fbpx

[Video]: Venezuelci na robu lakote! Tisti, ki si lahko privoščijo, jedo pasjo hrano, tisti ki ne, jedo zapuščene pse

(vir: youtube)

Katastrofalno stanje v komunistični Venezueli je prisililo prebivalce države, ki stradajo, da zapustijo svoje pse. Pogosto so celo prisiljeni sami jesti hrano za pse in mačke, saj je nadzor nad osnovnimi živili drakonski. Po državi poročajo, kako po mestih sredi ulice lovijo zapuščene hišne ljubljenčke, da bi jih spekli, medtem ko se lokalni živalski vrtovi pritožujejo nad živalmi, ki “izginjajo” iz kletk.

Po ulicah venezuelskih mest je vedno več zapuščenih psov, saj si ljudje ne morejo privoščiti niti nakupa osnovnih živil za preživetje, kaj šele hrane za pse. Vodja dobrodelne organizacije, ki skrbi za zapuščene pse, Moisés González je povedal, da v zadnjih letih beležijo vedno več primerov zapuščenih psov. “Rekel bi, da smo prišli do stoodstotnega povečanja števila ljudi, ki nam pišejo, da ne morejo več imeti hišnih ljubljenčkov, ker zapuščajo državo ali ker si jih ne morejo privoščiti.”

Kilogram pasje hrane stane od 36 centov (95.000 bolivarjev) do 1,5 evra (300.000 bolivarjev). To naj bi zadostovalo za dva do tri dni. Po drugi strani, kot poroča Breitbart, cepivo za psa stane tudi do 1.909 evrov (pet milijonov bolivarjev). Minimalna mesečna plača pa je komaj 94 centov.

Ljudje na ulicah jedo pse
To je mnoge lastnike psov prisililo v hranjenje svojega hišnega ljubljenca z ostanki zavržene hrane ali pa celo s krmo za piščance. Številni so bili prisiljeni prepustiti pse ulici. “Tudi mi gremo včasih spat, ne da bi jedli, in je težko,” je za AP povedal Carlos Parra. “Včasih jim damo hrano za kokoši. Moramo, ker drugega nimamo.”

vir: twitter

V nekaterih mestih je situacija še hujša. Tam zapuščene pse in mačke ter golobe lovijo in jedo. Prejšnje leto je Chacaoski župan Ramón Muchacho obsodil delovanje oblasti, ki je ustvarila situacijo, v kateri prebivalci “lovijo mačke, pse in golobe po ulicah ter jih na na odprtem trgu jedo.” Podobne pritožbe prihajajo iz živalskih vrtov po državi, v katerih se oskrbniki pritožujejo, da ponoči “izginjajo” določene eksotične živali.

Lakota v državi je mnoge prisilila, da s pasjo hrano ne hranijo psov, temveč jo kupujejo zase. Tisti, ki so spregovorili za nevladno organizacijo, so povedali, da pasje klobase, ki so sestavljene iz zmletih piščančjih kosti in drugih neužitnih delov piščanca, ponavadi ocvrejo in postrežejo z rižem in jajci.

Diktator Nicolás Maduro še vedno blokira kakršnekoli poskuse mednarodne humanitarne pomoči. Po ocenah se v Venezueli 15 odstotkov prebivalcev za preživetje zanaša samo še na smeti. To pa ne moti socialističnih veljakov, ki razpolagajo s hrano ter delijo pakete pomoči po soseskah, kjer so družine najzvestejše Maduru.

 

Ivan Šokić