fbpx

[Video] Več kot 60 tisoč domoljubov v Varšavi zborovalo “za vrnitev h koreninam”

Udeleženci shoda ob 101. obletnici poljske neodvisnosti v Varšavi (foto: EPA)

Na shodu ob 101. obletnici poljske neodvisnosti se je v Varšavi zbralo več deset tisoč ljudi. Ocene segajo od 47 pa vse do 150 tisoč ljudi. Glavni motiv letošnjega shoda domoljubov, ki je postal že del tradicije, pa je bila stisnjena pest, ki v roki drži rožni venec. Izbrani znak je simbol poljske povezanosti s Katoliško cerkvijo in upora proti dekadenci Zahoda.

V ponedeljek, 11. novembra, se je več deset tisoč Poljakov udeležilo shoda, s katerim slavijo svojo neodvisnost. Letos so obeleževali 101. obletnico, po ocenah pa naj bi se shoda udeležilo med 47 in 150 tisoč ljudi.

Simbol letošnjega shoda je bila po poročanju DW stisnjena pest, ki drži rožni venec, kar so organizatorji shoda opisali kot “simbol rimskokatoliškega odpora do vse glasnejših klicev po pravicah homoseksualcev v državi”.

Veliko odobravanja je na shodu med zbrano množico požela skupina ljudi, ki so z bližnje stavbe umaknili izobešeno mavrično zastavo.

“Vrniti se moramo nazaj k našim koreninam. Naš svet je zapustil Boga in krščanstvo,” je zbranim domoljubom na shodu povedal eden od organizatorjev shoda Robert Bakiewicz. Drugače “bomo umrli, kakor umirajo narodi Zahodne Evrope”.

https://twitter.com/rem_tene/status/1061969179975315456

Ob tem je bilo med zbranimi zaslediti tudi odpor do Evropske unije. Slišali so se klici: “Ne Evropski uniji!” in “Bog, čast, domovina!”

Prisotni na shodu, med njimi številne družine, pa so po poročanju RT izrazili tudi nasprotovanje splavu in podporo tradicionalni družini. Ziemowit Przebitkowski iz skupine Vsepoljska mladež je izpostavil pomembnost gojenja “nacionalne morale” in potrebo po ustavitvi masovnega priseljevanja.

Ivan Šokić