zakaj takšno sprenevedanje, če pa v njemu vre od besa do njih.

 • Olga2345

  Balkanska levičarska umazana posla!

 • D&G

  Naj se preneha uvažat te bolnike pa bo mir.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!